מהפך פוליטי מדהים בספרד – הייתכן גם בישראל?

רה"מ ראחוי שלט כשבע שנים – עד לטרגדיה בקטלוניה
תמונה של ד"ר דגני
ד"ר יצחק דגני

ספרד היא מונרכיה המבוססת על עקרונות פדראליים. היא כוללת שש עשרה יחידות פוליטיות, עיר בירה (מדריד) שהיא יחידה פוליטית בפני עצמה, ועוד שתי ערים עצמאיות בחוף הצפוני של מרוקו: סאוטה ומלילה. המדינה הספרדית במבנה הפוליטי העכשווי שלה נוסדה בשנת 1978, אחרי שהמשטר הדיקטטורי שהקים הגנרל פרנקו, חלף מן העולם ובמקומו נכנסה לתוקף חוקה חדשה.

בשל שיקולים אתניים ארבע מתוך שש עשרה היחידות הפוליטיות של ספרד זכו באוטונומיה חלקית. מדובר בגליסיה, אנדלוסיה, חבל הבסקים וקטלוניה. לפיכך ממשלות ארבע היחידות הפוליטיות הללו מחזיקות בסמכויות שלטוניות משודרגות לעומת היחידות האחרות.

ספרד עצמה הצטרפה לקהילייה האירופית כמדינה חברה בשנת 1980. על כן כיום נתון הממשל המרכזי הספרדי בין שתי שכבות שלטוניות: הממשל האירופי המרכזי בבריסל והממשלים של היחידות הפוליטיות הספרדיות מבית. דהיינו על פי עקרונות הפדרליזם, על גב האזרח הספרדי, ניצבות שלוש שכבות שלטוניות: הממשל המקומי, הממשל במדריד, והממשל האירופי בבריסל.

בהינתן ההבנה מהן שכבות השלטון אשר רובצות על גב האזרח הספרדי, יכול לבוא אותו אזרח ולשאול את עצמו, וכמובן גם את האחרים, מדוע הוא אמור לשאת על גבו הצר מנגנון שלטוני כל כך כבד ומסובך? מדוע, למשל, תושב ברצלונה, אשר בנוסף נושא גם את השלטון המוניציפאלי כשכבת שלטון רביעית, לא ישאל את עצמו בשביל מה הוא צריך את הממשל המרכזי במדריד? האם לא ייטב שיוסר מעל גבו הממשל "השמן" במדריד וחבל הבסקים יצטרף ישירות לקהילייה האירופית ללא התיווך של מדריד?

כך בדיוק קרה בשלהי שנת 2017 בחבל קטלוניה שבירתו היא העיר ברצלונה. בספטמבר נערך משאל עם בקטלוניה, הקטלונים נהרו לקלפיות ו-90% מהם הצביעו בעד עצמאות החבל, דהיינו על פרישתו מהמדינה הספרדית והפיכתו למדינה עצמאית. הממשלה המרכזית במדריד, בראשות מר ראחוי, לא הסכימה עם הדבר. ראחוי שלח לקטלוניה כוחות ביטחון ומשטרה שמנעו בכוח את המשך תהליך הקמת המדינה הקטלונית. הם פירקו את הממשל המקומי, אסרו חלק גדול מפעיליו ודיכאו את הפגנות תושבי קטלוניה בכוח רב. אנשים נפצעו ונהרגו מאש הכוחות הפדראליים. ראש ממשלת קטלוניה שהוביל את משאל העם ברח לבלגיה. לבסוף הוא הוסגר לממשלה המרכזית במדריד והועמד למשפט על בגידה במולדת.

במאמר מקיף שכותרתו "מחווה לקטלוניה" (4.11.17) – שנכתב בזמן אמיתי, בשיא המאבק של הקטלונים לעצמאות – דנתי מעט ברקע ההיסטורי של מאבק תושבי קטלוניה לעצמאות ובסיבות אשר גרמו, וממשיכות לגרום בימינו אלה, לשאיפת הקטלונים להתנתק ממדריד. תגובתו המוגזמת והאגרסיבית של ראש ממשלת ספרד מר ראחוי לתהליך היציאה לעצמאות שהתרחש בקטלוניה, מתברר ממש בימינו אלה, הייתה תחילת הסוף של שלטונו והביאה בסופו של דבר להדחתו מן השלטון בספרד בבושת פנים.

כיצד הודח מר ראחוי ממשרת ראש הממשלה במדריד? האם יש למהפך הפוליטי שהתחולל בספרד השלכות לגבי מדינות אחרות? אילו לקחים אנו בישראל יכולים להפיק מחילופי השלטון המהירים והנחרצים במדריד?

ובכן מתברר שלפני שנים אחדות התגלו בספרד כמה פרשיות שחיתות במפלגת השלטון שבראשה עמד בעת ההיא מר ראחוי. הוא אישית לא הואשם בשחיתות אלא רק חברים בכירים אחדים בהנהגת מפלגתו. עד לעת האחרונה פרשיות השחיתות הללו לא הפכו לכתבי אישום. עניין השחיתות נותר תלוי ועומד וממתין ליומו.

מפלגתו של ראחוי זכתה בבחירות האחרונות שנערכו בספרד בכשליש מהמושבים בפרלמנט הספרדי. על מנת להמשיך ולהחזיק בשלטון נאלץ מר ראחוי ליצור קואליציה עם מפלגות מיעוטים. רק כך עלה בידו להשיג תמיכה של יותר מ-50% מנבחרי הבית. לקואליציה שהוא הקים חברו נציגי מפלגות המיעוטים הלאומיות של הבסקים וגם של הקטלונים. קואליציה זו הייתה יציבה עד למסע הדיכוי האגרסיבי של הנטייה הדמוקרטית של הקטלונים להפוך למדינה עצמאית. אולם אז החלה תסיסה בקרב חברי הפרלמנט במדריד ולפתע פתאום הועלתה מחדש פרשת האשמת בכירים במפלגתו של ראחוי בשחיתות. יש להדגיש כי ראחוי עצמו לא הואשם בשחיתות והוא יצא נקי כפיים בעת שעזב את משרד ראש הממשלה.

לנוכח חידוש ההאשמות בשחיתות, האופוזיציה לממשלת ראחוי דרשה לקיים בפרלמנט הצבעת אי-אמון בממשלת ראחוי. נציגי מפלגות המיעוט של הקטלונים והבסקים נטשו את הקואליציה כך שהממשלה לא יכלה להשיג רוב בהצבעת אי-האמון בפרלמנט. ממשלת ראחוי נפלה, ומייד למחרת היום השביע מלך ספרד ממשלה חדשה בראשות יריבו של ראחוי ובתמיכה של מפלגות המיעוט שהחליפו מחנה פוליטי. בנאומו הראשון הכריז ראש הממשלה החדש כי בכוונתו לנקוט מדיניות חדשה, שלא על פי הקווים הפוליטיים שהנחו את ממשלת ראחוי בשבע שנות שלטונו.

בברצלונה, בירת חבל קטלוניה, יצאו אנשים לרחובות ופצחו בשירה פטריוטית ובקריאות שמחה. תוך ימים אחדים נבחרה ממשלה חדשה בקטלוניה במקום זו שהודחה ושריה נאסרו בפקודת ממשלת ראחוי. ראש הממשלה החדש הכריז שהוא ינהל עם הקטלונים משא ומתן על מעמדם הפוליטי בספרד. בחבל הבסקים גם כן כבר נשמעים קולות שקוראים לנהל משא ומתן עם הממשלה החדשה במדריד על מעמד חדש גם לחבל הבסקים. המשטר בספרד נכנס לתקופה מלאה בסימני שאלה על מבנהו ועתידו.

אי-אפשר להימלט מהמחשבה על קווי דמיון מסוימים בין ההתרחשויות הפוליטיות שהתחוללו בספרד בזמן האחרון לבין מה שמתחולל בזירה הפוליטית בישראל. נראה ששחיתות שלטונית היא מחלה אוניברסאלית.

מסופר על רבי הלל הזקן שראה גולגולת צפה בנהר, אמר לה: על דיאטפת אטפוך וסוף מטייפייך יטופון. בתרגום מארמית לעברית: על שהרגת הרגוך וסוף הורגייך שייהרגו. מובן שזו רק מטפורה. רבים בקרב הציבור כאן שואלים את עצמם כיום: מה צופן בחובו העתיד הפוליטי בישראל?

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

7 תגובות

  1. מבנה הקואליציה והאופוזיציה אצלנו לא מאפשר זאת. ניתוח קצר מוכיח כי לא ימצא רוב לאופוזיציה בשום הצעה

  2. הנך צודק בהחלט בהערתך שהספרדים יותר מפוצלים וגם יותר מושחתים מהישראלים. אם שם שלטון הוחלף בשל התפרקות קואליציונית – אין להוציא מכלל אפשרות שגם כאן זה יקרה.

  3. חיזוק מפלגת השלטון וקואליצית הימין אבל החלפת ראש הממשלה?

    1. עד שלא יהיה, אם בכלל יהיה פסק דין חלוט כנגדו – נתניהו לא ילך הביתה מרצונו. משך הזמן עד לפסק דין חלוט יכול להיות כמה שנים.
      השאלה העיקרית היא מי יבוא במקומו : א- בליכוד או ב- במפלגה אחרת אם הליכוד יפסיד בבחירות. הייתי מודה מאד למי שיוכל להצביע על מועמד מתאים שהוא גם בעל סיכוי אלקטורלי להחליף את נתניהו בבוא הזמן.

  4. מאמר מענין שמנתח היטב את
    המהפך הפוליטי הבלתי שגרתי
    שהתחולל בספרד המפוצלת .
    המיוחד במהפך הפוליטי הזה
    שהוא לא התרחש כתוצאה מבחירות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של דורון

גַּלִּי

שיר על "כולם"