גורל טייוואן כגורל אוקראינה?

ההשלכות של הטלת סנקציות על סין אם תפלוש לטייוואן
ד"ר אליהו בורוכוב

האם מדינות המערב יכולות להטיל על סין סנקציות דומות לאלה שהוטלו על רוסיה לאחר שפלשה לאוקראינה? לשאלה זו יש חשיבות אסטרטגית. אם התשובה חיובית, ייתכן שסין מודעת היטב ליכולות המערב ויש לכך השפעה מרתיעה על שיקוליה האם לפלוש לטייוואן.

מדינות המערב (לרבות יפן ואוסטרליה) יכולות להטיל על סין סנקציות דומות לאלה שהטילה על רוסיה, אבל במקרה זה השפעת הסנקציות על מדינות המערב השונות תהיה קשה יותר.

סכום הרזרבות במטבע חוץ של סין הוא בערך 3.2 טריליון דולר. שני שלישים ממנו מושקעים באגרות חוב של ממשלות המערב, בעיקר של ארה"ב וגם של בריטניה, גרמניה ויפן. ממשלות המערב יכולות להקפיא את החשבונות של ממשלת סין בבנקים מערביים וכך למנוע מסין להשתמש בפדיון אגרות החוב.

בתגובה, סין עלולה להקפיא נכסים של גופים מערביים בסין. השווי של הנכסים האלה מסתכם בערך ב-5.8 טריליון דולר: 3.6 טריליון דולר בנכסים ריאליים: מפעלי תעשייה, נדל"ן וכדומה; וכ-2.2 טריליון דולר בהשקעות במניות ובאגרות חוב של תאגידים סיניים. ההשקעות המערביות בסין גדולות בערך פי 6 מן ההשקעות שהיו לתאגידים מערביים ברוסיה.

סנקציות על סין עשויות לכלול ניתוק הבנקים הסיניים מהמערכת הפיננסית הבינלאומית, ואיסור לקיים איתם עסקות. איסור כזה עלול לגרום לקשיים גדולים לבנקים במערב ולמערכת הפיננסית הבינלאומית. 4 מתוך 30 הבנקים הגדולים בעולם, שהוגדרו "כבעלי חשיבות למערכת" הם בנקים סיניים. בנקים רבים מכל העולם קיימו איתם קשרים לצורכי מימון המסחר בין ארצותיהם ובין תאגידים סיניים. ניתוק הקשר איתם עלול לנתק את הבנקים האלה מנכסים משמעותיים עבורם.

ניתוק המסחר עם סין יגרום נזק גדול למסחר הבינלאומי וכן לייצור התעשייתי בארצות רבות. סין היא ספקית חשובה של חומרי גלם, מוצרי ביניים וחלקים שהם תשומות במפעלי תעשייה במערב. סין היא המקור של 22% מן היבוא של האיחוד האירופי ו-18% מן היבוא של ארה"ב. ובעיקר היא ספקית חשובה של אביזרים וחלקים של מתקנים אלקטרוניים, המשמשים כתשומות במפעלים של מוצרים אלקטרוניים בארצות המערב. מפעלים בסין הם קבלני משנה של חברות רבות בארצות המערב.

נוסף על כך, ישנם שני נושאים מהותיים, שאינם חלק מן הסנקציות כפי שהוטלו על רוסיה, שיש להביאם בחשבון במקרה של מתקפה אפשרית של סין על טייוואן.

ראשית, היצרנית הגדולה ביותר בעולם של Semiconductors chips היא Taiwan Semiconductor Manufacturing . מתקפה על טייוואן עלולה להשבית את החברה וליצור מחסור קטסטרופלי בכל התעשייה בעולם (ראו מאמרים קודמים: "עננת המחסור בשבבים" "הכוחות הגדולים המשפיעים על השבבים הקטנים"). חברת TSM הקימה מפעל בסין וממשלת סין עלולה להחרים אותו, אבל קשה לחזות איך המפעל יתפקד, אם מרכז החברה בטייוואן משותק. כמו כן TSM מקימה עכשיו מפעל ייצור באריזונה.

ושנית, מעורבותה של ארה"ב. האם במקרה של מתקפה מצד סין, ארה"ב תיתן לטייוואן עזרה צבאית? ואיזו עזרה? של חיל האוויר? של הצי? צבא היבשה?

הסינים בוודאי מבינים את משמעות הטלת סנקציות מצד מדינות המערב והתערבות לטובת טייוואן, ואי-הוודאות בנושא משפיעה על שיקוליהם.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

5 תגובות

  1. אם אוקראינה תצא בשן ועין, ולפוטין יהיה תירוץ לטעון שניצח, יש סיכוי שסין תנסה גם כן

  2. הסינים, למרות שהם דיקטטורה קומוניסטית, יותר זהירים ופחות מרשים לעצמם להתפרע מאשר רוסיה

  3. הסינים הרבה יותר מאורגנים מפוטין
    מאידך האמריקנים הרבה יותר נחושים להגן על טייוואן מאשר על אוקראינה
    לכן התשובה קשה

  4. אני מקווה שאנחנו לא מתחילים לראות תהליך חדש של קולוניאליזם.

  5. הכל תלוי בנחישות של ארה"ב ונכונותה להקריב, כמו שפעם המעצמה הזאת ידעה לנהוג.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של שי ענבר

בלב המאפליה

ישראל עומדת בפני מהפכה משפטית ומשטרית מסוכנת

פטור ממס הכנסה

חולים שעברו ניתוח גידול סרטני וחולים שסובלים ממחלה מפושטת

צילום של אבי

בקיץ

חזון אפוקליפטי לנוכח ההפיכה המשפטית