על סף תהום

בקרוב נדע אם אנחנו כבר נמצאים בדיקטטורה
תמונה של נח
ד"ר נח שמיר

שורות אלה נכתבות לאחר שהיועצת המשפטית לממשלה מסרה שני מסמכים לשר המשפטים ולראש הממשלה ולאחר תגובות ראשונות של ראשי הקואליציה ושל נתניהו, שמראות לאן הרוח נושבת.

לכאורה כל עוד היועצת המשפטית לממשלה ובית המשפט העליון עצמאיים, אנחנו עדיין נמצאים בדמוקרטיה מתפקדת. התהליך של הרס הדמוקרטיה הוכרז ונמצא בתהליך חקיקה, אבל עדיין לא התחיל. אפשר לדמיין תרחיש דומה למה שכתוב במאמרה המצמרר של ההיסטוריונית ההונגרית אנדריאה פטן ("הארץ", 18.1.23), "המדינה הלא־ליברלית היא כמו טפיל. אין לה שום דבר משלה. החולשות של הדמוקרטיה מאפשרות לה לשגשג ולהשתלט. היא משתמשת במוסדות הדמוקרטיים, סופגת ומרוקנת אותם מתוכן. הם נותרים על עומדם, כמו שקליפה ריקה של אגוז מלך נותרת שלמה גם אחרי שהאגוז עצמו נאכל", כלומר לאט לאט ירוקנו את מערכות המשפט מתוכן, אבל הכול ייראה אותו הדבר. נראה שהקואליציה הבינה שכדאי ללכת לכיוון הזה לפי ההחלטה המתגבשת לפצל את ה"רפורמה" ולהחיל אותה בשלבים. אל תרגיזו את הצפרדעים בסיר. שיתרגלו לחימום ולא יקפצו החוצה.

אבל נראה שהטקטיקה הזאת, שעבדה לאורבן בהונגריה, לא תעבוד כאן, וזאת בגלל עמידתם האמיצה של בג"ץ ושל היועצת המשפטית לממשלה, שבקרוב יגיעו להתנגשות חזיתית עם הממשלה. תגובת הממשלה ונתניהו בימים הקרובים היא שתקבע אם נהיה למעשה דיקטטורה כבר בקרוב, או שהממשלה תשים על עצמה בלמים זמניים במסגרת טקטיקת הפעולה ההדרגתית.

כשהממשלה ומערכת המשפט מגיעות להתנגשות חזיתית, זה לכאורה כמו שני אריות ששואגים זה מול זה. הבעיה של מערכת המשפט היא שכשהיא פוערת את פיה לשאוג, מסתבר שבפה הזה אין שיניים. נחזור לשני המסמכים שהגישה היועצת – חוות הדעת על הרפורמה וחוות הדעת על ניגוד האינטרסים של ראש הממשלה. אכן, שאגה רצינית. התגובה הראשונה של ראשי הקואליציה הייתה שהיועצת למעשה קוראת להפיכה שלטונית ותגובת נתניהו הייתה שהוא אינו מקבל את חוות דעתה. ברור שבשני המקרים אין כוונת הממשלה להישמע ליועצת המשפטית. עכשיו, ברור שיוגשו עתירות לבג"ץ וגם די ברור מה תהיה עמדת בג"ץ. ועכשיו מה? האם הממשלה תישמע לפסיקת בג"ץ?

יש לזכור שכבר בקדנציה הקודמת של נתניהו קרא יריב לוין ליו"ר הכנסת אדלשטיין לא לקיים פסיקה של בג"ץ, ובימים אלה ממש אפשר לראות איך דרעי מצפצף על פסיקת בג"ץ ומתפקד כשר בשני המשרדים שנאסר עליו לכהן בהם – "עובד מהבית". אם, כצפוי, הממשלה תמשיך לצפצף על קביעות היועצת הממשלתית לממשלה ובהמשך גם על פסיקות בג"ץ, יוברר לעין כול שלמערכת המשפטית אין שיניים ואין יכולת מעשית לכפות את קביעותיה ופסיקותיה. התעלמות הממשלה מבג"ץ תהיה רמיסת המערכת המשפטית בפועל, בלי לחכות לחקיקה בנדון (חקיקה שתגיע בהמשך ותיתן לפעולות האלה גושפנקה בדיעבד), ואנחנו כבר נהיה בדיקטטורה של הממשלה.

אז האם בכל זאת יש תועלת בעמידה הנחרצת של היועצת ובית המשפט העליון? יש ויש. מראית העין של הכאילו-דמוקרטיה, שעובדת אצל אורבן בהונגריה, לא תעבוד אצלנו אם התרחיש הזה יתממש. המחיר שהממשלה תשלם על תרחיש כזה יהיה כפול. גם הגברת וחרפת המחאה כאן בארץ, שהניסיון להחלישה על ידי הרדמה וטענה ששום דבר לא השתנה עדיין לא יעבוד, וגם הגברת הלחץ מבחוץ, הלחץ של היהדות הליברלית בארצות הברית, שביידן מקשיב לה, בייחוד כשהבחירות מתקרבות, וגם הלחץ של ארצות אירופה הליברליות – הלחץ הזה יגבר כשיהיה ברור שעברנו לדיקטטורה בפועל.

ייתכן שהממשלה תבין שמערכת הלחצים הזאת בעייתית עבורה ותמתן את תגובתה לשני המסמכים של היועצת. נראה איך יתפתחו הדברים בימים הקרובים.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

15 תגובות

  1. המצב לדעתי רק יוחמר. החיכוך בין המחנות רק יקצין את ההתנהגות משני הצדדים

  2. אם תגובת העם תמשיך להתעצם יש סיכוי שהמכה לדמוראטיה תהיה פחות אנושה

  3. למה דווקא נדע בקרוב שאנו כבר בדיקטטורה?
    אין שום היתכנות לכך שנהיה בדיקטטורה.
    למה? – בגלל הבלגן. מי שמנסה להשוות אותנו לפולין או להונגריה לא מכיר את הקהל בישראל.
    בפולין הרוב הגדול הם פולנים. בהונגריה הונגרים. ומה בישראל?
    פולנים, מרוקאים, רוסים, ערבים, עיראקים, ייקים, כורדים, רומנים – ואם אלה מישהו חושב שאפשר להקים דיקטטורה?
    חלום באספמיה. אצלנו הכניסו לכלא נשיא, ראש ממשלה, שר אוצר, שר פנים וזו רק ההתחלה. אז עם זה אפשר לנהל דיקטטורה?

    1. גם בהונגריה ופולין, כמו אצלינו היו דמוקרטיות. נכון, הכניסו נשיא לכלא, כי היה בית משפט עצמאי. יש לנו ראש ממשלה שדואג שזה לא יקרה לו.
      הפרה מוחלטת של החלטות בית המשפט העליון, כפי שזה צפוי עכשיו, היא דיקטטורה
      לא צריך יותר מזה.

    2. אגב, דיקטטורה הרבה יותר קל לנהל, בעיקר בבלגן, מאשר דמוקרטיה. כשהשליט יכול לדכא מיידית כל התנגדות ומחאה (וסימנים לכך יחש כבר בדברי בן גביר ורוטמן), לרמוס את זכויות הפרט והמיעוטים, הניהול נהיה הרבה יותר פשוט. סין היא דוגמה מצויינת. כבר כתבתי על כך במאמרי הקודם שדמוקרטיה היא לא שיטת הממשל היעילה ביותר. לחופש יש מחיר.

      1. עושה רושם שאתה תומך בדיקטטורה כיוון שלדבריך היא שיטת ממשל יעילה יותר. מה קרה לך? או שלא התכוונת למה שכתבת לעיל.

        1. יעילות זה לא הכל. מציע לך לקרוא את המאמר הקודם שלי.
          כמו שכתבתי, בעד חרות, צריך לשלם והתשלום הוא סירבול מסויים.

  4. אני מאמין שחוסר הניסיון של שותפי נתניהו בממשלה, בעיקר השרים שבדעותיהם הקיצוניות ואי יכולתם להתפשר או להבין את המציאות המציאותית של משרדיהם ודרך תפקודה ותפקודם, שכן מה שחושבים שניתן לעשות מבחוץ לא תמיד אפשרי מבפנים ולראייה ההבטחה של ליברמן שאם הנייה לא יחזיר תוך 48 שעות את גופות המחבלים הוא יחוסל ומאז עברו כמה ימים נוספים לדעתי, אחר כך שנים ועוד שנים.
    בקיצור, כפי שאמר שרון: מה שרואים משם לא רואים מכאן והיוצא מכך גם לא עושים ומפרים הבטחות שנאמרו בקלות דעת או ללא דעת, יביאו אותו להבנה שלא ניתן להמשיך והוא יפרק את הקואליציה לבחירות נוספות.
    לדעתי, עוד השנה.
    אנחנו דמוקרטיה ונשאר דמוקרטיה.
    הונגריה, פולין היו תחת משטר טוטליטרי עשרות שנים והיכולת של השלטון לשוב לשם קלה יותר מאשר מדינה שהחלה את דרכה כדמוקרטיה והחלק הארי של אזרחיה ברחו או היגרו ממדינות דיקטטוריות לישראל.
    הם, זה לחלוטין לא אנחנו.

      1. אכן, כי לאבד את האמון זה לוותר מראש על התקווה וללא תקווה אבדה הדרך.
        .

        1. לצערי, אני ריאליסט. המנוולים גוררים אותנו לדיקטטורה.

          1. גם אני, אבל אני ריאליסט אופטימי.
            אני מאמין שמאחורי כל ענן עדיין מאירה השמש, הענן בר חלוף, השמש נצחית (לפחות ב 15 מיליארד השנים הבאות).
            הכנופייה השולטת עלינו היום מבחינתי ענן, אחריה תאיר השמש.
            אולי היא תהייה בתחילה סתווית, אבל עם הזמן תאיר שוב והניסיון מהענן, לא יאפשר בעתיד היווצרותו של ענן חדש.
            לא להאמין גם אם המציאות עכורה, זה לוותר מראש על היכולת לשנותה ואני לא מוכן לוותר על כך.
            לא בשביל זה ההורים שלי ברחו מהונגריה לקבל כאן הונגריה מסוג חדש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של אפרים כהנא

מנהיגים והחלטות

כיצד התקבלה ההחלטה על המלחמה נגד עיראק בשנת 2003?