מצאו את ההבדלים בין סגנון המחאות של בני דור חורף שנת 1973 – מלחמת יום הכיפורים – ושנת 1982 – מלחמת לבנון הראשונה, שתיהן מלחמות שנויות במחלוקת שכמעט קרעו את העם לגזרים, לבין המחאות בנות זמננו, בדגש על זו הפוקדת אותנו בחודשים האחרונים.
אקדמת מילין, אני תומך ללא סייג בזכותם של כל אזרחי המדינה להפגין נגד כל מה שנתפס בעיניהם כעוול או כפגיעה בפרט ובמדינה, אבל השאלה היא, האם כל הדרכים כשרות להשגת המטרה, או שהשגת המטרה היא העיקר? נלחמתי בשתי המלחמות הנ"ל (מוזמנים לקרוא את הכתבה שפרסמתי באתר המיוחד הזה תחת הכותרת "קרבות, שירים וחלומות של לוחמים") והייתה לי גם הזכות הגדולה להשתתף בשתי ההפגנות הנ"ל, שבעקבותיהן השגנו את המטרות הרבה מעבר לדרישתנו ולמצופה, בלי להרים יד על שוטר ובלי לסגור אפילו סמטה צרה אחת ברחבי המדינה. למרות זאת, ואולי בזכות זאת, קיבלנו תמיכה תקשורתית ובעיקר ציבורית רחבה מאוד מימין ומשמאל גם יחד. כלומר אין צורך לפעול בניגוד לחוק על מנת לגייס את התקשורת, היא יודעת לזהות עוולות ומסקרת אותן. מובן שעיתונאים מתבלים את הכתבות שלהם בהתאם לתפיסתם החברתית והפוליטית, וזה בסדר גמור.
ההפגנה שלאחר שוך הקרבות של מלחמת יום הכיפורים התחילה בדרישה "צנועה" לפיטוריו של שר הביטחון דאז משה דיין ז"ל, כהפגנת יחיד של סרן במילואים מוטי אשכנזי, שהיה מפקד מוצב (מעוז) "בודפסט" שלאורך תעלת סואץ. למיטב זיכרוני המעוז שלו היה היחיד שלא נכבש על ידי הצבא המצרי, למרות האבדות הכבדות, הפצועים והשבויים. מיד עם תום שירותו הצבאי בפברואר 1974 הוא ישב מול משרד ראש הממשלה בקור החורפי הירושלמי, תחילה בשביתת רעב פרטית למשך 48 שעות, עם דגל ישראל ושלט אחד הקורא למשה דיין להתפטר בשל מחדליו בהזנחה ובאי היערכות למלחמה שנכפתה עלינו. אף אחד מחיילי צה"ל בקבע, בסדיר ובמילואים, כמו גם כותב שורות אלה, לא השתתף בהפגנה לפני שפשט את המדים. תמכנו בהפגנתו של סרן מוטי, אבל אף אחד לא נטש את משמרתו על מנת להשתתף בה.
שלא כמנהגי, אקדים תשובה לתגובה שבוודאי תבוא: אני ער לעובדה שדיין לא היה האחראי היחידי למחדל הנורא של המלחמה הזאת, אינני פוטר מאחריות את גולדה מאיר, שלא היה לה מושג איך ואת מי לגייס למילואים, לא ידעה לטפל במחלוקת בין הרמטכ"ל דוד אלעזר לשר הביטחון משה דיין (הרמטכ"ל דרש גיוס מילואים מאסיבי לאלתר, דעתו לא התקבלה). גולדה התעלמה ממידע מודיעיני חשוב ואמין מאין כמוהו – היא קיבלה מידע, בשיחה או בפגישה ביוזמתו של מלך ירדן חסן השני, שלפיו סוריה ומצרים עומדות לפתוח במערכה נגדנו. לא ראיתי שהיא אפילו שיתפה מי מהשרים במידע החשוב הזה. כמו כן המחלוקת ההרסנית עם האגו הנפוח בין ראשי אמ"ן והמוסד גרמה לכך שידיעות ברורות עם ציון תכנית ומועדי המתקפה של מצרים וסוריה שהעביר המרגל המצרי אשרף מרואן, הלוא הוא "המלאך", ימים ספורים לפני פרוץ המלחמה ישירות לידיו ואוזניו של איסר הראל בפגישתם בלונדון, לא הובאו בחשבון, כי האלוף אלי זעירא הטיל ספק במידע וטען כי "המלאך" הוא מרגל כפול וכי "הסבירות למלחמה נמוכה מאוד". בכוונת מכוון לא אתייחס לוועדת אגרנט, הפורמט הזה קצר מלהכיל.
נחזור להפגנה של סרן אשכנזי. אט אט החלו להצטרף אליו אזרחים מן השורה וחיילים רבים שהשתחררו משירות מילואים או סדיר. התקשורת דאז, הכתובה והאלקטרונית, שהייתה קטנה ושונה בתכלית מזו של היום, החלה לסקר את ההפגנה בהיקפים גדולים יחסית לאותה עת. התוצאה הייתה שהגברת גולדה מאיר סירבה לפטר את משה דיין והוא מצידו סירב להתפטר. הגברת גולדה מאיר שמרה אמונים לדיין, אבל למעשה היא הפקירה את המדינה, או הפקידה אותה, בידי מתנגדים פוליטיים, כיוון שהתפטרה ובעקבותיה כל הממשלה. מאז ועד היום מפלגת העבודה ומר"צ, שחבריהן היו ממייסדי המדינה, גולשות במדרון תלול ואינן מתאוששות.
דהיינו הפגנה צנועה של איש אחד, שדרש בצדק את פיטוריו של שר אחד, הסתיימה בהישג אדיר של התפטרות הממשלה כולה והביאה למהפך שלטוני שתוצאותיו ניכרות עד היום.
ההפגנה השנייה, שגם היא השיגה את מטרתה מעבר למצופה, בלי שום סממן של אלימות, היא כאמור ההפגנה על מלחמת שלום הגליל או מלחמת לבנון הראשונה. המחאה התחילה גם היא בדרישה "צנועה" לפיטוריו של שר הביטחון אריאל שרון ז"ל. בשונה מההפגנה של יום הכיפורים, שהחלה כהפגנת יחיד והתפתחה להפגנה המונית של אנשי ימין ושמאל יחדיו, הרי שההפגנה הזאת בכיכר מלכי ישראל דאז, היום כיכר רבין, התחילה מיד בהשתתפות המונים מכל רחבי הארץ. למיטב זיכרוני השתתפנו בה כ-400,000 איש, בעיקר מהמרכז-שמאל של המפה הפוליטית. עבדכם הנאמן נתפס בעדשת המצלמה של העיתון "במחנה" או "העולם הזה" עומד מאחורי יצחק רבין ז"ל, שישב מאחורי הקלעים בודד ושפוף, בלי חברים מסביבו ואפילו ללא מאבטח לצידו. רק אני "הקטן" עומד מאחוריו, ועליתי לבמה יחד עם חבר הכנסת יעקב ז'אק אמיר ז"ל ממפלגת העבודה, שהייתי אחד מעוזריו.
התקשורת הכללית במדינה וברחבי העולם נרתמה לסיקור נרחב של האירועים, והתוצאה הייתה זהה לתוצאה של ההפגנה אחרי מלחמת יום הכיפורים. גם כאן דרשנו את פיטוריו של שר ביטחון, שלדעתנו לקה בשיקול דעת מוטעה והטעה את ראש הממשלה מנחם בגין ז"ל, וקיבלנו התפטרות של ראש הממשלה לאחר האמירה הידועה "אינני יכול עוד", ובעקבותיה בחירות חדשות.
בבואנו להשוות בין העילה להפגנות של החודשים האחרונים לבין העילות להפגנות של שתי המלחמות המתוארות לעיל, אני שואל אם המדינה היום אכן נמצאת בסכנת הכחדה, כפי שמנסים להפחיד אותנו, יותר משהייתה בכל המלחמות מול אויבינו מאז היווסדה. כמו כן, האם האלימות והפרת הסדר הציבורי שאנחנו חווים היום אכן מוצדקים? אני מתאר לעצמי שאנשי הימין יגידו שלא, ותומכי ההפגנות האלה יגידו בוודאי ובוודאי שכן. את החשבון, כרגיל, משלמת החברה כולה.
12 תגובות
אני מניח שהכתבה נכתבה לפני הפגנת הימין האלימה של אנשי לה פמיליה חבריהם והאלימות שהופעלה נגד צותי טלויזיה ומפגינים ע"י בריונים. אני מציע, לכן לשנות את הפסקה האחרונה לגבי מי מצדיק אלימות ומי לא…
הפעם הרי מדובר על ניסיון להפיכה מישטרית שיהפוך את המדינה ללא דמוקרטית
אני חייב להוסיף עוד משהו, כדי שלא ייוצר הרושם של סימטריה באלימות משני הצדדים. אם מתייחסים לחסימת כבישים כאלימות, אז כזו הייתה בשני הצדדים. ההבדל העצום הוא שבהפגנות המחאה לא הייתה שום כוונה ולכן גם שום ביצוע של אלימות כלפי הצד השני, של התומכים. לעומת זאת, גם בהכרזות ברשתות, גם בהצטיידות בנשקים קרים וגם בביצוע בפועל הייתה אלימות קשה מצד הפורעים מימין נגד מתנגדי ה"רפורמה" ונגד העיתונאים המסקרים במגוון פעולות של מכות ופציעות בדרגות שונות, שלא זכו לשום גינוי מצד מלבי האש בשלטון. אין סימטריה באלימות, לא הייתה הסטורית ואין גם עכשיו.
נכון הכתבה נכתבה לפני שהצד הימני הגיב בהפגנות משלו, שני הצדדים נהגו באלימות, להכניס חברת כנסת (שאני לא אוהב את סיגנונה) "למאסר בית", להגיד לה "תשימי מוזיקה לילדה האוטיסטית שלך, ע"מ שלא תשמע שאני צועק עלייך" ולא לאפשר לאימא החד הורית הזאת לקחת את הבת האוטיסטית שלה למסגרת הלימודים המיוחדת ו"להציע" לה להביא חברה שלה שתיקח את הילדה המבוהל למסגרת הלימודית שלה תוך שהמפגין מורה לה "את לא הולכת לעבודה היום, את נשארת בבית", זו לא רק אלימות זו רשעות רוח. כאמור, אני סולד גם מגילוי האלימות של הצד השני. לכן התפקיד שלנו ככותבי מאמרים הוא להביע דעות שזה לגיטימי, אבל בעיקר לצנן את האווירה ולא לתפוס צד.
מימון, שוב הסימטריה. חלק מהעובדות שציינת לא מודייקוות. יש סרטון שמוכיח שהתשבו בגוטליב ואיפשרו לב להוציא את ביתה, אבל זה לא העניין. רק צד אחד נקט באלימות פיזית כלפי הצד השני, ריסק עצמות ופצע, בעידוד מנהיגיו. רציחות פוליטיות היו רק מהצד הימני. הנסיון שלך לטעון לסימטריה הוא ממש לא לעניין.
נניח שמישהו סבור כי המדינה עומדת מידית להפוך לדיקטטורה, אתה מעץ לו למחות בנימוס ואפילו לא לחסום כביש? נימוס ונוחיות חשובים יותר מצורת המשטר בה נחייה?
שאתה בעד מחאות קטנות, שקטות, ומנומסות?
זה יעצור את התהליכים שמיליונים מתנגדים להם?
שלום לכולם, אני ער לעובדה שאנחנו חיים במציאות תקשורתית שונה ממה שהיה בעבר, ע"מ לקבל תקשורת צריך לעשות דברים לא שיגרתיים, זכותי לחשוב שלחסום כבישים ראשיים שנעשו ע"י המפגינים משני הצדדים, הוא מעשה שפוגע בשיגרת החיים ואני נגדו. לעבדכם הנאמן לקח שלוש שעות לחלץ את בני שעובד בדיזגוף סנטר, ביקשתי ממנו להגיע רגלית עד גשר רחבעם זאבי, מרחק של כמה ק"מ ומשם אספתי אותו הביתה. האלימות היא נחלתם של המפגינים משני צידי המתרס, אבל כל צד רואה רק את העוול והאלימות של הצד השני. לדידי שתי ההפגנות אלימות. תקראו מה כתבתי באחת הכתבות איך הצלחנו להביא להתפטרות שתי ממשלות בלי להרים יד ובלי לחסום אפילו סמטה חשוכה במדינה, אבל כאמור היום יש שיח אחר והתנהלות אחרת, זר לא יבין מה שעשינו אחרי מלחמת יום הכיפורים למשה דיין וגולדה מאיר ובהפסקת הלחימה בלבנון הראשונה 1982, אותו הדבר לאריק שרון ומנחם בגין. אגב קיבלנו אחלה תקשורת בלי סממן של אלימות. אני נשמע עכשיו כמו הגששים על מלחמת השחרור, נו זה הגיל. חג שמח
שבהפגנות על ההיפרדות ועל עזיבת עזה מתנחלים היכו חיילים
כגודל האיום כך יותר מוצדקות פעילויות מחאה קשות ונוקשות
סגנון המנהיגים וערכיהם הוא שמכתיב את ההבדלים
והמבדיל יבדיל
אם זה לדעתך מאבק רגיל אז אתה צודק
אם מדובר בחשש להפיכה לדיקטטורה צריך להילחם נגד זה ממש בכל הכוח והאמצעים, חייבים