לפחות שנתיים קשות

ענף התיירות נכנס לתהליך של שינוי והתייעלות
תמונה יהודה זפרני
יהודה זפרני

שנת 2019 הייתה שנת שיא בתיירות, הן במלונאות והן בתעופה מישראל ואליה. זה היה העשור הטוב והמוצלח ביותר בהרבה תחומים, ובפרט בתחום התיירות, המלונאות והתעופה בישראל, וכל השיאים האפשריים נשברו. עד… הופעת הקורונה הסינית בתחילת 2020. 2020, שהייתה צפויה לסיים את העשור ולהיות עוד שנת שיא בתיירות, הפכה לשנת השפל בתיירות במאה השנים האחרונות.

כמו בכל משבר "רגיל", כלכלי או ביטחוני, ענף התיירות הוא שנפגע ראשון ובדרך כלל יוצא מהמשבר אחרון ביחס לשאר ענפי המשק. ענף התיירות הוא בית למעל ל-200 אלף עובדים במגוון תחומים – תיירות יוצאת, תיירות נכנסת, תיירות פנים, תעופה, הדרכה, הסעדה, אירועים, כנסים, תערוכות, אטרקציות ועוד. האם הענף יחזור לתפקד כמו ב-2019 אחרי עידן הקורונה? התשובה שלי, ברור שלא!

ראשית, בשנתיים הקרובות בין 30% ל-50% מהעובדים לא ישובו למקומות עבודתם, כי לא יהיה צורך בהם, לצערנו הרב. התפוסה במלונות ובחברות התעופה תרד משמעותית גם אם התיירות תתחיל לפעול בחודש אוגוסט או בחגי תשרי, וכשהתפוסה יורדת, אין צורך בעובדים במספרים שהתרגלנו לראות עד 2019. רבים מהענף יצטרכו לעשות הסבה מקצועית, לפחות לתקופה הקרובה ואולי עד שהענף יחזור לשיאו, וזה ייקח שנתיים לפחות.

מה יקרה עם ענף התעופה בארץ ובעולם בעידן הקורונה, והאם הענף יסתגל למצב החדש? ובכן, עולם התעופה כבר משתנה. השינויים שיצטרכו חברות התעופה לעשות כדי להתאים את עצמן לעידן הקורונה – בדיקות לפני ואחרי הטיסה, הקפדה יתרה על היגיינה, אוכל במטוסים, מכירת דיוטי פרי במטוסים, בדיקת וחיטוי המטען, אופן הזמנות כרטיסי הטיסה, תנאי ביטול הכרטיס – כל זה כבר מתחיל להשתנות, והשינויים מצריכים התארגנות ועלויות נוספות. יש כבר חברות שהודיעו על פשיטת רגל וכניסה להליך של צ'פטר 11 – הגנה מפני נושים – עקב הפגיעה האנושה בהכנסות. פחות נוסעים, פחות הכנסות, יותר הפסדים, יותר חברות בקשיים, יותר פיטורי עובדים. להערכתי ענף התעופה נכנס לתהליך קשה שייקח כשנתיים, אך בסופו הוא יצא ויתחזק ויחזור לשיאים שאליו הורגל. הסיבה לכך פשוטה – אזרחי העולם חייבים לנוע ממקום למקום, וטיסה הפכה לדרך הטובה ביותר לעשות זאת. זו הדרך המהירה ביותר, ובעידן חברות הטיסות הזולות (low cost) בדרך כלל גם הזולה ביותר, כמובן כשמדובר על תנועה בין מדינות ויישובים מרוחקים.

מה יעשו חברות הנסיעות וחברות התיירות כדי לשרוד ולצלוח את המשבר בשנים הקרובות? לצערי, מדיווחים של התאחדות סוכני הנסיעות בארה"בעולה כי היקף ההכנסות בענף כבר ירד ב-70%, וכמובן יש לכך השלכות מידיות על העסקת העובדים במשרדים. אין לי ספק שהענף הוא הכרחי בעולם בכלל ובישראל בפרט, אבל הוא יצטמצם ויתייעל. חברות גדולות יסגרו יותר סניפים וישקיעו יותר במרכזי הזמנות אינטרנטיים וטלפוניים. השנה הזאת האיצה את התהליך שהחל עוד לפני הקורונה, ובמהלכה הלקוח למד להיות פתוח ובטוח יותר בהזמנה באינטרנט. שוק הסיטונאות יצטמצם ויהפוך להיות שוק של שחקנים גדולים בלבד, וזאת כי רבים מהסיטונאים לא ייקחו סיכונים ולא ייקחו על עצמם התחייבויות גבוהות של מטוסים ומלונות זמן רב מראש כשהם לא בטוחים שיוכלו לקבל החזרים אם תהיה התפרצות נוספת של קורונה או של כל מחלה אחרת.

ענף הנסיעות מבין שחלק גדול ממנו יכול לעבוד מהבית כדי לחסוך עלויות של משרדים. בעולם הקורונה ואחריו, אין צורך במשרד! אפשר לעשות הכול באמצעות מחשב וטלפון מהבית. חברות רבות ישנו את אופן העסקת העובדים ורבים יקלטו פרילנסרים על בסיס השתתפות בהכנסות וברווחים וכך יחסכו לעצמם את כל עלויות ההעסקה ועלויות של תנאים סוציאליים. חשוב לציין שענף הנסיעות לא ייעלם אלא להפך – הוא יגדל בשנים הקרובות, אבל הוא ישתנה, הוא חייב לעבור את השינויים שציינתי כדי לשרוד ולהתפתח.

האם שוק הטיולים המאורגנים ייעלם? להערכתי הוא לא ייעלם אלא ישתנה. למען האמת הוא כבר משתנה. חברות ענק בארץ שהיו רגילות להוציא עשרות אלפי מטיילים בשנה, ירדו לאפס מטיילים. לא 50% או 70% או 90%. הן ירדו ל-0 עגול! ולכן כבר ראינו שחלק מחברות התיירות שינו את הכיוון – מטיולים מסביב לעולם לטיולים מסביב ובתוך ישראל. כך הן מקוות לשרוד את החודשים הקרובים עד אשר יימצא החיסון ויתאפשר לטייל בקבוצות. אבל גם אז – השינוי הכרחי. הרי בינתיים אין יותר קבוצות של 50 נוסעים, מותר לקחת עד 25 נוסעים בטיול מאורגן. כולם עם מסכות, כולם עם מערכת שמע, יותר ניקיון וחיטוי באוטובוסים, עלויות גבוהות יותר לטיול, פחות טיולים וקבוצות, פחות עובדים בחברות הטיולים המאורגנים, פחות מלווי קבוצות. כאמור, כל זה צפוי להימשך לפחות בשנתיים הקרובות ואולי בכלל בעתיד הקרוב.

בשנים הקרובות לא תהיה ברירה וכל מקצוע התיירות, על מגוון ענפיו, יתייעל, יחסוך בהוצאות ובעלויות התפעול, יפטר עובדים כדי לשרוד ויחשב מסלול מחדש כדי למצוא איך חוזרים לשיאים של 2019. הבשורה והתחזית היא שזה יקרה רק בעוד שנתיים ומעלה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

7 תגובות

  1. ובחגים כאן בארץ תגלה שיגביתו אותנו הרבה יותר והתיירות ניתקע, בשני הכיוונים

  2. לצאת לחול בכל מחיר וגניבות קטנה יותר בהכנסת תייריםם?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות