אין זה סוד ששערי המניות של חברות שעוסקות בייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים (שמש, רוח וכדומה), המכונה גם "אנרגיה ירוקה", עלו בשיעורים מרשימים בשנה האחרונה.
במשך השנה האחרונה השקיעו בתחום הזה גם קרנות השקעה, בתי השקעות ומשקיעים מוסדיים אחרים ולא רק קרנות מיוחדות "לאנרגיה ירוקה".
סכומי הכסף שנכנסו לסקטור "האנרגיה הירוקה" גדלו ביותר מפי שניים אחרי הרבעון השלישי של שנת 2020. הסכום שהגיע להשקעה באנרגיה ירוקה הוא רק חלק מן הזרימה הגדולה של הון להשקעה ב-ESG (שמירת הסביבה ובעיות האקלים, חברה וממשל) – השקעות במיזמים שיתרמו למניעה, או להאטה, של ההתחממות הגלובלית, לחברה או לממשל תקין.
לפי חברת המחקר Morning star סכומים אלה הם כרבע מסך הכספים שזרמו לקרנות השקעה. מתוך הסכום שזרם לקרנות ESG, רק כ-40 מיליארד דולר זרמו לקרנות שמתמחות בהשקעות "באנרגיה ירוקה". ברבעון הראשון של השנה הנוכחית, 2021, זרמו למגזרי ESG 178 מיליארד דולר. בהשוואה ל-38 מיליארד דולר בשנת 2020.
בשנה האחרונה הייתה גם התרחבות כמותית גדולה בייצור חשמל ממקורות מתחדשים, בעיקר בניצול אנרגיית השמש על ידי פאנלים פוטו-וולטאיים. על פי סוכנות האנרגיה הבין-לאומית, ההספק הכולל של ייצור חשמל ממקורות מתחדשים בעולם (כולל סין) גדל בשנת 2020 ב-45% והגיע ל-280 גיגה ואט. ייצור חשמל מאנרגיית הרוח גדל ב-90% והגיע ל- 114 גיגה ואט. על פי חברת Fidelity (מנהלת השקעות מהגדולות ביותר), השטח של מתקנים פוטו-וולטאיים גדל בשנה ב-670% (ייתכן שההבדל בין שני האומדנים הוא הנתונים של סין).
ההתרחבות הזאת התאפשרה על ידי כמה גורמים: עידוד וסובסידיות ממשלתיות; התייעלות משמעותית של מתקני הייצור הפוטו-וולטאיים. למשל: שימוש בטכנולוגיה שמכוונת את הפאנלים לכיוון השמש, ועוקבת במשך היום אחרי הכיוון של השמש (טכנולוגיה שפותחה על ידי החברה הישראלית Solaredge); ירידת המחירים של הפאנלים הפוטו-וולטאיים, 80% תוך עשור.
בחודשים האחרונים הייתה נסיגה במחירי המניות של חברות אלה. לדעת השבועון הבריטי ,The Economist נקודת המפנה והתחלת הירידה הייתה ב-8 בינואר השנה.
מתוך רצון להבין את הסיבות לנסיגה הזאת, כמו גם רצון לחשוף את ההבדלים בשיעורי עליית השווי של חברות במגזרים השונים, הורכב תיק של 180 חברות גדולות שמתמחות רק בייצור אנרגיה מתחדשת, מכוניות חשמליות וייעול השימוש באנרגיה. השווי של התיק עלה פי 2.5 מראשית 2020 עד סוף מאי 2021. העלייה לא הייתה רצופה עד ינואר 2021, שערי המניות של החברות המדוברות עלו ומאז ירדו.
לדוגמה נתונים על שני תתי-המגזרים ששעריהם עלו בשיעורים גבוהים במיוחד: השווי של חברות שעוסקות במכוניות חשמליות (שכולל את השווי של טסלה ומושפע ממחירה) עלה מראשית 2020 עד 8 בינואר 2021, ומאז עד 18 במאי השנה ירד בערך ב-15%-17%, ירידה של בערך 50 נקודות אחוז.
חברות שעוסקות בפיתוח השימוש במימון כדלק ו"תאי דלק" עלו עד ינואר 2021 ב-270% ומאז ירד שוויין ביותר מ-50%.
להלן נתונים על שאר תתי-הענפים:
עליית השווי של חברות "אנרגיה ירוקה" מינואר 2020 עד מאי 2021 לפי תת-ענף:
מכוניות חשמליות 250%
מימן ותאי דלק 130%
חשמל פוטו-וולטאי 120%
מצברים 85%
אנרגיה מרוח 75%
ייעול שימוש באנרגיה 40%
כמו כן נמצא שהשווי של החברות "הקטנות", עלה בשיעור גבוה יותר מאשר שוויין של החברות הגדולות.
סיבות אפשריות לירידת שערי המניות של חברות "אנרגיה ירוקה": ראשית, "פחד גבהים" ורצון לממש רווחים. כבר בתחילת שנת 2021 היו מניות ששוויין עלה ביותר מ-100%. המחירים האלה נראו לחלק מהמשקיעים כגבוהים מאוד, ולכן טבעי שהם נטו לממש את הרווחים.
שנית, זיכרונות ופחדים ממפולת dot.com מתחילת שנות ה-2000. כמה אנליסטים, פרשנים ומשקיעים ראו דמיון בין העליות במחירים של מניות "אנרגיה ירוקה" ובין העליות של מניות אינטרנט אז, ולכן נטו לממש את השקעותיהם במניות "אנרגיה ירוקה".
שלישית, ההצלחה וההתרחבות של ייצור חשמל ממקורות מתחדשים ובעיקר מאנרגיית השמש והגורמים שאפשרו אותה, וביניהם ההתייעלות של מתקני ייצור החשמל וירידת מחירי הפאנלים הפוטו-וולטאיים. מכיוון שכמויות ההיצע גדלו והעלויות פחתו – המחירים שבהם יצרני החשמל מוכנים למכור חשמל בפרויקטים חדשים, ובחוזים חדשים ירדו גם הם.
כתוצאה מן המגמה הזאת הרווחיות של יצרני חשמל מאנרגיית השמש בפרויקטים חדשים ירדה.
במבט צופה פני העתיד, ניתן לומר שהגורם שמניע את ההשקעות בתחום האנרגיה המתחדשת הוא דעת הקהל. במדינות מפותחות רבות התרחש בשנה האחרונה שינוי בדעת הקהל בנושא ההתחממות הגלובלית. אינני יודע אם כל הקוראים שמו לב למהומה שעוררה הנערה השוודית גרטה טונברג בנושא ההתחממות הגלובלית, אך היא הצליחה לזעזע את הציבור בכמה מדינות חשובות בעולם המערבי: ארה"ב, גרמניה, צרפת ועוד…
על כל פנים, הציבור לוחץ להגדיל את ההשקעות בתחום האנרגיה המתחדשת. הלחץ מורגש בשני מסלולים: האחד, ישירות מחברות האנרגיה הגדולות – באסיפות הכלליות של בעלי המניות בחברות אנרגיה גדולות (ביניהן ענקיות המגזר: ExxonMobile, Chevron, Royal-Dutch Shell), דורשים בעלי מניות קטנים מההנהלות לשנות את מדיניות החברות ולהשקיע באנרגיה מתחדשת. והמסלול השני, הציבור דורש מן הממשלות להגביר את העידוד של ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים. דרישה שמשמעותה להמשיך ולסבסד את ההשקעה בתחום, ולהקל ברגולציה ובבירוקרטיה.
6 תגובות
יש ויהיו עוד הרבה תנודות, אבל בסך הכל בטווח הארוך אני מסכים שהמגמה היא למעלה
אם אני לא טועה לאחרונה דווקא היתה ירידה בסקטור הירוק.
הבעייה היא שעדיין לא הגיעו למיצוי של כל השכלולים הטכנולוגים שמביאים להוזלה רצופה של הטכנולוגיות הירוקות, נביא לדוגמא את מסכי CRT שהגיעו בסוף האלף הקודם לדרגת השכלול ממכסימלית והוחלפו על ידי מסכי הפלסמה שהוחלפו על ידי צסכי ה LC . כאן מדובר על שינויי טכנולוגיה בקפיצות. כמה שווים היום מניות של חברות שמייצרות מסכי CRT או פלסמות? בטכנולוגיות הירוקות עדיין אין כאלה קפיצות אך בכל זאת הפנל הסולרי של של לפני 5 שנים הוא לא רלוונטי היום כך שאין יצרן שיכול להמשיך למכור את המוצר מלפני 5 שנים וזה יכל להתבטא בירידה רצופה של המניות.
ירוקה זה הלהיות או לחדול של עולמנו. עליית מניות ירוקות פרושו שהעולם נוטה לשם.
ירוק זה גם צבע ירוק בבורסה
והמבין יבין
תראו מה קורה עם מזג האוויר בעולם
הירוק זה הכיוון לפ.רון
והמסקנה?