אזהרה לפני אסון

המסילה הרביעית של הרכבת וסכנת שיטפונות
תמונה של בורוכוב
ד"ר אליהו בורוכוב

ביוני השנה הודיעה חברת הבנייה "דניה סיבוס" שזכתה במכרז של רכבת ישראל לעבודות הקמת המסילה הרביעית – עבודות בשווי של 490 מיליון שקל. מדובר בבניית תקרה מעל הקטע המרכזי של נתיבי איילון, שאורכו 4.5 קילומטר – מדרום לתחנת ההגנה עד צפונה מתחנת תל אביב מרכז (סבידור). העבודות יימשכו מספר שנים. הנהלת רכבת ישראל החליטה להתחיל בעבודות על פרויקט המסילה הרביעית לפני שבוצעו העבודות במעלה האיילון שיקטינו את זרימת המים בנחל בזמן שיטפון, והחלטה זו חושפת את רכבת ישראל לסיכונים גדולים. גם במצב הנוכחי קיבולת הזרימה בקטע של האיילון בין צומת קיבוץ גלויות לתחנת תל אביב מרכז קטנה מלהכיל שיטפון שיזרים מים בנפח של 200 מטר מעוקב בשנייה, ויש סבירות לא קטנה לכך.

במקרה כזה יוצפו קטעים של נתיבי איילון בקטע המרכזי של מסילת הברזל והרכבת תיאלץ להפסיק את השירות. פרויקט המסילה הרביעית צפוי לצמצם את קיבולת הזרימה בקטע המרכזי ולכן יחשוף את רכבת ישראל לנזקים למתקניה וכן לתביעות נזיקין במיליארדים רבים של אזרחים שייפגעו מן השיטפון.

עוד במרץ 2022 התפרסמה תחזית לעוצמת ההצפות והשיטפונות הצפויים בשנים 2022–2026 מטעם צוות משימה שהורכב מנציגי שישה מוסדות רלוונטיים: השירות המטאורולוגי, רשות המים והאגף לשימור קרקע ולניקוז (שניהם זרועות של משרד החקלאות), פיקוד העורף, רשות החירום הלאומית והשירות ההידרולוגי.

נחל איילון מנקז שטח של 815 קילומטר מרובע. אורכו כ-50 קילומטר, מהרי ירושלים מדרום לרמאללה ועד לשפך הירקון. הירקון מנקז שטח של 954 קמ"ר. אם יש שיטפון שמתנקז לירקון  ופני המים בירקון עולים, זה משפיע מיד גם על פני המים באיילון באזור שעובר בתל אביב – שמקביל לנתיבי איילון ולמסילות הברזל. התרחיש לשלוש השנים הקרובות שהכינה קבוצת העבודה המשותפת מסתמך על המצב הקיים, ואיננו מתייחס להשלכות של פרויקט המסילה הרביעית.

בהנחות האלה חזה הצוות אפשרות של אירוע גשם שיימשך כארבעה ימים שבהם ירדו בגוש דן 300–350 מילימטר גשם, כמחצית מזה במשך 12 שעות. אירוע כזה יגרום לזרימה בנפח של 280 ממ"ק בשנייה. כתוצאה מכך תהיינה הצפות נרחבות בשכונות הסמוכות לאיילון בקטע ממחלף קיבוץ גלויות עד מחלף ארלוזורוב ובשכונות הנמוכות בדרום תל אביב. כמו כן צפויות חסימות בנתיבי איילון ובמסילות הברזל בתל אביב, הצפת רחובות, חניונים ומרתפים, קריסת עצים וניתוקי חשמל מחמת רוחות חזקות. הם צופים שאירוע כזה יכול להתרחש פעם ב-12 שנים, כלומר בהסתברות של 8% כל שנה. פירוש הדבר ששיטפון בעוצמה כזאת יכול להתרחש השנה.

פעם ב-25 שנה, כלומר בהסתברות של 4% בכל שנה, הם חוזים אירוע גשם קשה עוד יותר, שיגרום לזרימה בנפח של 400 ממ"ק בשנייה. אירוע כזה יציף את שכונת הארגזים ושכונות נוספות בדרום תל אביב, וכמו כן צפויות הצפות באזור התעשייה בבני ברק, בפארק הירקון ובשכונת הדר יוסף, חסימה של מסילת הברזל מאזור מרכז הירידים לראש העין, של הנתיב של הרכבת הקלה – הקו הירוק, שנמצא בבנייה לאורך הירקון בין גני התערוכה ורמת החייל, של תחנת הרכבת בני ברק ועוד. בגלל השינויים הצפויים עקב ההתחממות הגלובלית צפוי גידול בשכיחות ובעוצמה של אירועי גשם קיצוניים, ואלה יגדילו את הסיכון לשיטפונות חזקים של 400 ממ"ק בשנייה.

אם עבודות המסילה הרביעית יתבצעו ויתממש שיטפון בעוצמה שמתוארת בתרחיש שהכין צוות המשימה, הנזקים יהיו איומים. רכבת ישראל, כאחראית לבניית המסילה הרביעית, תואשם באחריות להחמרת הנזקים, ותביעות פיצויים עצומות בהיקף של מיליארדים יופנו נגדה. לכן חשוב מאוד להזהיר לפני שהשיטפון מתממש ומגיע, אפילו יהא זה שיטפון של מספר שעות. חשוב להזהיר את התושבים במקומות שעלולים להיפגע, כדי שיתרחקו, שלא ישהו במרתפים או בחניונים ושלא ישתמשו במעליות, שעלולות להיתקע בגלל הפסקות חשמל. אזכיר שבשנת 2020 מתו שני בני אדם שנתקעו במעלית שהוצפה במים.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

5 תגובות

  1. איך יכול להיות שיש גורמי מקצוע וניהול שלא דוחים מיד על הסף את ההליכה לכשל.

  2. הדוח של צוות המשימה על עוצמת השטפונות שעלולים לקרות הופץ על ידי הצוות לכל משרדי הממשלה למשטרת ישראל, ללנציבות כיבוי והצלה, למגן דוד, ולהנהלת הרכבת

  3. ברזולוציה בו נמצאת מערכת מזג האוויר בעולם זה בהחלט יכול להתרחש קודם ובעוצמת גדולה יותר.

  4. ממי אתה מצפה שיפעל כמו שצריך? אפילו לבנות את הכניסות לקרונות באותו גובה עם הרציפים לא הצליחו. והפתרונות המאולתרים ממש מביישים. אז אתה מצפה שהם יתמודדו עם סוגיות יותר מסובכות?

  5. כל תשומת הלב הציבורית מושקעת בצרות הגדולות של החברה הישראלית וכל היתר מוזנח

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך