זהב בתקופת אינפלציה

מה קורה למחירי הזהב
תמונה של בורוכוב
ד"ר אליהו בורוכוב

מחירי הזהב בשנים האחרונות מגמגמים. הדעה המקובלת היא שזהב הוא נכס ששומר על ערכו ולכן הוא יכול להיות אמצעי לשמירת ערך ריאלי בתקופה של אינפלציה. אבל בשנתיים האחרונות מחירי הזהב לא נתנו הגנה יעילה. בינואר 2021 מחיר אונקיה זהב היה בערך 1,990$–1,950$ (המחיר משתנה קצת בין השווקים השונים – לונדון, ניו יורק, סינגפור), ובעת האחרונה המחיר נע בערך בתחום 1,920$–1,960$. כלומר מי שקנה זהב בראשית 2021 והחזיק בו עד עכשיו, הרוויח פחות מ-3% במקרה הטוב, או לא כלום. בשביל להרוויח 3% (שזה פחות משיעור האינפלציה) משקיעים באיגרות חוב של הממשלה, לא משקיעים בזהב, שזו השקעה שכרוכה גם בהוצאות על שמירת הזהב.

שימו לב לתנודות המחירים. עליות עד 2,050$ וירידות עד 1,620$.

מחירי הזהב בשלוש השנים האחרונות

שנהינוארהגבוההנמוךסוף השנה 
20211,9401,9541,6781,820
20221,8202,0431,6261,825 
20231,8242,0531,811 עד אוגוסט

המקור : Macro Trends

מחקר שעשו כלכלני ה-Federal Reserve בשלוחה של שיקגו עשוי לעזור להבין את התנודות של מחירי הזהב.

אך ראשית ברצוני להדגיש שכל ניסיון להסביר את התנודות במחיר הזהב וגם בנכסים אחרים בשוק ההון, הוא ניחוש. מחירי הזהב מושפעים מהחלטות של מיליוני אנשים בהודו, באינדונזיה, בארצות ערב וגם בארצות הברית, במערב אירופה ובכל העולם, וההחלטות מושפעות מגורמים שונים (ראו מה שכתבתי כאן ב-29.9.2022 בכותרת "זהב כנכס השקעה").

ובכן, במחקר הנ"ל נמצא שזהב משמש כנכס לשמירת ערך כנגד אינפלציה, ומחירו עולה כשהאינפלציה מתגברת. אבל הוא מושפע מגורמים נוספים: אחד מהם הוא שער הריבית הריאלי, כלומר שער הריבית פחות שיעור האינפלציה. גורם חשוב שני הוא פחד מפני קטסטרופה, כמו מלחמה ומהפכה. כשאנשים חוששים שמא יצטרכו לברוח, חלק מהם ימירו נכסים אחרים בזהב, שאפשר לקחת לכל ארץ בעולם.

בשלוש השנים האחרונות שער הריבית הריאלית היה כנראה הגורם העיקרי שהשפיע על התנודות במחיר הזהב. חשוב לזכור ששער הריבית הריאלית הוא מה שהמשקיעים חוזים. במילים אחרות: שער הריבית כפי שהוא נצפה בשוק מנוכה בשיעור האינפלציה כפי שהוא נחזה על ידי המשקיעים. כלומר שער הריבית הריאלי הוא תוצאה של ציפיות. אם המשקיעים משתכנעים שהבנקים המרכזיים נחושים בדעתם לרסן את האינפלציה על ידי העלאת שער הריבית, המשמעות היא שהם צופים שער ריבית ריאלי גבוה, והם עשויים להעדיף להשקיע באיגרות חוב או בפיקדונות, ולא בזהב.

עם זאת, ראוי לזכור מה שכתב לפני הרבה שנים הכלכלן החשוב ג'ון מיינרד קיינס: כל מי שינסה לתזמן את העליות והירידות, עתיד לטעות.

תקנו אותי אם לדעתכם אני טועה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

5 תגובות

  1. בארץ הנושא הזה לא ממש מוכר
    מעניין עד כמה הוא מיושם בארצות אחרות ובאיזה מהן

  2. הבעיה בכל התחזיות היא שיש הרבה גורמים שמשפיעים ישירות ובעקיפין על כל דבר. ואת זה קשה לחזות.

  3. ככל שמדובר בדורות יותר צעירים, זהב כהשקעה פחות מדבר אליהם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות