מנהל, כבר לא צריך להיות "גננת"

יתרונות הגישור ככלי ניהול במקומות עבודה
שרטוט של גשר
תמונה: Pechristener commons.wikimedia.org

הגישור תופס תאוצה רבה בפתרון סכסוכים במקומות עבודה ובכלל, ומסתמן כיום כחלופה העדיפה לפתרון סכסוכים מחוץ לבית משפט. בהמשך המאמר אפרט את היתרונות הרבים והמגוונים שבגישור.

מערכת המשפט בישראל מעודדת פתרון סכסוכים באמצעות הליך הגישור בתחומים שונים, ותוצאות הגישור מוכרות על ידי בית משפט. הסכם שהושג בגישור יכול לקבל תוקף של פסק דין בבית המשפט.

גישור הוא הליך שנועד לפתור מחלוקות, חילוקי דעות; ליישב הדורים, סכסוכים וקונפליקטים. כמו כן משמש הגישור ככלי לכישורי חיים, כלי לניהול, תוך יצירת שיתוף פעולה באווירה חיובית ועוד.

הגישור הוא הליך מסודר, מובנה וממוקד שתוצאותיו מובטחות, אם הוא נעשה נכון, ומשמש כלי עבודה, שפה, תפיסת עולם ופילוסופיה מעשית. קשה להישאר אדישים למה שהגישור מביא איתו, חברתית, משפטית וביחסי עבודה.

מדובר בחלופה המאפשרת פתרון קונפליקט, ללא ויתור והתפשרות, ולפיכך מתאפשר המשך שמירת מערכות היחסים בין הצדדים.

צורך בחלופה כזו בא לביטוי בעיקר במקומות עבודה, שבהם נדרש לפתור קונפליקטים באופן שיאפשר לנוגעים בדבר המשך יחסי עבודה תקינים.

כיום הכלים בגישור נכנסים יותר ויותר לתחומים כמו ניהול, פתרון קונפליקטים, הבניית תהליכים ועוד.

להלן כמה מיתרונות הגישור:

יצירת הפתרון הכלכלי היעיל ביותר: ההסכם מבוסס על רצונות הצדדים, על התנאים הייחודיים לאותו מקרה נתון, כך שניתן לסיים את הקונפליקט בדרך של הסכם ורווח משותף לשני הצדדים.

מהירות: ניתן לסיים את הסכסוך במהירות – שבועות אחדים לכל היותר, במקום להיתקע במערכת המשפטית למשך שנים.

עלות נמוכה: שכר טרחתו של מגשר מקצועי נמוך לאין ערוך משכר טרחתם של בעלי מקצוע אחרים בתחום זה של פתרון סכסוכים. גם מהירות ההליכים תורמת משמעותית להוזלת העלויות.

סודיות מלאה: הליך הגישור חסוי לחלוטין כך שניתן לשמור על דיסקרטיות ולהימנע מתקדימים ומפרסומים. גם המפגשים הנפרדים עם כל צד בסכסוך, חסויים עבור הצד השני.

יציבות גבוהה: מחקרים הראו כי הסכמים הנערכים במסגרת הליך גישור מכובדים באחוז ניכר יותר מאשר הסכמים הנכפים על ידי בית המשפט. מעורבות הצדדים בתהליך ההסכם ובגיבושו היא שיוצרת תחושת מחויבות המביאה ליציבות בקיום ההסכם.

שליטה בתוצאות: ההליך וולונטרי לחלוטין וניתן להפסיקו בכל עת שהצדדים ירצו בכך.

שימור מערכת היחסים האישית בין הצדדים: הליך הגישור מהווה את החלופה היחידה לסיום הקונפליקט תוך שימור מערכת היחסים העתידית בין הצדדים.

בארגונים שבהם השכילו מנהלים להכניס את כלי הגישור כחלק מכלי הניהול, הפסיקו מנהלים להיות בתפקיד "הגננת", תפקיד שהם מוותרים עליו בשמחה. כלי הגישור הופכים את הקונפליקט מגורם מכשיל לגורם מעצים בארגון, לניצול יעיל של הזמן תוך אווירה סינרגטית ונעימה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

21 תגובות

  1. עם אישיות, ויכולת, ותכונות שנדרשות – אז הוא לא באמת מנהל

    1. נראה לי שאינך מכיר די את ארגז הכלים בעולם הגישור, הוא מהווה תוספת ליכולות ולתכונות הנדרשות, כלי הגישור אינם מחליפים אלא מוסיפים.

  2. ד"ר דדון.
    תמיד כייף לקרוא את המאמרים שלך.
    מאירי עיניים ונכונים.
    גישור אינו כלי כי אם דרך חיים!
    ישר כח

  3. בשנים האחרונות, תחום הגישור בהחלט תופס תאוצה הן מבחינת מערכת בית המשפט, הן מבחינת הציבור העושה שימוש בכלי זה לפתרון סכסוכים בתחומים שונים בחיים, הן במרחב הפרטי הן במרחב העסקי.
    יישר כח! מאמר מקצועי ומעניין !!

  4. גישור – דרך לפתור סכסוכים שלא באמצעות סדרי דין. הליך קל יותר וברוב המקרים מהיר יותר. מאמר חד וברור ומפרט את היתרונות המגוונים שבגישור. נהניתי לקראו.

  5. מאמר מעניין, נשמע הרבה יותר סימפטי לפתור בעיות דרך גישור ולא בדרכים המקובלות.
    תודה לדר' נעמי דדון על המאמר

  6. מאמר נגיש ונהיר לקורא המסביר לקהל הרחב מדוע לפנות לגישור לא רק במסגרת ארגונים. ישר כח!

  7. זו שליחות בעיניי לנסות למצוא דרכים אלטרנטיביות לפתרון בעיות, הייתי שמחה שתחום הגישור ילך ויגדל, מי שמשתמש בכלי הזה יכול רק להרוויח.

  8. וזה לא תמיד הגיוני. בניהול יש לא מעט נקודות שצריך להתעקש עליהן.

    1. אין סתירה בין מה שאתה אומר לכתוב בכתבה, זה מספק עוד כלים לארגז הכלים של המנהל

  9. ד״ר דדון
    מילים כדורבנות, אכן הגישור הוא הליך קל ויעיל יותר , חוסך בעלויות ומהיר.
    נהנתי לקרוא את מאמרך, מעניין ומעשיר

  10. גישור בהחלט מהווה תחלופה לא רעה לפתרון קונפליקטים. מאמר ברור ומעניין.

  11. מאמר מדויק, מעשיר וענייני.
    נהניתי לקרוא ולהעמיק בנושא.
    אכן מדובר בכלי בעל ערך רב !

  12. נהניתי לקרוא את המאמר. נראה לי שהכל נכון, חוץ מההנחה שגננת אינה סוג של משגרת. בקיצור זה בהחלט כישור התורם לאיכות החיים בכל תחום. והלוואי שזה יגיע גם לסכסוך הישראלי פלסטיני.

  13. בעידן המודרני ואפילו בחברת פרטיות רבות המנהל לא יצליח לבצע ללא הדברות עם העובדים ואז הגישור בהרבה מרים היא הדרך האופטימלית

  14. מאמר רהוט, כתוב היטב ועונה להערכתי בארגונים גדולים, קצת כבדים, בהם המנהלים גם בהיותם עובדי הארגון וגם מפאת חוסר זמן, אינם מצליחים לטפל גם בנושאים כאלה.
    עצם העובדה שהמגשר אינו עובד הארגון מבטיחה עבודה מקצועית ויעילה יותר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך