"עולם ישן עדי היסוד נחרימה"

האם שיר האינטרנציונל הסוציאליסטי באמת נשכח?
שפי גבעון במוזיאון
פרופסור יהושפט גבעון ליד התנ"ך של גוטנברג

פרופ' יוסף דן הוא היסטוריון וחוקר נודע של התנועות האפוקליפטיות. "ראיית-עולם אפוקליפטית מיוסדת על תפישׂת תבנית ותכלית של ההיסטוריה, על האמונה שלהיסטוריה יש כיוון הכרחי שלקראתו מתפתחים הדברים באורח בלתי נמנע". ("אפוקליפסה אז ועכשיו", 2000, עמ' 11) בלשונו של דן צריך הייתי לשאול "האם הנרטיב האפוקליפטי של שיר האינטרנציונל הסוציאליסטי נשכח?"

תפישׂות העולם של הסוציאליזם ההיסטורי, של מדע ההיסטוריה המרקסיסטי, שהצמיחו את המשטרים החשוכים של המאה הקודמת היו צריכות לקרוס יחד עם חומת ברלין ועם האימפריה של איחוד הרפובליקות הסובייטיות. והנה החזון שבוטא בהמנון של האינטרנציונל הסוציאליסטי "עולם ישן עדי היסוד נחרימה" עדיין מפעם וחי בהגיגי הוגי דעות, אנשי חינוך, מנהלי מערכות חינוך ואפילו פוליטיקאים רבים בימינו. במילים של פרופ' דן: "מפליא הדבר עד כמה העמיקה האפוקליפסה המרקסיסטית להכות שורשים בעילית האינטלקטואלית של העולם המערבי, בעבר ובהווה. יש בכך כדי להעיד באופן ברור, כפי שמעידה ההיסטוריה כולה, כי השכלה ותרבות אינם מחסום לפני היתפסות לקסמיה של אפוקליפסה אוטופית, וכי יכולתו של איש-הרוח להצדיק ולתרץ אלימות מחרידה היא בלתי מוגבלת". (שם, עמ' 307).

ניל פוסטמן, בספרו המפורסם בזמנו, "אָבדן הילדות" (1990), ביטא את האפשרות שה"טכנולוגיה של המחשב" היא הטכנולוגיה היחידה שניחנה ביכולת שימור הצורך בילדות (עמ' 126). כך גם פרופ' דן ("אפוקליפסה אז ועכשיו", עמ' 365-352) תלה תקוות של שחרור אישי בעקבות "מהפכת המחשבים".

העובדות שהצגתי במאמרים קודמים שלי, מצביעות על כך שדן פשוט טעה בהאמינוֹ כי: "המחשב האישי, האינטרנט, הטלפון הסלולארי, הפקסימיליה, הטלוויזיה רבת הערוצים וכל כיוצא באלה הם אמצעים שבעזרתם מגובשת ומחוזקת אישיותו של הפרט ויכולתו להביע את עצמו ולחיות את חייו על-פי רצונו". (שם, עמ' 352). ראו במאמרים קודמים שלי באתר זה, "מה מזיק יותר, המדיום או המסר" ו"האם יילמד הלקח מהתרסקות המטוס באתיופיה?", שבהם הבאתי עדויות תומכות לכך שבקרב יצרני טכנולוגיות המחשבים התפתחו, במודע או שלא במודע, מגמות הרסניות הפוגעות ביכולתו של הפרט "לחיות את חייו על-פי רצונו". זה לא הושג באלימות פיזית גלויה, כמו במהפכות שקדמו ל"מהפכת המחשבים", מהמהפכה הצרפתית ועד למהפכות המאה ה-20.

ממאמר קודם שלי על הברונים הדיגיטליים נובע שעלינו להכיר עכשיו בקיומה של אלימות סמויה, המוסתרת היטב מעיני הציבור. היא מוטמעת ומוזנת על ידי כוחות שיווק, הנעזרים במיטב האמצעים שפותחו על ידי הפסיכולוגים במחקריהם במסגרת תורת הקפטולוגיה באוניברסיטאות המתקדמות ביותר בימינו. יישום הקפטולוגיה בכלים הדיגיטליים הפופולריים והחדשניים גורם באופן מוסתר לאובדן החופש האישי של מיליוני משתמשים תמימים.

המרצה במכללת סמינר הקיבוצים שאסר על תלמידיו להזכיר בעבודותיהם מקורות שהתפרסמו לפני למעלה משנתיים, אינו מודע לכך שנתן פירוש חדשני להמנון האינטרנציונל. עובדי משרד החינוך שמתכננים מדי כמה שנים תוכניות ופרויקטים ל"הטמעת הטכנולוגיה" במוסדות החינוך, תוך התעלמות מוחלטת מפרויקטים קודמים, הולכים באותו תלם. בתקופה של למעלה מ-50 שנה, עשרות פרויקטים להטמעת "הטכנולוגיה הדיגיטלית" בחינוך תוכננו, תוקצבו ובוצעו, כל פרויקט, ללא שום הפקת לקחים מפרויקטים קודמים. המדענים ואנשי החינוך אינם מעיזים להתמודד עם עבודותיהם של צ'רץ', טיורינג ועמיתיהם. אם זה קורה רק משום שיצאו לאור בשנות ה-30, פשוט נכנעים לחזון המרקסיסטי הישן.

כל מי שמאמין, ללא שום בקרה או בדיקה, שיצירה טכנולוגית עדכנית וחדשנית היא, בהכרח ובאופן המובן מאליו, מתקדמת וטובה יותר מכל קודמותיה, נסחף לתוך החזון האפוקליפטי, שלפיו עולם ישן הוא בהכרח רע וכל מה שנוצר ונבנה היום טוב יותר ממה שיצרנו ובנינו בעבר.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

3 תגובות

  1. בקיצור:
    אין עתיד ללא עבר
    אבל לא לשכוח שבאותה מידה
    אין עבר ללא עתיד
    ככה מתפתחים!

    1. מה אתה קופץ? – בסך הכל היית גנב קטן "בחסמבה" שהומצא בידי אדון מוסינזון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של אפרים כהנא

מנהיגים והחלטות

כיצד התקבלה ההחלטה על המלחמה נגד עיראק בשנת 2003?