יש אור בקצה מסלול ההמראה

החיסונים והסכמי השלום עוזרים לענף התיירות להתאושש
תמונה של יהודה
יהודה זפרני

במאמריי הקודמים באתר זה דנתי רבות בנזקים שנגרמו לענף התיירות, על כל גווניו, בגלל מגפת הקורונה. אפשר לומר שענף התיירות בישראל, אך גם בעולם כולו, שקע בתרדמת, והשיאים שידענו בשנת 2019 לא נראו שוב. אזכיר על קצה המזלג שב-2019, שנת שיא בתיירות, נכנסו לישראל 4.5 מיליון תיירים; יצאו ממנה לחו"ל 9.1 מיליון ישראלים; כמעט 25 מיליון נוסעים עברו בנתב"ג – עובדה שמיקמה את נתב"ג ברשימת 100 שדות התעופה העמוסים בעולם! הכנסות המדינה מכלל עסקי התיירות עמדו על מעל 40 מיליארד שקלים, אולם אז בשנת 2020 נחתה לה הקורונה בעולמנו, ולא פסחה כמובן על ענף התיירות. המגפה הוכיחה לנו שככל שהשיא, כך גבוה הנפילה יכולה להיות בדיוק באותו יחס, נפילה מאוד כואבת.

בשנת 2021 המשכנו לחוש את השלכות המגפה, אולם מרגע הגעת החיסונים לישראל בנובמבר 2020 הבינו רבים שזאת נקודת יציאה מהמשבר ויש דרך להתמודדות עם נזקי המגפה והתנהלות לצידה.

לישראל הייתה שנת הקורונה גם שנת שיא בחתימת הסכמי שלום עם כמה מדינות ערביות. "הסכמי אברהם", השלום עם מרוקו, עם בחריין ובעיקר עם איחוד האמירויות, שנחתמו בשיא מגפת הקורונה, אפשרו לכ-65 אלף ישראלים לטוס לדובאי ואבו דאבי ולגלות עולם שהיה סגור עבורם עד אז כתיירים. מאז אנחנו לא מפסיקים לטוס למדינות אלה.

שנת 2022 בישראל היא ללא ספק שנת היציאה מהקורונה בכל ההיבטים של עולם התיירות, נדרשת אומנם התמודדות עם ההפסדים הכבדים, מחסור בכוח אדם וכו' – אולם האור כבר נראה בקצה מסלול ההמראה. המומחים כנראה צדקנו בהערכותיהם, ואנו מתקרבים לשיאים שנרשמו בשנת 2019. הציבור בישראל השתוקק לצאת לחופשה בארץ או בעולם, וכמוהו גם הציבור בעולם כולו.

עסקי תיירות רבים שהפסידו כסף בשנים 2021-2020 קיבלו סיוע מהממשלה. גם הסדרי החל"ת אפשרו "אוויר נשימה" לעובדים בעסקי התיירות, מתוך מטרה לחזור לשגרה ולצאת מהמשבר הגדול.

חברות התעופה מפרסמות בימים אלה את התשקיפים ואת התוצאות לגבי שנת 2022, ורובן המוחלט מדווחות על רווחים גבוהים. כך גם רשתות בתי המלון וסוכנויות הנסיעות. התיירות היוצאת כמעט חזרה למספרים שידעה בשנת 2019, וגם תיירות פנים. התיירות הנכנסת, תחום שבדרך כלל מתאושש לאט יותר, עברה את רף ה-50% מהשיא של 2019. על פי ההערכות, בשנתיים הקרובות התיירות הנכנסת תחזור למספרים שנרשמו בשנת 2019 ועם עזרה ותכנון נכון של משרדי התיירות, התחבורה והאוצר יישבר גם השיא של 2019 בשנים הקרובות.

בתערוכות התיירות הגדולות בעולם שהתקיימו בלונדון וברלין, וגם בישראל בפברואר האחרון, שבה ועלתה השאלה המסקרנת: האם מחירי הטיסות, המלונות והחופשות ימשיכו להאמיר? והאם המיסים החדשים שמטילות ממשלות בעולם, וכנראה בקרוב גם ישראל, מוצדקים? להערכתי, בשנה הקרובה המחירים אכן ימשיכו לעלות, והממשלות במדינות רבות יטילו מיסים על התיירים כדי לממן את נזקי הקורונה.

אולם, למרות עליית המחירים והמיסוי, התיירות בארץ ובעולם תפרח כבר בשנת 2023, וכנראה תהיה זו שנת שיא ויציאה ממשבר הקורונה. אך בל נטעה לחשוב שחלפו הדאגות מן העולם – ייתכן שסכנת המשבר הבא כבר אורבת לנו: משברי האקלים, מלחמת עולם שלישית או אולי נגיף מסוכן חדש, והלוואי שזה לא יקרה.

חופשה נעימה וטובה לכולם.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

9 תגובות

  1. עם כל מה שקורה במדינה תבוא עלינו מכה חזקה וקודם כל בתיירות

    1. כרגע זה לא מורגש, בחודשיים האחרונים יש שיא של יציאות לחו"ל וכניסות של תיירים מוגברות, לפי כל התחזיות וההזמנות הולכת להיות שנת שיא בתיירות, תעופה ומלונאות, נהיה אופטימיים !

    1. תודה, חייבים להיות אופטימיים, רק ככה נשרוד ונצליח.

  2. בינתיים נראה שהמגמה אכן חיובית
    רק שהמריבות הפנימיות לא יקלקלו

  3. באוירה הקשה כולם רוצים לצאת ולטייל בחול
    והמחירים של הכל עולים ועולים
    ובסוף לענף התיירות יהיו מעט מאד לקוחות

    1. לשמחתנו הנתונים אופטימיים והשנה תהיה שנת שיא בתיירות כמעט בכל המגזרים, בתיירות היוצאת, הפנים ובנכנסת נראה שיפור ניכר ובשנה הבאה היא כבר תהיה שנת שיא גם בתיירות הנכנסת

  4. אני אוהב את גישתך האופטימית. מרה שחורה אף פעם לא מועילה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך