בימים חמישי ושישי, 28–29 בינואר, פקדה מיני-סערה את שוק המניות בניו יורק. מכיוון שהמסחר בניו יורק מתחיל בזמן שבישראל השעה כבר ארבע וחצי אחרי הצהריים, וביום שישי לא מתקיים מסחר, הורגשו אצלנו רק הדים של הסערה שקשורה בחברת GameStop (להלן: GS), חברה גדולה שמשווקת בקמעונות משחקי וידאו למחשבים וציוד היקפי למחשבים.
המניות של GS סבלו בשנה שעברה ממכירות SHORT בהיקף גדול מאוד. באמצע ינואר השנה הגיע היקף ה-Short במניות ל-130% מהשווי הכולל של החברה.
מהי מכירה בחסר, מכירת short? הכוונה למכירה של ניירות ערך שאינם בבעלות המוכר. איך המכירה מתבצעת בפועל? מי שרוצה למכור נייר ערך שאין לו, לווה אותו ממוסד כספי שעוסק בהלוואת ניירות ערך, מתוך תקווה שבזמן שיצטרך להחזיר את ההלוואה, מחיר הנייר יפחת והוא יוכל לקנותו בשוק במחיר שיהיה נמוך מהמחיר שבו מכר אותו.
עקב הצמיחה של חברות מתחרות שמשווקות משחקים "אונליין", כלומר באמצעות האינטרנט, ירדו המכירות של GS בשנת 2020 והחברה התחילה להפסיד. ברבעון השלישי של 2020 דיווחה החברה על הפסד בסך 19 מיליון דולר. מצבה של החברה משך את עינם של "קרנות גידור" וגופים פיננסיים אחרים שעוסקים במכירות Short.
ההיקף הגדול של מכירות Short במניות GS קסם לקבוצת משקיעים פעילים, שידועה בכינוי Sub-Reddit, משקיעים שמקושרים על ידי רשתות התקשורת החברתיות. הם החליטו לסכל את הכוונות של משקיעי ה- Short והתחילו לקנות את מניות GS ואף הצליחו להעלות את מחיר המניות ביותר מפי 40! זאת תוך גידול עצום במחזורי המסחר (בספטמבר 2020 נע מחיר המנייה בטווח שבין 10-8 דולר וביום שישי 29 בינואר עלה המחיר ל-483 דולר למניה).
מרבית מחזור הקניות שהוזרם מקבוצתSub-Reddit , עבר דרך חברת הברוקרג' "רובין הוד" RobinHood, שהיא חברת ברוקרג' שאינה גובה עמלות קנייה ומכירה.
ביום חמישי 28 בינואר הגבילה החברה את כמות מניות GS שהלקוחות יכולים לקנות למניה אחת, וכן הגבילה את המסחר בשתי מניות נוספות שגם בהן נרשמה תנועת קניות גדולה בעלת אופי דומה.
המהלך הזה גרם לכעס גדול בקרב ציבור הקונים של מניות GS. כנראה בעיקר מצטרפים חדשים שרצו גם הם להרוויח מעליית מחירי GS. ציבור הקונים עורר מהומה ומחאה על שמנעו מהם את חופש המסחר. אחד מבכירי RobinHood הסביר בשידור טלוויזיה שבגלל הגידול במחזור הקניות הם נדרשו על ידי "עושי המסחר" להפקיד ערבויות גדולות הרבה יותר (ערבויות שנועדו להבטיח את התשלומים למוכרי המניות), וכי לא היה באפשרותם לגייס באותו יום את הסכומים שנדרשו מהם. בינתיים, במשך סוף השבוע, הם גייסו עוד מיליארד דולר להון העצמי של החברה.
המחאות והמהומות הפסיקו למחרת, יום שישי 29 בינואר, את עליית המחירים של מניות GS, המחירים צנחו, ולחברי קבוצתSub-Reddit נגרמה אכזבה גדולה.
גם פוליטיקאים ששמעו על התגלגלות הפרשה תרמו את חלקם להתגברות המהומה. ועדת הבנקאות של הסנאט החדש של ארה"ב כבר זימנה דיון בעניין. הצדדים המעורבים ומוסדות הפיקוח על המסחר בניירות ערך ודאי יזומנו וייחקרו על ידי חברי הוועדה.
קרוב לוודאי שעוד נשמע רבות על המשך הפרשה.
תקנו אותי אם אני טועה.
6 תגובות
מקזינו
זה פוגע באמון בשוק ההון והיציבות הכלכלית
לא יאומן איך מרשים לזה לקרות ואיך אנשים מאמינים שיעשו הון ברגע ואז הם מפסידים גם את מה שאין להם.
של הקפיטליזם החזירי
למנוע מצעירים ליפול במלכודת שכאלה ולהפסיד גם מה שאין להם.
ההמונים ובזה הוא דומה לפוליטיקה