כל העולם קרנבל

איפה, מתי, למה – העיקר בואו
צילום מקרנבל ריו
קרנבל בריו צילום: Ian Gampon from NYC, USA Flickr commons.wikimedia.org

פורים בישראל – חגיגה של תחפושות וחיוכים וצחוקים ושטויות ושתייה ומסיבות בבתים וברחובות בכל יישוב ועיר בארץ. ברחובות הערים המרכזיות עוברות תהלוכות העדלאידע הצבעוניות.

קרנבל פורים עתיק יומין הוא, והיהודים נהגו לחגוג אותו בכל אשר נמצאו. אתמול נחשפתי לסרט של חגיגות פורים במרוקו לפני כמעט 100 שנה, ואנחנו יכולים לדמיין חגיגות פורים בצנעה בכל מקום על פני הגלובוס, שהרי אנחנו שייכים לעם ששכן, ושוכן עדיין, ברבות ממדינות העולם.

ולא רק אצלנו חוגגים. בתקופה זו – פברואר-מרץ – העולם חוגג כמעט בכל מקום. חוקרים רבים חקרו את תופעת הקרנבלים בעולם, ומהמחקרים מסתבר שמרביתם נחגגים דווקא בתקופת החורף. יש חוקרים שטוענים שמסורות ההקרנבלים החלו בראשיתה של הנצרות, חלק טוענים שראשיתן בתקופת יוון או רומא האימפריה ואחרים טוענים שהמקור הוא בכלל באפריקה… אך מה משמעותו של הקרנבל, כיצד נוצר ומדוע – זו בעיניי השאלה המעניינת יותר.

אני רוצה לתת הסבר פשוט שמתאים לתקופה שלנו: ההסבר הכלכלי. יש חוקרים שטוענים שפירוש המילה "קרנבל" הוא "עגלה" – כלומר מדובר בעגלות רתומות לסוסים או חמורים או אפילו פרים שנשאו סחורות ובעצם הביאו אותם למרכז העיירה ויצרו שוק בסגנון אחר, לא השוק המסורתי אלא שוק של ירידים, דוכנים, הופעות, שתייה והרבה שמחה.

לפיכך ההסבר הפשוט הוא ההסבר התיירותי והכלכלי: כנראה הסוחרים הגיעו למסקנה שמרבית הפעילות הכלכלית התיירותית היא בקיץ ובאביב ורצו למשוך אנשים ותיירים. היום אנחנו מכנים זאת תיירות פנים ותיירות חוץ – להביא תיירים או מקומיים אל הערים המרכזיות כדי להניע את הכלכלה, שבדרך כלל מקרטעת בחורף, ולספק פתרונות לעסקים הקטנים .

הסבר זה מתאים גם לקרנבלים המתקיימים בתקופת החורף, שכן קרנבלים מכניסים לשוק המקומי כספים רבים, כולל מטבע זר, ומניעים את גלגלי התיירות. וכך כולם, בעיקר העסקים הקטנים, עוברים את החורף בשלום מבחינה כלכלית.

לא פלא שהתיירות של התרמילאים מישראל לעולם מתחילה בתחילת החורף שלנו – הם רוצים להגיע לקרנבלים בדרום אמריקה או במזרח הרחוק וגם לגמור את הטיול באחד הקרנבלים המדהימים בקיץ. אחרי חצי שנה הם חוזרים לישראל להמשך החיים או בעצם לתחילתם של החיים הממוסדים.

רשימת הקרנבלים בעולם ארוכה, ונציין כאן רק את חלקם, את אלו שכל העולם מכיר ובעיקר נוסע אליהם.

"האימא של הקרנבלים בעולם" – הקרנבל בברזיל, שמתקיים בריו וסלבדור דה באיה, הוא הקרנבל המפורסם ביותר בעולם. בקרנבל השמח נערכת תחרות בין קבוצות רקדנים ובסיומה מתקיים מצעד המנצחות. בתי הספר המשתתפים מתכוננים שנה שלמה – מיד בתום הקרנבל מתחילים לתכנן את ההופעה בקרנבל של השנה הבאה.

קרנבלים נוספים הנערכים בתקופת האביב: קרנבל אורורו, שנקרא פסטיבל השטן, בבוליביה; הקרנבל של טרינידד; הקרנבלים באיים הקנריים בטנריף ובאי לנזרוטה; הקרנבל בארגנטינה בפורמרקה שבצפון המדינה; קרנבל המחוללים בפרו; הקרנבל בגואה; קרנבל המסכות בונציה; קרנבל הניוקי בורונה; הקרנבל בויארג'ו; הקרנבל בבלגיה; הקרנבל בסרדיניה; הקרנבלים בגרמניה שמתקיימים בקלן ובמיינץ; הקרנבלים בצרפת – בניס, בבורדו, בליון, בדיז'ון; לא לשכוח את קרנבל הג'ז בניו אורלינס; קרנבל המרדי גרא

ועוד ועוד ועוד…

כל מטייל בכל גיל יכול להצטרף לקרנבל. אפשר להגיע בטיול עצמאי, בטיול מאורגן, בטיול המשלב שיט או בטיול תרמילאים, שהוא אמנם דל-תקציב בדרך כלל אבל משמעותי יותר מבחינת הכרת המדינה והעם וגם הבנת הקרנבל. שהרי הקרנבלים קשורים בתרבות ובדרך כלל מספרים סיפורים מהפולקלור המקומי.

עוד אציין שקרנבלים נערכים בחמש יבשות על פני כדור הארץ, אבל לא נתקלתי בקרנבל מפורסם שמתקיים במדינות המוסלמיות, מלבד הטקסים הדתיים.

אז טוסו בשלום ואל תשכחו לבדוק מהו הפסטיבל או הקרנבל הבא בארץ היעד שלכם.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

8 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של אפרים כהנא

מנהיגים והחלטות

כיצד התקבלה ההחלטה על המלחמה נגד עיראק בשנת 2003?