מי הוא מנהיג אמיתי?

דיון בסוגיית המנהיגות ותכונות המנהיג
תמונה של מתי דוד
מתי דוד

מאז ראשית דרכנו כאומה עצמאית, מעסיקה את כולנו סוגיית המנהיגות. דיונים בנושא מעלים שאלות רבות, לדוגמה: מי הוא מנהיג אמיתי? האם מנהיגות היא תכונה מולדת או נרכשת? מהי כריזמה? כיצד ניתן להעריך ולמדוד יכולת מנהיגות? האם ניתן לקבוע בזמן אמת תרומתה של מנהיגות, לחיוב או לשלילה?

אין ספור מחקרים ומאמרים נכתבו בנדון. בצניעות רבה, אנסה אני להתמודד עם שאלה זו ולהציע הגדרותיי כדלקמן:

מנהיגות הינה היכולת להוביל אנשים לעבר יעדים מעשיים.

מנהיגות פירושה יכולת לסחוף המוני אדם בכוח ההיגיון והרגש.

מנהיגות היא יכולת לומר באומץ כי לעיתים קיימות בעיות שאין להן פתרון בטווח הקצר, ולא לטפח לשווא אופטימיות מגויסת.

מנהיגות משמעותה התייצבות בזמן אמת מול הלכי רוח סוחפים בציבור, כדי למנוע החלטות שתוצאותיהן הרסניות.

מנהיגות מחייבת יכולת של המנהיג לזהות מטרה, להניף דגל, להציע דרך ולשכנע את ההמונים ללכת בעקבותיו להשגתה.

מנהיגות פירושה שליטה באנשים, מתוקף הסמכות המוסרית, ולא רק מתוקף הסמכות הפורמלית.

לא כל אחד יכול להיות מנהיג, אף על פי שבימינו רבים טוענים לכתר ללא כל הצדקה, ועל זה כבר נאמר: "כל ממזר מלך". נהוג לומר שמנהיגים קורצו מחומר מיוחד ובורכו בתכונות מיוחדות. במאה שלנו זה כבר לא מספיק. בנוסף לתכונות מולדות הכרחיות, מנהיג אמיתי נדרש גם לפתח יכולות אישיות ולהוכיח ידע רב-תחומי, ברמה התיאורטית כמו גם ברמה הביצועית. מנהיג חייב לדעת להפעיל צוותים שיעבדו איתו ולמענו. הוא חייב לדעת כיצד לפעול בזירות רבות ובתחומי חיים שונים. הוא חייב לזהות מצבים ובעיות המחייבים שינוי פעולה כדי למצוא פתרונות. הוא חייב להיות בעל כושר נאום ושכנוע.

מהפכת התקשורת שינתה במידה רבה את התייחסות האזרחים למנהיג. התקשורת האגרסיבית והחושפנית מדווחת בתמונות ובקול, כמעט בזמן אמת על המנהיג ומעשיו. עובדה זו מקהה במידה רבה את ההילה שאנו מייחסים למנהיגים בני זמננו, ותורמת לדעיכת ההתלהבות וההערצה למנהיג, בשל חשיפתו כבשר ודם על חולשותיו וכישלונותיו. זאת בניגוד להתייחסותנו בעבר, בטרם עידן הטלוויזיה והאינטרנט.

אנחנו נוטים לתת ציונים ולהבדיל בין "מנהיג גדול" לבין "מנהיג קטן". אך רק במבחן ההיסטוריה ניתן לקבוע איזו אבחנה הייתה נכונה. למדנו כבר לדעת כי לעתים "מנהיג קטן" בשעתו, הפך עם הזמן ל"מנהיג דגול" ולהפך.

ישנם הגורסים כי "מנהיג גדול" שניחן בכריזמה אינו נזקק לכוח כדי להנהיג ולבסס שלטונו. ולעומתו "מנהיג קטן" וחלש זקוק לכוח כדי לשרוד בשלטון. כמו כן למנהיגים פופולריים וכריזמטיים, אנו נוטים לסלוח גם על כישלונות. יש מנהיגים שסמכותם נובעת מתפקידם הפורמלי, ויש מנהיגים שסמכותם אינה פורמלית, אך מנהיגותם נובעת מסמכותם המוסרית.

לעיתים האירועים ההיסטוריים מצמיחים מנהיגים, גם אם הם לא ניחנו דווקא בתכונות מיוחדות, ולעיתים מנהיגים גדולים מעצבים את פני ההיסטוריה.

לסיכום, מנהיגות נבחנת באמצעות כמה פרמטרים. הראשון שבהם הנו בסיס המנהיגות, זה המבחין כאמור בין מנהיגות פורמלית לכריזמטית. הפרמטר השני נוגע לתחום המנהיגות, לדוגמה: מנהיגות פוליטית, כלכלית, רוחנית, חברתית, מדעית וכדומה, עד כמה המנהיג בקי בתחום וכיצד הוא פועל. והפרמטר השלישי קשור למסגרת שבה המנהיג פועל: דמוקרטית, תיאוקרטית, תיאורטית, מלוכנית, שבטית ומשפחתית. כעת נסו לשבץ כל מנהיג שעולה בדעתכם על פי הפרמטרים הללו.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

8 תגובות

  1. הכל נכון ואמיתי, הייתי מעל הכל מוסיף היכולת להוות דוגמא אישית ומופת,יושר,ויושרה הגינות יחס לבני אדם,העדפת טובת הכלל על פני טובתו הפרטית,להיות ראשון בחזית כשיש תחושת סכנה,והכי חשוב להיות ראוי שאנשים ילכו אחריך באש ובמים.

  2. קשה לשבץ את נתניהו למשל לאחת הקטגוריות שכתבת.מעבר לכך שהאיש גורם נזק מתמשך למדינה וחבל שכך.עיקר הנזק מתבטא בזילות החוק.

  3. הבעיות אינן במגדירים אלא איך לדרג כל מנהיג בכל מגדיר.יש לי הרגשה למשל שאתה ואני נגדיר באופן שונה את ביבי על בסיס אותם מגדירים.

  4. תודה על הפוסט , אלא שהוא לא מתיחס לאספקט מרכזי ביותר במנהיגות :
    .

    היכולת לתמרן פוליטית , לא רק אל מול הציבור , אלא אל מול אוסף שלם של מערכות מימשליות לסוגיהן . שם הכריזמה מתפרקת הרבה יותר מהר . הוא צריך , לשמור על מעמדו הפוליטי בקרב המפלגה . להעביר חוקים בפרלמנט על ידי דילים שונים ומשונים . להתגבר על מחנות , אינטריגות , סכינים וחרבות מתהפרכות תדיר ומאתגרות תדיר . סכנת שביתות , בגצי"ם למינהם , הדלפות וכדומה ….
    .

    במירוץ הפוליטי הזה , הוא לא יכול לשרוד לרוב , רק באמצעות כריזמה שעובדת על ציבורים או בסיס הפירמידה ( וגם כך נזקק הוא ליחסי ציבור אינטנסיביים ביותר ) . הוא לא יכול למשל , לגרוס : זה מי אני , מה אני , מי שרוצה יצביע בעד , ואם לאיו אז לאיו . הוא חייב לתמרן , ובעצם , לייצר מניפולציות , על מנת להיבחר גם בקרב מרכז המפלגה כדרך משל .
    .

    לצורך כך מנהיג זקוק ל – עור של פיל , סבלנות , כושר תמרון , קילר אינסטינקט וכדומה … שהרי אושיות שלטון החוק , יאתגרו אותו תדיר ויתקעו לו מקלות בגלגלים ללא הרף .
    .

    תודה

  5. אני אהבתי הגדרה ששמעתי מעמי אילון: מנהיג הוא אדם שמסוגל לשנות את המציאות בה אנו חיים.

  6. יותר מקובל לכתוב מאמר על מנהיג מסוים ולנתח אותו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של נוח

לא רק מכות

מבט אל אירועים שבהם נהרגו ערבים

צילום של יוסי

גזירה משמים?

איך לרתום תהליכי שינוי שכבר קורים בחברה החרדית