כמדי חורף אנחנו עדים למקרים רבים מדי של שריפות במבני מגורים. בארץ שמענו על אדם בן 60 שנספה בשריפה בקריית שמונה, על קשיש שנפגע קשה בשריפה ברמת גן, על נזירה בת 90 שנספתה בשריפה במזרח ירושלים ועל גבר שנספה בשריפה במבנה מגורים בשרון. גם בחו"ל דיווחו הכותרות: "אסון בפולין: חמש נערות נספו בשריפה בחדר בריחה"; "להבות בגן עדן: כפר הנופש הטוב באיים המלדיביים נשרף"; "שבעה ספרי תורה שרופים: 'עמדנו חסרי אונים ובכינו' – בקייפטאון שבדרום אפריקה"; "התנור בער, שריפה בציון רבי נחמן באומן". אלה חלק מהמקרים שדווחו בחורף האחרון, והרי החורף רק התחיל…
האם האש היא גזירת גורל או שמא אפשר היה למנוע את האסונות הללו, או לפחות את חלקם?
מילת המפתח היא – מ וּ ד ע וּ ת. התנהלות נכונה ותחזוקה נאותה של המבנה יכולות למנוע מקרים של שריפה הרסנית, או לכל הפחות לצמצם ולמזער את הנזקים בנפש וברכוש בגין שריפה שפרצה. יש כללים אחדים שעל כל בעל דירה לדעת ופרטים אחדים שחובה לבדוק במבנה. אך ראשית נבחין בין מבנים גבוהים למבנים נמוכים, ובין מבנים חדשים למבנים ישנים.
בעבר לא חלה על הקבלנים ועל בעלי הנכסים חובה להתקין אמצעי בטיחות, אך כתוצאה מניסיון שנצבר ורגולציה חדשה בארץ ובעולם, כיום חלה חובה חוקית להתקין מערכות בטיחות שונות בהתאם לסוג המבנה ושימושו. במבנים חדשים בהכרח קיימות מערכות למניעת אש וכיבויה, אך במבנים ישנים סביר שמערכות אלה אינן מותקנות או שהמערכות הקיימות עונות לתקן ישן. כיום חובה להתקין בכל מגדל מגורים מערכת אחת לגילוי אש ומערכת נוספת ומסונכרנת לכיבוי אש. עם זאת, הרגולציה של מערכות ואמצעי בטיחות בדרך כלל אינה מחייבת בתים בני קומה אחת או קומות בודדות אלא רק מבנים גבוהים או מבנים המשמשים למסחר ותעשייה, וגם אז לא תמיד בתוך הדירות עצמן אלא רק ברכוש המשותף.
גם כאשר מותקנות מערכות בטיחות, יש להקפיד על בקרה וביקורת. למעשה, בדיקה ראשונה וחשובה ביותר של תקינות מערכות הבטיחות נעשית במסגרת האישורים שיש לקבל עבור טופס 4 בבניין חדש. אם ההליך לקבלת טופס 4 היה תקין וללא הסתייגויות, הרשות לא תבצע ולא תדרוש באופן יזום בדיקות תקינות למערכות הבטיחות, אלא אם במבנה פועל עסק המחייב רישיון עסק. כלומר על בעלי הדירות עצמם לדאוג לבדיקות וביקורות תקופתיות, לכל הפחות כמחויב על פי הדין, של כל מערכות הבטיחות והאמצעים למניעה של שריפות ולהגנה מפניהן.
מערכת הכרחית ראשונה היא מערכת גילוי אש, שהיא בעיקרה מערכת התראה. כאשר גלאֵי האש של המערכת מקבלים אינדיקציה לשריפה באזור מסוים של המבנה, המערכת מעבירה פקודות מובנות למערכות שונות בבניין, כמו מערכות האוורור, מערכת המיזוג, המעליות, מערכת החשמל, דלתות במרחב המשותף – שהמערכת פותחת או סוגרת לפי הצורך כדי לאפשר גישה אל מסדרונות המילוט או לחסום את האש, התראות קוליות, התראות טלפוניות ועוד. יש לבצע בדיקה תקופתית של מערכת גילוי האש על ידי חברה המוסמכת לכך לפי תקן, וכן יש לבצע בדיקת אינטגרציה תקופתית של כלל המערכות המושפעות והמשפיעות.
שנית יש להתקין מערכת כיבוי אש, שהיא מערכת פעילה עצמאית לכיבוי אש בעזרת מים או בעזרת גז כיבוי. היא יכולה להיות רטובה, חצי רטובה או יבשה, ובעת שריפה מזרימה מים או גז אל חלל המבנה באמצעות מתזים לכיבוי האש המותקנים במבנה. מערכת כיבוי האש מעבירה נתונים למערכת גילוי האש וכך מאפשרת לה לפקד על שאר המערכות בהתאם לאירוע. יש לבצע בדיקה תקופתית של מערכת כיבוי האש על ידי חברה המוסמכת לכך לפי תקן, וכן יש לבצע את בדיקת האינטגרציה התקופתית.
ערכות ציוד לכיבוי אש מותקנות ומאוחסנות בארונות כיבוי אש במקומות אחדים במבנה. ערכות הציוד מכילות ציוד כיבוי מגוון: מטפים, צנרת כיבוי מיטלטלת, ברזי מים וראשי השפרצה של המים ועוד. יש לבצע בדיקה תקופתית של ערכות הציוד לכיבוי אש על ידי חברה המוסמכת לכך לפי תקן, ואין להשתמש בציוד הכיבוי למטרות אחרות שאינן כיבוי אש (למשל שטיפת הבניין), כדי לשמור על תקינות הציוד לעת הצורך ולמנוע נזקים למבנה כתוצאה מדליפות מים וכדומה.
חשוב מאוד לשמור על תקינות מערכות הבטיחות לאורך השנים. כחלק מתכנון המבנה, ובמיוחד במגדלי מגורים ובמבנים גבוהים, יועצי בטיחות מגדירים את הצרכים של מערכות הגילוי והכיבוי ושל הציוד, וכן מסמנים מסדרונות מילוט ומתחמי אש בבניין כדי לתחום ולעכב את התפשטות האש. בעלי דירות המעוניינים לבצע שינויים מבניים חייבים קודם להיוועץ ביועץ בטיחות, כדי שיוודא שלשינוי המבוקש אין השפעה על מערכות הבטיחות או ינחה ביצוע שינויים מתאימים במערכות הבטיחות כדי לשמור על תקינות פעילותן. חשוב שבעלי דירות ורוכשי דירות יוודאו שהבנייה שבוצעה בפועל תואמת את הנחיותיו והוראותיו של יועץ הבטיחות.
האחריות לא מסתיימת בבנייה, ולאחר השלמתה הכרחי לנהל תחזוקה תקופתית נאותה של כל מערכות הבטיחות שהוזכרו, כדי לוודא שהן פועלות ותקינות בכל עת ומוכנות לעצור ולמנוע כל תרחיש שריפה בכל עת. לשם כך רצוי להיוועץ ביועץ תחזוקה, אשר יסייע לכם ליצור שגרת תחזוקה מונעת רצויה, לרבות בעניין מניעת שריפות, וינחה אתכם כיצד לבדוק ולוודא את תקינות מערכות הבטיחות בבניין שלכם.
לאחר שראינו שכל המערכות מתפקדות ותקינות, יש לטפל גם בגורם האנושי. יש לבצע תרגולים והדרכות תקופתיות לדיירי הבניין כדי שידעו כיצד להתנהג בזמן אירוע שריפה, היכן נמצאות דרכי המילוט מהבניין, כיצד למזער סיכונים להצתה של אש בבניין וכדומה. למשל חשוב מאוד להנחות את דיירי הבניין להימנע באופן קבוע מלהפריע לדלתות החסימה והמילוט ולהימנע מלחסום אותן או להניח חפצים שעלולים לפגוע בתנועתן במקרה חירום. יש לשמור על תנועת הסגירה והפתיחה למקרה של שריפה – דלתות חסימת אש נסגרות בהוראה אוטומטית של מערכת גילוי האש, ודלתות מסדרונות המילוט נפתחות ידנית כדי לאפשר את המילוט. כמו כן בזמן אירוע שריפה יש מהומה, פחד והתרגשות רבה, ואם אנשים לא יכירו את נוהלי המילוט הברורים הם עלולים לקבל החלטות שגויות ומסַכנות. פעולה נכונה ומיידית של הדיירים תמנע פגיעה בנפש ואולי גם תמזער פגיעה ברכוש.
אז היזהרו לנפשותיכם והיו נכונים לכל אירוע שיכול להתרחש במבנה באמצעות הכנה מראש של המבנה לאירוע חירום.
6 תגובות
הבעיה שהאוכלוסיות שבקרבן קורות השריפות בדרך כלל הן אוכלוסיות שיש להן הרבה בעיות וטרדות ושאינן מודעות לסיכונים ולצעדים שצריך לעשות.
לי זה לא יקרה?!
לא בבית
לא ברכב
לא בשום מקום
צריך להסתכל על זה כאילו לי זה גם יכול ליקרות ותמיד לבדוק ולתקן את עצמי
חייבים לאכוף ולחנך.
כן לצערנו מקרים כאלה קורים כול הזמן ולכן כדאי להסתכל על מה שאני עושה ואם אני בסדר ולתקן בהתאם.
אם כול אחד יבחן את עצמו ויתקן מצבנו יהיה טוב יותר
אתה בטח יודע באיזה אוכלוסיות רוב האסונות האלה קורים
ראי את התגובה שלי למגיב הראשון