לרבים מהישראלים, ובוודאי לתל-אביבים שמבינכם, השם זמנהוף מתקשר למרפאה המיתולוגית של קופת חולים ליד כיכר דיזנגוף. המרפאה נקראה על שמו ד"ר זמנהוף, רופא יהודי פולני שנולד בשנת 1859. מלבד היותו רופא עיניים היה זמנהוף בלשן חובב, שדיבר שפות רבות. הוא העריך ששנאה ודעות קדומות בין קבוצות אתניות/תרבותיות שונות, נובעות במידה רבה מאי-הבנות ביניהן בהיעדרה של שפה מגשרת משותפת.
בתחילת המאה ה-20 המציא זמנהוף שפה בין-לאומית קלה שהתבססה על הלטינית, וייסד את תנועת ה"אספרנטו". הוא האמין שבאמצעות שפה זו ניתן יהיה לקדם תנועה פוליטית הומניסטית בין-לאומית, שתיצור עולם סובלני טוב יותר. התנועה השתלבה באווירה הכללית שרווחה באותה העת באירופה – תנועות אידיאולוגיות כמו הקומוניזם, הפשיזם, הסוציאליזם והאנרכיזם, התעוררו והתחזקו, וכולן רצו "לתקן" את העולם.
בסוף שנות ה-50 נחשפתי לראשונה לתנועת האספרנטו, ככתב במחנה נח"ל, כשאספתי חומר על נוער יהודי באירופה. כעבור שנים, כמדריך תיירים ישראלים באירופה, נוכחתי לדעת שהאספרנטו עדיין חיה ונושמת.
במהלך אחד מסיוריי באירופה, הגעתי לעיר רוטרדם, נמל הנפט הגדול שנפגע קשות בהפצצות במלחמת העולם השנייה. באחת מהכיכרות במרכז העיר פנה אליי גבר מקומי, שזיהה שאני ישראלי, הציג את עצמו וביקש לשוחח איתי. התברר שהוא נשיא תנועת האספרנטו בהולנד, ובעת המלחמה היה במחתרת האנטי-נאצית. הוא הזמין אותי להתאכסן בביתו ושם ציפתה לי הפתעה גדולה. ביתו הפך למוזיאון של תנועת האספרנטו.
קיבלתי ממנו חוברת בשפת האספרנטו ואת תרגומה ליפנית, שיצאה לאור לרגל קונגרס בין-לאומי של התנועה שהתקיים בטוקיו בשנת 1926. בעמוד השער היה צילום גדול של ד"ר זמנהוף המייסד, ניצב על במת נשיאות הכנס. עבורי מפגש זה הפך לסיפור עיתונאי מרתק.
הפגישה השנייה שלי עם תנועת האספרנטו של ד"ר זמנהוף הייתה בסוף שנות ה-80, בבית הקברות היהודי הגדול בוורשה, שהגרמנים לא פגעו בו ולא הרסו אותו. הייתי בצוות שארגן את מצעד החיים הראשון בשנת 1988. במהלך השיחות שניהלנו עם הפולנים, במסגרת ההכנות לביצוע אירוע גדול והיסטורי זה, עדיין בתקופת השלטון הקומוניסטי, הגענו גם לבית הקברות היהודי הגדול, שבו גילינו את המצבה המיוחדת על קברו של ד"ר זמנהוף, מייסד תנועת אספרנטו. על המצבה מתנוסס כוכב ירוק גדול שהוא סמל התנועה.
בשנים שלאחר מכן הקפדתי להגיע עם הקבוצות הישראליות שהדרכתי בפולין, לבית הקברות בוורשה, סיפרתי על ד"ר זמנהוף, על התנועה שהקים ועל חלומו לקרב בין בני אדם דוברי שפות שונות באמצעות שפה ניטרלית. האספרנטו הפכה לשפה המתוכננת המדוברת ביותר בעולם.
4 תגובות
תנסה לברר מה הם יודעים על אספרנטו ומה על זמנהוף. אולי אחד מעשרת אלפים ידע. ואם אלה צעירים, אף אחד חא ידע. בושה וכלימה. המאמר שלך בטח לא יפתור את הבעיה אבל הוא מאמץ בכוון הנכון.
לא קורה לי הרבה
הוא רעיון גדול וחשוב
העולם היה נראה אחרת
והעברית?