אנרגיה ירוקה משתלמת

טכנולוגיה להקטנת השימוש בנפט וגז – (Clean Tech (2
תמונה של אליהו בורוכוב
ד"ר אליהו בורוכוב

בעולם יש מאות (ואולי אלפי) חברות, חברות סטארט-אפ, תאגידים, שותפויות, רשויות, ממציאים והוזי הזיות שמפתחים טכנולוגיות להפקת אנרגיה שלא באמצעות שריפת דלקים שמייצרים דו-תחמוצת הפחמן, אלא על ידי מקורות מתחדשים. חלק מהם ייכשלו בגלל בעיות וקשיים טכניים, ומאלה שיתבררו כאפשריים טכנית יהיו כאלה שלא יעמדו במבחן הכלכלי.

חלק קטן מן החברות שהצליחו רשומות למסחר באחת מן הבורסות במדינות העולם. חלק מאלה הצליחו והן מרוויחות ונסחרות במאות מיליונים. חברה בשם Cleantech, שהיא חברת מחקר וייעוץ בנושאים אלה ומרכזה בסן פרנסיסקו, הרכיבה מדד של מניות של חברות מכל העולם שעוסקות בתחום. המדד נקרא CTIUS (Cleantech Index), והוא כולל 51 חברות. הם טוענים שאלה הן החברות המובילות בתעשיית האנרגיה המתחדשת. תעודות סל (etf) וקרנות נאמנות רבות נצמדות למדד הזה. להלן פרטים על עשר חברות הכלולות במדד.

שם החברה שווי במיליארד $ ב- 31.3.19 מדינה הערות
Ansys 15.3 ארה"ב תוכנות לסימולציות כדי לבדוק טמפרטורה, עמידות ועוד תכונות של מוצרים הנדסיים
Borg Warner 7.9 ארה"ב מרכיבים לכלי רכב
Eurofins Scientific 8.5 בלגיה רשת מעבדות שבודקות פרמטרים של איכות הסביבה ועוד
Intertek 10.2 בריטניה מעבדות שבודקות ומאשרות
Schneider Electric 45.4 צרפת ייצור והולכת חשמל ובקרה של רשתות חשמל וגם התגוננות מפני פריצות למאגרי מידע
NovoZymes 13.2 דנמרק מו"פ אנזימים ומיקרואורגניזמים לשימוש תעשייתי, וטיהור מזהמים
Xylem Inc. 14.2 ארה"ב טכנולוגיה לטיפול במים
Solaredge 1.8 ישראל שירותי ייעול של ייצור חשמל בפאנלים פוטו וולטאיים
Ormat 2.8 ישראל ייצור חשמל מחום גיאותרמי (חום ממעמקי האדמה)
Kornit Digital 0.8 ישראל הדפסה לטקסטיל, הלבשה ומוצרים נוספים

 

עיון ברשימה של עשר החברות מספיק כדי להבין שמנהלי המדד מפרשים את המונח "תעשייה נקייה" בהרחבה. גם חברה שמספקת שירותי מעבדה לחברות התעשייה הנקייה נכללת במדד, וגם חברה שמייעלת את ייצור החשמל בטכנולוגיה קונבנציונלית, וכך תורמת לחיסכון בדלק ולכן להקטנת פליטה של דו-תחמוצת הפחמן.

מעניין שגם חברות השקעה גדולות מאוד משקיעות בתחום האנרגיה ממשאבים מתחדשים. בכמה מקרים גם בלי תמריצים ממשלתיים, כלומר הן משקיעות בפרויקטים שלפי החישובים שלהן יהיו רווחיים גם בלי סובסידיות. כמה דוגמאות:

וורן באפט, יו"ר חברת ההשקעות ברקשייר האת'אווי, ששוויה יותר מ-550 מיליארד דולר, הודיע כי החברה N.W. Energy שבבעלותם תקים חווה פוטו וולטאית שתייצר 690 מגה וואט חשמל. יהיה בחווה גם מתקן לאגירת חשמל. החווה תוקם 40 קילומטר מלאס וגאס.

ענקית האנרגיה הגרמנית Innogy השקיעה בחווה להפקת חשמל מרוח בפולין. היא תמכור ליצרנית בירה יפנית 73 מגה וואט חשמל ירוק במשך עשר שנים.

המשקיע הגדול ביותר בתחום הוא אילון מאסק. הוא הרוויח רווחים גדולים מן ההשקעה בחברת התשלומים הדיגיטליים PayPal. חלק מן ההון שלו הושקע בחברה Tesla, שמייצרת מכוניות חשמליות. החברה הזאת כבר בלעה הון בסכומים גדולים מאוד – בשנת 2018 היא הפסידה כמיליארד דולר. אבל נראה שאחרי כאבי צמיחה ממושכים ולמידה מן הניסיון החברה התגברה על מכשולים טכניים שונים, והשנה היא כבר מייצרת מכוניות חשמליות בייצור המוני בשני מפעלים ואף מקימה מפעל שלישי בשנחאי.

משקיע גדול אחר הוא רוברט פרידלנד, שהתמחה במכרות ובהפקה של מתכות נדירות – כמו קובלט, ניקל וליתיום – שדרושות לייצור המצברים, שהם הכרחיים למכוניות חשמליות.

המשקיע הסיני וואנג צ'ואנפו הקים באזור שנג'ן מפעלים  לייצור מצברים שאפשר לטעון אותם מחדש, צ'יפים לייצור חשמל מאנרגיית השמש, מכוניות חשמליות ועוד מוצרים רבים. עד שנת 2017 הם מכרו 40,000 אוטובוסים חשמליים. רובם בסין. כבר ב-2010 הם מכרו אוטובוסים לאמסטרדם ולפרנקפורט. חברת "דן" רכשה אצלם מספר אוטובוסים חשמליים כפיילוט, כדי לבדוק את תפקודם בשימושה. קבוצת החברות מעסיקה יותר מ-40,000 עובדים, רובם בסין.

חברת ההשקעות ברקשייר האת'אווי הנ"ל השקיעה ב-2008 232 מיליון דולר בחברה BYD (שהיא חלק מהקבוצה של וואנג) והיא מחזיקה 8% מהון המניות. לאחר עשר שנים המניות האלה ב-BYD שוות כ-18 מיליארד דולר, והחברה היא אחת מן היצרניות הגדולות בעולם של מצברים עבור מכוניות חשמליות. בשנת 2019 הגיעו מכירות החברה ליותר מ-18 מיליארד דולר.

המשקיע הגרמני Aloys Wobben פיתח טורבינות לייצור חשמל מרוח, והחברה אנרקון, שהוא הקים לפני 30 שנה, היא היצרנית החשובה ביותר כיום של טורבינות כאלה.

תקנו אותי אם אני טועה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

5 תגובות

  1. יש רק מלכוד פשוט. בתחילה כולם מתיימרים להישגים עתידיים. כאשר מתברר מי באמת מצליח ומי אין לו בכלל אחיזה במציאות, כבר מאוחר מלהשקיע. המחירים כבר גבוהים.

    1. תראו מה קרה בשנה האחרונה למנייות של חברת סולאר-אדג' Solaredg

  2. החברות שיעסקו באנרגיה ירוקה יהיו החברות המובילות. בארץ יש לכך סיכוי גדול עוד יותר, כי בינתיים המגרש הזה כמעט ריק מפעילות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של איתי

חד גדיא פיננסי

על עליית הריבית והסיכונים הפיננסיים במגזר העסקי

פרה בשדה

חץ בענף רפת החלב

השפעת נזקי המבצע והחלטות האוצר על ענף רפת החלב