המונח "אמריקניזציה" מתאר תהליכי הסתגלות כלל-עולמיים ל'נורמות' האמריקניות, קרי: ההתנהגויות והלכי הרוח המאפיינים את ארצות הברית במישור התרבותי, החברתי והכלכלי.
גם עלינו, הישראלים, לא פסח תהליך האמריקניזציה, וכחלק מהרצון שלנו להידמות לבת בריתנו החזקה, אנו מאמצים גם חגים, וימי קניות כחלק מלוח השנה שלנו (כאילו אין לנו מספיק משלנו).
ה"בלאק פריידי" שצוין לפני ימים אחדים, מהווה נקודת שיא בתהליך האמריקניזציה שהחברה הישראלית עוברת. הרשתות הגדולות כמו גם חברות שונות יצאו בפרסומים בראש חוצות על מבצעים והנחות: בגדי תינוקות, רהיטים, חופשות, מוצרי חשמל וכו'. חשוב להדגיש כי אין כל קשר בין בלאק פריידיי לבין לישראל, אך הסרטונים שהציפו את הרשת והראו את המוני האנשים שרק מחכים לפתיחת החנויות, יצרו גם אצלנו באזז אדיר. חברות המוצרים השונים הצטיינו בפרסום וחגגו את העומסים בחנויות.
בלאק פריידי (יום שישי השחור) הוא כינוי ליום שישי שפותח את עונת המכירות לקראת חג המולד. הוא חל ביום שישי של השבוע הרביעי בחודש נובמבר. מקור השם בביטוי " in the black " הלקוח מעולם ראיית החשבון – מוסכמה שלפיה ערכים מספריים חיוביים – הכנסות/רווחים – היו מודפסים בדיו שחור ואילו ערכים מספריים שליליים – הוצאות/הפסדים – היו מודפסים בדיו אדום.
על פי המסורת בלאק פריידי הוא אכן יום שיא בצרכנות האמריקנית – בחג ההודיה ובבלאק פריידי הגיעו המכירות באינטרנט ל-7.9 מיליארד דולר – כ-18% יותר משנה שעברה. לפי פרסום ב"ביזנס אינסיידר" 50% מהמכירות באינטרנט נעשו, כמובן, בחנות המקוונת הגדולה בעולם, אמזון. אגב, מניית אמזון עלתה ביום שישי ב-2.6%, והונו של מייסד החברה, ג'ף בזוס, חצה את רף ה-100 מיליארד דולר. זו הפעם הראשונה שהונו האישי של אדם עובר את הסכום הזה מאז 1999 – השנה שבה הונו האישי של ביל גייטס הגיע ל-12 ספרות.
כיאה לחברות ולתאגידים בארץ, זהו יום מכירות עולמי שבהחלט חבל לפספס. הצרכן הישראלי אוהב מאוד לקנות בהנחות, ב"סיילים", ובמבצעים והחברות מציעות בדיוק את מה שהוא מחפש, גם אם לשם כך יש להעלות את המחיר כמה ימים לפני, כדי שהקנייה תיראה כ"סייל שווה". הלקוח הישראלי מתפתה, והעם נוהר בהמוניו אל הקניונים, מרגע הפתיחה ועד לרגע שמצא את הדיל הטוב ביותר לדבר שהוא לא באמת צריך. למעט כמה לקוחות שיצאו עם חיוך על פניהם, משום שמצאו כמה פריטי עודפים משנים קודמות במחירים טובים – רוב הלקוחות יצאו מאוכזבים, שכן אין פה הפתעה, הכול עדיין יקר משמעותית משאר העולם.
זו לא הפעם הראשונה שמתקיים בישראל בלאק פריידי, גם שנה שעברה ולפני שנתיים נעשו מבצעים ביום הזה במקביל לארצות הברית, אך השנה הייתה הרגשה כי זהו השיא. בכל מקום שמכבד את עצמו, וגם שלא, נראו שלטי מבצעים, פרסומים באתרי אינטרנט, באנרים קופצים – לא היה אפשר לברוח מזה. נוצר בנו הצורך לקנות, כי יש מבצעים ולא כי אנו צריכים. "דה מארקר" מנתח: "הרשתות והקניונים בישראל נהנו מזינוק של 23% במכירות, סמנכ"ל השיווק של קבוצת עזריאלי: 'עלייה של 50% ואף יותר בפדיונות החנויות'".
עם זאת, מרבית הרכישות של הישראלים במסגרת מבצעי הקניות של הבלאק פריידי התבצעו באינטרנט ומעבר לים. בישראכרט רואים אינדיקציה לגידול של פי 2.5 בכמות עסקות האינטרנט בחו"ל ביחס ליום ממוצע בחודש נובמבר, וגידול של פי 2.3 במחזור הכספי. אתר "עלי אקספרס" דיווח לדואר ישראל כי ביום שישי האחרון לבדו בוצעו מישראל רכישות של יותר ממיליון פריטים. מטורף.
האם תהליך האמריקניזציה בכלל מתאים לנו? מה החג הבא שיעשה עלייה לישראל? בעולם של היום, בזכות האינטרנט, אנו חשופים למה שנעשה בעולם כולו ורוצים לקחת חלק בכל פוסט בפייסבוק או בסטורי באינסטגרם. בקרוב גם עצי אשוח וסנטה קלאוס בקניונים? אני בעד.
6 תגובות
מאמר חביב ביותר. מדינת ישראל מוצפת בכסף לכן הישראלים (כמובן לא כולם) משתוללים בבלק פריידי. נורא פשוט – אם לא היה כסף לא היו קונים.
לגבי תוספת כוכבים – לא צריך. אנו כבר מזמן כוכב נוסף על הדגל האמריקאי. מדינה נוספת לפדרציה האמריקאית. אני מסתפק בזה.
אגב – תתבונן על שטר של דולר אחד ותראה ששלושה עשר הכוכבים המסמלים את שלוש עשרה המדינות שפרשו מהאימפריה הבריטית בשנת 1776 מסודרים בצורת מגן דוד. אתה חושב שזה בדרך המקרה? או שלאבות הפוריטנים של האומה האמריקאית הייתה כוונה?
האופנה, המזון המהיר,
אז אולי נאמץ את האדום מהדגל הסיני
את הגלובליזציה מובילים החזקים
היום ארה"ב
מחר אולי סין
ולא שומעים על סייבר מנדיי שהוא הרבה יותר מרשים בנתוני הקניה?
נראה חתיך בתמונה, פנווי להובלה?