קבוצת "עליבאבא" הסינית הינה לא ספק הגוף המוביל בסחר האלקטרוני בעולם. אני מלמד בקורס "סחר אלקטרוני" הצופה פני עתיד, ובו אני מציג את החברה בפני הסטודנטים, שרובם לא מודעים טרם הקורס למיקומה בהיררכיה. בקורס אנו מעמידים את עליבאבא מול חברות גדולות אחרות, שבדרך כלל מוּכרות יותר למבקשי ההשכלה האקדמית במחוזותינו. ההשוואה מצביעה על כך שעליבאבא גדולה בהרבה מהענקיות האמריקניות Amazon ו-Ebay גם יחד. הענקית הסינית מוכרת הרבה יותר ומרוויחה הרבה יותר. אולם אז, אחרי השוואות באמצעות פרמטרים רלוונטיים, אני מגיע לשורה התחתונה: שווי המניות. ואז מסתבר כי למרות הכול מחיר מניית אמזון גבוה בהרבה ממחיר מניית עליבאבא, בדרך כלל עד פי שניים. אז מתחייבת פרישת ההסבר, שנעוץ בעובדה שהמשטר הסיני הוא משטר קומוניסטי ריכוזי שבהינף יד יכול לכפות על החברות בארצו ליישם מדיניות שלאו דווקא משרתת את טובתן הישירה. כלומר ביצועים, היקפי מכירות, שיעורי רווח וכיוצא באלה אינם הפרמטרים היחידים שהמשקיעים במניות מביאים בחשבון.
בשבוע החולף קיבלנו דוגמה חדה כתער להשפעתה של מדיניות ממשלתית על מחיר מניות של חברה עסקית, וזאת ישר מהגזרה הסינית. עליבאבא, שכבר הכתרנו אותה כענק בין-לאומי, שולטת כבר במעל לשלושה רבעים מהסחר האלקטרוני במדינה זו ובכמחצית משירותי הענן. בל נשכח כי מדובר בכלכלה שעומדת להיות הגדולה והחזקה בעולם. כהרגלן של חברות שכאלה, הן אינן מסתפקות במה שכבר מצוי בידיהן, והן מבקשות להתרחב ולגדול. עליבאבא סימנה את תחום הפינטק כיעד ההזנק הבא, ואת ההשתלטות עליו תכננה לעשות באמצעות הנפקת חברת הבת שלה ANT. העולם הכלכלי געש, לא פחות מכך, והביקושים למניות שהוצעו גאו מעבר להערכות המוקדמות. זאת בשל שילוב גורמים: תחום שלכל הדעות ישנה את עולם הפיננסים, הנפקה בבורסות סין והונג קונג, שמשמעה תחילת שבירת המונופול הבורסאי האמריקני, ושבירת שיא עולמי בכל הזמנים של מחיר ההנפקה.
אלא שאז, ממש טרם יום ההנפקה, הרשויות הסיניות הריכוזיות גרמו להקפאתה. הפרשנויות רבות, אולם בסופו של דבר ברור כי השלטונות הסיניים חששו לפגיעה באינטרסים של המוסדות הפיננסיים שלהם ולהוצאת השליטה מידיהם. ההנפקה כאמור נדחתה, ולא ברור אם היא אכן תצא אל הפועל ואילו שינויים יחולו בה. מניית חברת האם עליבאבא ירדה בימים שאחרי האירוע, בשל עצירת הציפיות לגידול בפעילות וברווחים שחברת הבת הייתה אמורה להביא. אבל מעבר לכל אלה הועמדה מול פני המשקיעים בעולם דוגמה עכשווית, גדולה מאוד בהיקפה, לחשיבותם של תנאי המאקרו – מדיניות ממשלתית, אופי השלטון, גחמות המנהיגים וכדומה – בקביעת שוויה של חברה ציבורית. ובמקרה שלנו שווי המניות של ענקית האינטרנט והסחר האלקטרוני – עליבאבא. המשקיעים בעולם סבורים שקיים סיכוי קלוש שבקלושים שמה שקרה לחברה הסינית יקרה למשל לחברת אמזון האמריקנית. אם כי גם בארצות הברית כבר ראינו, בעיקר בתקופה האחרונה, הבזקי סיכונים שכאלה.
6 תגובות
נראה שאם אתה מתכוון לפירוק או רגולציות לחברות כמו גוגל פייסבוק ואפל אז נראה שממשל ביידן לא מתכוון לנגוע בהן בשנים הקרובות עד להתאוששות כלכלית
מאמר מצויין ומבריק.
מסביר היטב את המסר
של אליבאבא
זה קשור?
לא בטוח שאנחנו יודעים במה מדובר