מגפת הקורונה שפרצה לחיינו לפני כשנתיים גרמה נזק גדול לענף התיירות, בישראל וברחבי העולם כולו. בכמה מדינות נמצא פתרון שיאפשר לסבסד את נזקי הקורונה. ונציה, למשל, הכריזה על מס תייר בגובה 5 יורו ליום! לדברי סימונה ונטוריני, סגן ראש העיר הממונה על התיירות בוונציה, העיר פשוט "מפוקקת ומפוצצת" בתיירים מאיטליה ומכל העולם, והם שואפים להפחית את התיירות היומית, ומעוניינים לעודד תיירות בהיקפים קטנים יותר אך לתקופת שהות ארוכה יותר.
יש לציין כי לוונציה מגיעים כ-100 אלף תיירים ביום וכ-25 מיליון תיירים בשנה. לטענת מומחי התיירות, העיר כבר מעל ומעבר לקיבולת הרצויה ויש למצוא לאלתר פתרונות להפחתת העומס. כמו כן, התיירות המאסיבית הביאה לעלייה ביוקר המחיה, ובעקבותיה לעזיבה של התושבים: אוכלוסיית העיר מנתה 65 אלף תושבים וירדה לכ-50 אלף תושבים. אני קצת מפקפק במניעים שפרסמו הממונים על התיירות בעיר. האם מס בגובה 5 יורו ימנע מתיירים להגיע לוונציה, אחת הערים המתוירות והאטרקטיביות בעולם? אני בספק, אבל נחכה ונראה.
מייד אחרי ונציה, הכריזה גם תאילנד, המדינה המתוירת ביותר באסיה, על "אגרת תייר" בגובה של 9 דולר לביקור במדינה. תאילנד פופולרית מאוד בקרב הישראלים כולם – תרמילאים, זוגות, משפחות וגם אנשי עסקים. יש לציין שהפוטנציאל התיירותי הוא כ-300 אלף ישראלים בשנה וכ-15 מיליון תיירים בשנה. גורמים בכירים במדינה ציינו כי "האגרות נועדו לפיתוח אטרקציות תיירותיות ולביטוח תאונות לזרים שאין ביכולתם לשלם זאת בעצמם. תאילנד צופה ל-14 מיליון תיירים השנה". הסיבות לגביית המס שהציגו התאילנדים לפחות נשמעות כאמינות יותר, ואולי אף יותר מתקבלות על הדעת, שכן תייר יסכים לשלם את הסכום הזה, אם ידע שהוא יקבל כיסוי רפואי במקרה של תאונה. הגורמים הבכירים בתאילנד מודים למעשה שהסכום נועד גם לפיתוח אטרקציות תיירותיות – במילים אחרות, לכסות על נזקי הקורונה.
מיסים על תיירים אינם דבר חדש, עד 2019 שהייתה שנת השיא בתיירות בארץ ובעולם גבו "מס תיירים" בכ-125 יעדים באירופה ובעשרות מדינות ברחבי העולם. גביית "מס תיירים" נועדה לעזור בתחזוקת התשתיות הקיימות, במקרה של פגעי טבע, ולעיתים הייתה ניסיון להרחיק תיירים שהפרוטה לא מצויה בכיסם ממדינות מסוימות כמו ניו זילנד ובהוטן. אפשר לומר שלמעשה המס הזה נועד להעשיר את קופות המדינות השונות.
האם נכון להטיל מס תיירים, בשם כזה או אחר, גם בארץ? התשובה שלי היא חד-משמעית: כן! אם רוב העולם יכול אז גם אנחנו יכולים. אבל צריך לוודא שהמס הזה אכן ישמש למטרה אחת בלבד – השקעה בתיירות בארץ.
לאחר שנתיים בצל הקורונה ענף התיירות בארץ זקוק נואשות לעזרה ותמיכה מהמדינה. באמצעות מס כזה יהיה ניתן להקים "קרן סיוע לעובדים"; להשקיע בתחזוקת תשתיות בערים המתוירות ביותר בארץ ובראשן, הבירה ירושלים; לבנות אטרקציות חדשות, בעיקר ודווקא במקומות מרוחקים בגליל העליון והתחתון, ברמת הגולן, באזור ים המלח וכמובן באילת. לתת דרך המיסים החדשים תקציבים למקומות שידם אינה משגת. כמו כן באמצעות המס ניתן לתקצב גם את החינוך לתיירות, ללימודי התיירות, כגון קורסי מלונאות, מדריכים לחו"ל, מורי דרך בארץ, סוכני נסיעות ועוד ועוד.
יש מיסים טובים ומוצדקים. אם יגבו בארץ את מס התייר הוא יהיה הוגן, טוב וגם מוצדק!
18 תגובות
רעיון מעולה. חייבים ליישם אותו. לתיירים זה לא ממש משנה. לאנשי ענף התיירות זה עוגן חשוב. ויותר מחמישה יורו ליום.
מסכים איתך
מה קרה לך? מס על תיירות נכנסת? להפך – להודיע לכל היעדים שמהם מגיעים תיירים לישראל שעם נחיתתם בארץ או רדתם מאוניה הם יקבלו קופונים לקניות או למסעדות בישראל. אנו לא ונציה ובוודאי שאיננו יכולים להציע את מגוון השרותים שתיירים מקבלים בתאילנד.
המאמר בא להאיר מה קורה בעולם שאנחנו חלק ממנו
דווקא נראה לי שהממשלה תסכים לממש את הרעיון
אם זה יעזור לתיירות, ולעובדי התיירות, מסכים
כאשר עשיתם הון והמוני ישראלים נסעו כל הזמן רק העליתם מחירים ודאגתם רק לעצמכם
מי זה אתם? למי אתה מתכוון שעשה הון ?
לא מסכים, להעלות או לתת מס לתיירים, לאן הגענו? ע" י מי ים נעודד תיירות לפה?
תודה על תגובתך, המאמר בא להאיר את מה שקורה בעולם
המאמר בהחלט בא להאיר מה קורה בעולם
כל הכ וד יהוד ה,
אתה נתון במאבק הנוכחי על קבלת כספים לענף מהממשלה ועבר מתחיל לבנות את שלב המאבק הבא
אמן ואמן, משתדל תמיד
כשהמצב ירגע ויחזור לשפיות תסכימו שכל ענף התיירות יתרום 1% מהכנסותיו לקר האמורה?
בהחלט ניתן לשאול את הענף כשהוא יחזור לשפיות
בכיתם על הממשלה הקודמת. כעת אתם מבינים כבר שטעיתם?
מי זה בכינו? אני לא בכיתי על הממשלה הקודמת. אני מצפה מכל ממשלה שתדאג לכל אזרחיה. אם יש ענף במצוקה בגלל החלטות הממשלה והמצב אז חובה על הממשלה הזאת כמו כל ממשלה לעזור ולחמול ולתת סיוע כנדרש. כמו שהממשלה הקודמת אכן נתנה ועזרה.
יהודה, מזהו הצלחתם להשיג מכל ההפגנות שאתם מנסים לארגן ןהכתבות והרשתות החברתיות?