מעסיק קטן – קווים לדמותו

העסקים הקטנים במדינת ישראל הולכים ונשחקים
תמונת ורה
עו"ד ורה אורמן

במאמר זה אבקש לדבר על זכויות עובדים במדינת ישראל. מדובר בנושא בעל חקיקה ענפה, שמעניקה לעובדים זכויות רבות ומגוונות, הגנות שונות מפני הפגיעה על ידי המעסיק. אם נלמד את כל אלה, נגיע למסקנה, כי תפיסת המחוקק את יחסי העבודה במדינה היא של מערכת יחסים בין המעסיק הגדול והמנצל את העובדים שלו לבין העובדים הקטנים והחלשים. המדינה בכלל והמחוקק בפרט משקיעים את כל עמלם ב"איזון" של מערכת יחסים מוטת כוח זו, ועושים ככל יכולתם כדי להעניק לעובד זכויות והגנות מפני הפגיעה של המעסיק בו.

מדי פעם בפעם קם חבר כנסת תורן, זועק את זעקותיו של העובד החלש ופועל לחקיקה נוספת, המעניקה לעובד במדינת ישראל עוד זכויות ועוד הגנות, שתמורתן אותו פוליטיקאי מקבל מחיאות כפיים וכמה נקודות זכות בבחירות הבאות. משרד המשפטים מנגיש את המידע בדבר זכויות עובדים באתרי האינטרנט, פורומים משפטיים מלאים בשאלות של עובדים שמבררים ומחפשים את הזכויות שהמעסיק ה"רשע" גזל מהם, וחבריי למקצוע פועלים נמרצות בהגנה על זכויות העובדים "המסכנים". במסדרונות בית הדין לעבודה קיימת אווירה קשה עבור המעסיק, שנכנס לשם כאילו היה אסיר שמובל לשמיעת גזר דינו בגין העבירות החמורות שביצע. המעסיק יודע שכבר עם כניסתו בשערי בית הדין, הוא עומד לשלם על כך, בכסף כמובן, וברוב המקרים, בהרבה כסף.

המחוקק שממלא את דיני העבודה בעשרות חוקים וזכויות, העובדים הנהנים מהזכויות, עורכי הדין המנגישים עבורם את הזכויות ובית הדין המקשה פרוצדורלית על המעסיקים וזה שחותם על פסקי דין לטובת העובדים – כולם תופסים את המעסיק כמי שמי שפוגע בזכויות העובדים. כמובן, מקרים מסוג זה קיימים ומגיעים לבית הדין, אך כל המעורבים עיוורים לחלוטין לתמונה המצב המלאה. איש מהמעורבים או מהאחראים לנושא דיני העבודה במדינה לא שואל את עצמו האם כל המעסיקים הם מקשה אחת? האם כולם גדולים ומנצלים ופוגעים?

אני דווקא נחשפתי למעסיקים גדולים שפוגעים בעובדים החלשים, חלשים עד כדי כך שאין בכוחותיהם לעמוד על זכויותיהם מול המעסיק, והמקרים הללו דווקא אינם מגיעים לבתי הדין. כך גם נחשפתי למקרים של העובדים החכמים והחזקים, שניצלו לרעה את הזכויות שניתנו להם על ידי המחוקק, כדי להתעשר על חשבונו של המעסיק שבקושי גמר את החודש. אף אחד לא מתעניין באותו מעסיק קטן, הנאלץ להתמודד עם הנטל המכביד של דיני העבודה, לא שואל את עצמו מה המחיר שהוא משלם. לא רק שזה לא מעניין אף אחד, זה גם נושא שלא מדברים עליו, הרי עובדה ידועה לכול – העובד הוא החלש והזקוק להגנה מוחלטת, ומי יסתכן ויאמר אחרת?

הדברים נכונים, כמובן, כאשר מדובר במעסיקים גדולים המעסיקים מאות עובדים, שנהנים מתקציבי ענק, המשמשים אותם לקבלת ייעוץ משפטי שוטף, הכשרת מנהלים מיומנים בניהול עובדים ואפילו מאפשרים להם לספוג את תביעות העובדים, שכן עבורם מדובר בחלק מההתנהלות העסקית. אבל האם מישהו פעם התעניין במעסיק קטן, שעבד קשה עד להשגת היעד הנחשק – העסקת עובדים?

אותו מעסיק קטן מגלה לפתע פתאום את הכמות הבלתי נדלית של החובות המוטלות עליו מהרגע שהחליט לגייס עובדים: חוק איסור הפליה, השלכות ביטול העסקת עובד אפילו בטרם התחיל לעבוד, החובה להודיע לעובד את תנאי העסקתו בכתב, החובה לנהל רישום שעות עבודה וחופשה של העובד, החובה להפריש פנסיה, לשלם לעובד נסיעות, חופשה, מחלה, הבראה, שעות נוספות וכד'. או אז מגלה המעסיק, כי על כל שקל שהעובד יראה בחשבון הבנק שלו, למעסיק זה יעלה שקל וחצי כמעט. לדוגמה, כדי שעובד יקבל שכר צנוע של 6,500 ש"ח לחשבון הבנק שלו, המעסיק ישלם על כך כ-10,000 ש"ח.

האם מישהו מהמעורבים שאל את עצמו את השאלה הקשה אך החשובה מכול – מה נשאר לאותו בעל העסק הקטן בכיס לאחר ששילם למדינה את המיסים: מע"מ, מס הכנסה, מכס, ביטוח לאומי; לאחר ששילם את כל ההוצאות השוטפות של העסק, ואת עלות העסקת העובד? האם אותם פוליטיקאים שנהנים ממחיאות הכפיים בעודם חותמים על חוק חדש, שתוחבים את ידם לכיסו הדל ממילא של העסק הקטן עוד ועוד, האם מישהו מהם שואל את עצמו היכן ימצא את עצמו העסק הקטן בסוף השנה?

האם מישהו מודאג ממצבם של העסקים הקטנים המהווים כ-97% מכלל העסקים במדינת ישראל, אשר מספקים כ-60% ממקומות העבודה במדינה, ועדיין מופלים לרעה פעם אחר פעם, כאשר המדינה "עושה קופה" על גבם, כאשר היא גובה מהם תשלומי ביטוח לאומי (שלא מזכים את בעלי העסקים הקטנים בימי חופשה או מחלה או כל זכות אחרת), כאשר המעסיקים הקטנים מממנים את הזכויות הפנסיוניות של העובדים שלהם, בזמן שלהם לא נשאר תקציב להפריש לעצמם פנסיה, כאשר היא מכבידה עליהם עוד ועוד ודורשת מהם לממן את זכויות העובדים, שהולכים וגדלים מדי שנה בשנה.

האם הגיוני שעסק קטן יממן זכות כגון דמי הבראה? הרי מדובר בזכות שהיא סוג של "פינוק", ולטעמי רק חברות גדולות צריכות לממן זכויות מסוג זה. האם הגיוני שגם החברה הגדולה וגם המעסיק הקטן יפרישו 6% עבור קופת הגמל של העובד, בנוסף ל-6.5% עבור הפיצויים, שהעובד לוקח איתו גם במקרה שבו עזב את מקום עבודתו בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויים? הייתכן שבעל העסק הקטן מפריש מדי חודש 12.5% משכרו של העובד לקופת הגמל של העובד, בזמן שהוא עצמו אינו מסוגל למממן את הפנסיה שלו? הייתכן, שבנוסף לתשלומים הרבים, המעסיק מחויב על ידי המדינה גם בביטוח לאומי מעסיק, שיזכו את העובד בתשלומים השונים במקרה של אבטלה או תאונה? זאת כמובן, בנוסף לתשלומי ביטוח לאומי שהעסק עצמו נדרש לשלם בסכומי עתק, מבלי להיות לזכאי לאיזו זכות מהמדינה. המצב שנוצר הוא אבסורד ושוחק את המגזר העסקי הקטן, שהולך והופך ממעמד בינוני למעמד נזקק.

הפופוליזם הבלתי נסבל של אלה הפועלים לקידום זכויות העובדים בעודם עיוורים למגזר שלם שמשלם על כך מחיר כבד, עושים עוול גדול לא רק לבעלי העסקים הקטנים, אלא למשק כולו. היה על המדינה להפנים את הסטטיסטיקה המזעזעת של בעלי העסקים הקטנים הנסגרים מדי שנה בשנה ונמדדת בעשרות אלפים, ואף הולכת וגדלה. אבל אף אחד לא עושה בדק בית.

לא רק שהאחראים על כך לא רואים את השלכות נטל מימון זכויות העובדים על העסקים הקטנים במדינה, בנוסף לנטלים הכבדים האחרים, אלא שהם גם לא רואים את השינויים שעברו על יחסי העבודה בשנים האחרונות, בעקבות שינויים טכנולוגיים. נכון להיום לצד העובדים החלשים, שלעיתים מנוצלים על ידי המעסיקים הגדולים, בכמות הולכת ויורדת, ישנם עובדים חזקים ומשכילים המודעים לזכויותיהם, בכמות הולכת וגדלה. מול אותם עובדים חזקים עומדים מעסיקים קטנים שהמדינה הפכה אותם לחלשים, שאינם מסוגלים לממן ייעוץ משפטי שוטף, ונפגעים פעמים רבות מדי על ידי העובדים.

מאזן הכוחות בין הצדדים הולך ומשתנה ונוטה יותר ויותר לטובת העובדים ולרעת העסקים הקטנים, המשלמים את המחיר בחיי העסקים שלהם ובאיתנות העסקית שלהם.

מצב דברים מעוות זה, הביא את העסקים הקטנים למציאת פתרונות חלופיים להעסקת עובדים יקרים וחזקים. כך למשל, היום קיימת שכבה הולכת וגדלה של מה שנקרא "פרילנסרים", שמהווים תחליף זול וקל, ומולידים עיוות של יחסי עבודה.

כל אלה יוצרים תמונה מורכבת הרבה יותר, של ציבור גדול יותר שנפגע, ציבור שאותו איש לא רואה, הן של המעסיקים הקטנים והן של העובדים ובמיוחד של פרילנסרים שאומנם נהנים מחופש תעסוקתי מסוים, אך מעמדם נחות מזה של העובדים.

בעיניי על המדינה להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי, וליצור הפרדה ברורה בין החוקים שיחולו על החברות הגדולות שמעסיקות מאות עובדים ובעלות תקציבים מתאימים, לבין המעסיקים הקטנים, שלא מסוגלים לשאת את הנטל, אשר רק יגדיל את ציבור פושטי הרגל במדינה, שגם כך הולך וגדל.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

29 תגובות

  1. לחברות גדולות ועשירות נותנים פטור או הנחות גדולות בתשלומי מס. עם הקטנים מחמירים ולא נותנים שום הנחה.

  2. מאוד חשוב להקפיד על הנאמר, בסופו של יום אנחנו רוצים להרוויח ולא לגלות לאחר מעשה ולהיתקל בבעיות.
    מאמר מצוין ומלמד.

  3. הגיע הזמן שמישהו יצעק את צעקתם של העסקים הקטנים שלא עומדים בנטל ובסופו של דבר, בשל טיפול שגוי של המדינה במשך שנים, הופכים להיות לנטל! כלכבוד…

  4. מאמר חשוב מאוד.
    לא הייתי מודעת לכל הפרטים ובאמת זה נושא שדורש בדיקה מעמיקה

  5. סוף סוף כתבה עניינית המראה את העיוות ההולך ומתמשך ומחמיר. כולי תקווה כי מישהו אחד מתוך 120 החברים היודעים להידבק היטב על מושבם יקום ויתחיל ליישם. הגיע זמן!!! ורה את מדהימה ומוכשרת בעל ידע עצום ובקיאות עצומה ואני כעת שואלת אותך: האם לא כדאי שאת תעשי תפנית ותגיעי לכנסת ישראל? כך בטוח משהו טוב יקרה כאן לציבור העסקים הקטנים אשר קורעים תחת הנטל ומשלמים מיסים גבוהים ביותר כי להם אין מספר חברות לעשות "קומבינות" עם חוקי המס, להם אין את הפריבילגיה להיות חולים ולא לםתוח את העסק ועוד ועוד ועוד. ומה שמאוד מקומם הוא שאין להם אפילו הזכות לקבל דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי לו הם משלמים כספי עתק. בבקשה, החליטי לעשות מעשה וליצור חוקים חדשים למען הטובים והאיכותיים אך החלשים והאומללים. יישר כוחך! מחזקת את ידייך להמשך עשייה ברוכה עם תוצאות מבורכות. אמן

    1. תודה על תגובתך
      עם זאת, אני לא אדם פוליטי ומאמינה בשינוי מהשטח ומהפרקטיקה.
      אם אצליח להעיר מישהו מתוך ה-120?
      נשאר לי רק לקוות
      שכן, רווחיות העסקים נשחקת עוד ועוד ולאף אחד מהם לא אכפת

      1. תפני לשדולה לעסקים קטנים בראשות ח"כ איציק שמולי שמדבר אבל לא מצליח לשנות את המצב.

  6. יש ליצור איגוד רחב וחזק. לא נצלני. שישמש כלוביסט לעסקים קטנים ומקצועות חופשיים. אין ספק שקיים עיוות שמטיל על העצמאים הקטנים נטל כבד מידי.

    1. צודק!
      עם זאת, מדובר במשימה קשה
      עד היום נעשו מספר ניסיונות ליצירת התאחדות או איגוד, ולא זה לא צלח
      מי שכבר יש לו את הכוח להקים כזה איגוד, לרוב נמצא במקום שהעסקים הקטנים כבר לא מעניינים אותו והוא בליגה של הגדולים. ושם הכל נראה אחרת

  7. רק אחרי קריסה מוחלטת של העסקים הקטנים/בינוניים ישכילו להבין את מה שרשמת פה.

  8. ללא ספק מאמר חשוב שמכיל אינפורמציה די מקיפה, רלוונטית ומדויקת בנוגע למצב הדברים בארץ בכל מה שקשור בפער שבין מעסיקים לעובדים. אכן, על המעסיקים רובץ נטל לא פשוט, אך, לעניות דעתי, משבחרו אותם מעסיקים להעסיק עובדים אין להם אלא לעמוד בנטל המוטל עליהם ולהיות מודעים לו. שכר המנימום בו מחויב המעסיק נמוך עד מאוד ביחס ליוקר המחיה בארצינו ולכן המינימום הנדרש הוא לשאת בתנאים הנלווים לטובת העובד שגם ככה מתקשה, לרוב, "לסגור את החודש". אינני משוכנעת שהפתרון לפיו תהיה אבחנה בין מעסיקים הוא פתרון נכון, שכן הוא עשוי ליצור בעיות קשות אחרות, כגון מי הוא מעסיק שיש לחייבו ומי לא וממילא יצור ענף שלם של מעסיקים שירצו מאוד להשתייך לאלה שאינם משלמים בדרכים כאלה או אחרות.

    1. שרון תודה על תגובתך, במיוחד כמי שעוסקת בתחום וחיה אותו. עם זאת, מי כמוך יודעת, שמעסיקים רבים אינם מודעים לכל החובות המוטלים עליהם וזה לגמרי בתום לב.
      האבחנה יכולה לבוא ממקום של כמות מסוימת של עובדים או מחזור בגובה מסוים
      מאידך, המדינה יכולה לעודד באמצעות הטבות והקלות מס
      אבל כאשר מדובר גם בנטלי מס כבדים וגם בנטלי העסקה כבדים, בסופו של דבר העסקים פשוט לא עומדים בזה

  9. כל הכבוד ורה, כתבה מאד חשובה עם הרבה נקודות למחשבה ובתקווה לשינוי. מאד מקווה שמישהו ירים את הכפפה וישנה חוקים כדי לעודד עסקים קטנים שמהווים כוח מניע כל כך חשוב למשק.

  10. צודקת ב-100% חייבים לבדל בין מעסיקים גדולים וקטנים. צריך לחשוב על מנגנון בידול ומערכת הקלות על עסק קטן

  11. לא חייבים לתמוך בכל סהרורי שמקים עסק שאין לו ביכוי מראש
    אם כך נעשה יהיו אין סוף עסקים קטנים ורובם יקרסו
    אבל מי שכן יעמוד באמות מידה מסוימות יש לתמוך בו

  12. הגיע הזמן באמת סוף סוף לפתוח את הקלפים, ולהבין מה באמת עומד מאחורי עסק קטן ומה זכויותיו וכמובן כעובד ומעביד .כמה חשוב להתנהל נכון ולקבל הגנה נכונה ברמה עסקית וחוקית.
    מאמר חשוב! עם הרבה נקודות וטיפים!
    תודה לך עו"ד ורה אורמן
    מחכה לעוד מאמרים שלך

  13. אין ספק כי על המדינה להתערב ולעודד עסקים קטנים באמצעות חקיקה ובכלל זה הקלות במס וכד'

  14. צריך ועדה של אנשי מקצוע שינתחו ויחליטו לפי האינטרסים של המדינה ואזרחיה.

    1. לכל עניין יש תמיד לפחות שני צדדים
      ובדיוק על זה אני מדברת שרואים רק צד אחד וזה יוצר עיוות ובסופו של דבר התוצאות הרסניות

  15. מאמר חשוב ומדוייק.
    בסופו של יום העסקים הקטנים קורסים או בכלל לא מעסיקים עובדים…ואז קורסים מעומס בין כה

  16. ולכן אף אחד מהפוליטיקאים שלנו לא יסתכל לכיוון שלו

    1. מדויק!
      יש לי אפילו הרצאה כזו "ניהול עסק קטן הוא בהחלט עניין גדול!"

  17. וואווו איזה כתבה ממצה ועניינית !!! סוף סוף צועקים את זעקת המעסיק הקטן … כל כך נכון ומדויק כל הנאמר בכתבה ואין ספק שבעלי העסקים הקטנים יוצאים מופסדים והעובדים נשכרים ומתעשרים על חשבון המעסיק … החוקים במדינה הזאת כל כך הזויים איך ניתן לתת לעובד פנסיה בזמן שאני לא מסוגלת לממן את הפנסיה שלי ?? לא הגיוני שחובות שחלים על מעסקים גדולים יחולו באותה מידה על עסקים קטנים .. המדינה זנחה ,שכחה ואף הפקירה את העסקים הקטנים … אני מקווה שכתבה זו תבוא לידי גופי החוק והרשיות הרלוונטיים שיבינו את עוגמת הנפש שלנו … בהזדמנות זאת רוצה להודות לך עוד ורה אורמן שמצאת לנכון לזעוק ולעלות על הכתוב את עוגמת הנפש שלנו !!! תודה רבה

  18. התיחסות עניינית ולא מוטה למה שקורה בעסקים קטנים עד בינוניים.
    היה תענוג לקרוא.

    מי יתן ויגרום למישהו למעלה לשנות גישה כלפינו העצמאיים שלוקחים סיכון גדול בחיינו ליצירת הכנסה ומניעים את המשק ולא נשארים ראש קטן במדינה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך