בעת קבלת הפנים המתוקשרת לנשיא ארצות הברית בשדה התעופה, הסתנן חבר הכנסת אורן חזן אל תוך חבורת המוזמנים רמי המעלה, לחץ את ידי הנשיא טראמפ וזכה לתמונת סלפי אשר נפוצה מיד ברחבי תבל. אולם היה זה רק בבחינת סלפי קטן שצולם במהלך הביקור החגיגי של נשיא ארצות הברית בירושלים.
את הסלפי הגדול הפיק דונלד טראמפ עצמו: 28 שעות של צילומים אשר הופיעו על מסכי הטלוויזיות במדינת הבית שלו. בוודאי צפו בצילומים ובשידורים בכל בית יהודי אמריקני, אך גם ברבים מבתי אמריקנים אחרים, אלו אשר עד היום טרם השתכנעו כי בחרו בנשיא הנכון. האמריקנים ראו את התנהלותו של טראמפ בזירה העולמית, ראו אותו מתקבל בכבוד מלכים במזרח התיכון, וכמובן גם ראו אותו מכבד את הציבור האדיר של שלוש הדתות האברהמיות.
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הרוויח, בצדק, תשומת לב רבה. גם נתניהו זכה ב-28 שעות של חיבוקים ומחמאות. מי יעז כעת לפקפק במנהיגות של ראש המדינה המחובק על ידי נשיא המעצמה הגדולה והחשובה בעולם?
אך סלפי, סיקור תקשורתי ותשומת לב אינם העיקר, עלינו להתייחס למסרים המדיניים של הביקור. למי שביקשו לשמוע מדיניות אמריקנית חדשה בשאלות המדיניות האזורית שלנו – נכונה אכזבה.
טראמפ אמנם לא חזר על הדברים שאמר עם כניסתו לבית הלבן, אך דומה כי התשובה שנתן אז עודנה תקפה: "זו בעיה שלכם – ישראל והפלסטינים. מצדי, שתי מדינות או מדינה אחת, מה שיהא מקובל על שני הצדדים יהיה מקובל גם עליי".
ציפינו שהשגרירות האמריקנית תעקור מתל-אביב לירושלים. זה לא קרה. שמענו אין-ספור הצהרות על הקשר הגורדי שבין העם היהודי לארץ ישראל, על עיר דויד ואפילו על מגן הדויד המעטר את הדגל. ברור לכול כי העתקת השגרירות האמריקנית לירושלים מבטאת הכרה משפטית המבטלת את החלטת האו"ם מכ"ט בנובמבר – אולם לכך לא היה מוכן כבוד הנשיא.
ולמי שהתקשה להבין זאת, באה תביעתו של הנשיא טראמפ לבקר בכותל המערבי ללא ליווי נציג של ממשלת ישראל. הנשיא האמריקני ביקר שם כפי שביקר דקות ספורות קודם לכן בכנסיית הקבר הקדוש – ביקור בסמל הדת היהודית, כמו גם בסמל הנצרות. ואתה תוהה, מי עדיף? נשיא שלא מבקר בכותל או נשיא שמבקר ב"גדה המערבית"?
למבקשי ההסברים אף ניתנה תשובה – "הכותל והעיר העתיקה הם חלק מן הגדה המערבית". כן, "הגדה המערבית", לא "המדינה הפלסטינית", זהו שטח שעתידו טרם הוכרע. זו המתנה שזכינו בה ערב חגיגות "50 שנה לשחרור ירושלים!"
דונלד טראמפ לא התייחס (לפחות לא פומבית) לשאלת ההתנחלויות. דומני כי ההסבר לכך כפול – ראשית, סוגיית ההתנחלויות כלל לא מעניינת אותו. אם תצליח ישראל להגיע להסכם עם הפלסטינים המשאיר את ההתנחלויות במקומן – לא תהיה לכך התנגדות מצדו לא, זהו עניינכם; שנית, לדידו אם הכותל המערבי הוא ב"גדה המערבית", או אז כל ההתיישבות הישראלית נמצאת באותו מעמד.
סיכומו של דבר, איננו יודעים עדיין עם איזה דונלד טראמפ נצטרך להתמודד בארבע השנים הקרובות, זה שביקר אצלנו השבוע או זה שעקבנו אחריו במרוץ לנשיאות.
תגובה אחת
נכבדי, גם האמריקאים עצמם מתקשים לנחש מול איזה טראמפ הם מתמודדים..כך שזה לא יחודי לישראל.