השקעה בבורסה יכולה להיות דרך להגדיל את העושר האישי לאורך השנים. בתקופה שבה רבים נכנסים בדרך כזו או אחרת להשקעה בשוק ההון לראשונה בחייהם, חשוב להיות מודעים לסיכונים הכרוכים בפעילות זו לפני שמשקיעים.
בשוק ההון, המונח "סיבולת סיכון" הוא אלמנט מפתח בבניית תיק השקעות, מכיוון שהוא מעריך את היכולת של המשקיע הבודד להתמודד עם תוצאות שליליות של הסיכונים הקיימים. אחד האתגרים הגדולים ביותר עבור משקיעים – גם חדשים וגם ותיקים – הוא להתגבר על הפחד מסיכון, כלומר, הפחד המובן להפסיד כסף. אבל אין רווח ללא סיכון, אפילו מינימלי. המפתח הוא להבין את הסיכונים הקיימים ולנקוט צעדים כדי להפחית אותם או לגדר אותם.
במאמר זה נדון בכמה מהסיכונים הנפוצים ביותר בהשקעות בבורסה וכיצד להתמודד איתם.
1. סיכון סקטוריאלי
סיכון השקעה מגזרי הוא הסיכון שסקטור מסוים במשק יתמוטט או יקרוס. מגזר בקונטקסט הזה יכול להיות למשל תחום הנדל"ן, תעשייה מסורתית, חברות הטכנולוגיה, אנרגיה מתחדשת, רכב וכן הלאה. כל אחד מהסקטורים האלה יכול לסבול במפתיע מבעיות בביקוש, בעיות בשרשרת אספקה או בעיות בערוצי מימון, לדוגמה. אלה יכולות לנבוע ממגוון גורמים, כמו מיתון, שינויים טכנולוגיים או תקנות ממשלתיות חדשות.
אחת הדרכים להפחית את סיכון ההשקעה המגזרי היא לגוון את התיק באמצעות השקעה בכמה סקטורים במקביל. גם אם אנחנו מאמינים גדולים בתעשייה מסוימת, כדאי מאוד לא לשים את כל הון ההשקעות שלנו בתעשייה זו בלבד. במקום זאת, נבחר למשל בתמהיל של מניות. בדרך זו, אם מגזר אחד מניב ביצועים נמוכים, ההפסדים יקוזזו על ידי רווחים פוטנציאליים במגזרים אחרים.
2. סיכון גיאופוליטי או גיאוגרפי
סיכון גיאופוליטי הוא הסיכון שלחוסר יציבות פוליטית או כלכלית במדינה או באזור מסוים תהיה השפעה שלילית על ההשקעות. סיכונים אלה יכולים לכלול למשל מלחמה, מאבק מזוין, נפילת ממשלה, מעשי טרור וסנקציות כלכליות. סיכונים גיאוגרפיים עשויים לכלול אסונות טבע, אקלימיים או אחרים.
גם כאן, נראה כי גיוון הוא שכבת המגן. אחת הדרכים לצמצם את הסיכון הגיאופוליטי והגיאוגרפי בתיק היא להשקיע במגוון שווקים גיאוגרפיים שונים. כלומר, השקעה במניות ממדינות ואזורים שונים ברחבי העולם.
בדרך זו, אם יש חוסר יציבות במדינה או באזור אחד, ההפסדים יכולים להיות מקוזזים על ידי הרווחים במדינות ואזורים אחרים.
3. סיכון מטבע חוץ
סיכון מטבע חוץ הוא הסיכון שלתנודות בשערי החליפין תהיה השפעה שלילית על ההשקעות. הסיכון הזה הוא מעט אחר, שכן הוא אינו מקושר ישירות למניות או לאג"ח שמוחזקים בתיק, אלא למטבע שבו ניירות הערך מוחזקים. סוג סיכון זה רלוונטי במיוחד למשקיעים במניות בינלאומיות. כפי שראינו בסעיף הקודם, השקעה גלובלית היא גם סוג של גידור לסיכון, ולכן רבים אכן משקיעים באופן כזה.
אחת הדרכים להפחית את הסיכון הכרוך בהחזקות במטבע חוץ היא לגדר את החשיפה למטבע יחיד. ניתן לעשות זאת באמצעות מגוון שיטות, כגון שימוש בחוזים עתידיים על מטבעות או חוזים עתידיים.
4. סיכון אשראי
סיכון אשראי הוא הסיכון שמנפיק אג"ח לא יפרע את חובו. איגרת חוב היא חוזה שבו המנפיק מבטיח לרוכש הנייר החזר עתידי, פלוס ריבית, על ההשקעה. דיפולט באשראי הוא מצב שבו המנפיק אינו מסוגל לבצע את תשלומי הריבית שלו או להחזיר את קרן ההלוואה בהתאם למובטח.
אחת הדרכים להפחית את סיכון האשראי היא רכישת אג"ח בעלות דירוג אשראי גבוה. סוכנויות דירוג אשראי כמו S&P ו Moody's-מעניקות דירוגי אשראי לאג"ח על סמך החוסן הפיננסי של המנפיק ויכולתו להחזיר את חובו. לאג"ח יכולים להיות מגוון ציוני אשראי, החל מ-AAA (האיכות הגבוהה ביותר) ועד D (האיכות הנמוכה ביותר).
כמו אל מול רוב הסיכונים, גם מול סיכון אשראי דרך נוספת להפחית את הסיכון היא לגוון את תיק האג"ח. המשמעות היא השקעה באג"ח ממגוון חברות ותעשיות שונות, וכן בדירוגים שונים.
1.סיכון ריבית
סיכון ריבית הוא הסיכון שערכה של אג"ח ירד אם הריבית במשק תעלה. הסיבה לכך היא שאיגרות חוב עם ריבית נמוכה י יהפכו לפחות אטרקטיביות למשקיעים ביחס לריביות שיוצעו ע"י הבנקים בפקדונות למשל.
אחת הדרכים להפחית את סיכון הריבית היא לרכוש אג"ח עם משך חיים ממוצע (מח"מ) קצר. מח"מ הוא משך החיים הממוצע לפדיון כלל ההלוואה (הקרן) והריבית עליה. הוא משמש גם מדד למידת הרגישות של אג"ח לשינויים בשיעורי הריבית. איגרות חוב בעלות מח"מ קצר יותר רגישות פחות לשינויים בריבית, ולכן מחיריהן ירדו פחות אם הריבית תעלה. לאג"חים יש מח"מ קצר (עד שנתיים), מח"מ בינוני (2-5 שנים) ומח"מ ארוך (בדרך כלל כל מח"מ מעל 5 שנים).
דרך נוספת להפחית את סיכון הריבית היא רכישת אג"ח בריבית משתנה. לאג"ח בריבית משתנה יש שיעורי ריבית המתאפסים מעת לעת, בדרך כלל כל שלושה או שישה חודשים. המשמעות היא שתשלומי הריבית על אג"ח בריבית משתנה יגדלו אם הריבית תעלה.
2. סיכון בהשקעה במניות בודדות
אחד הסיכונים הגדולים ביותר בהשקעה בבורסה הוא הסיכון של השקעה במניות בודדות. מניות בודדות יכולות להיות מאוד תנודתיות, והמחירים שלהן יכולים להשתנות באופן קיצוני בפרקי זמן קצרים. הסיבה לכך היא שמחיר מניה בודדת תלוי בביצועים של חברה אחת.
אחת הדרכים להפחית את הסיכון של השקעה במניות בודדות היא לגוון את התיק. דרך נוספת להפחית את הסיכון בהשקעה במניות בודדות היא השקעה בקרנות נאמנות או תעודות סל. קרנות נאמנות ותעודות סל הן סלים של מניות המנוהלים על ידי מנהלי השקעות מקצועיים. השקעה בהם מאפשרת לקבל את היתרונות של גיוון מבלי הצורך לבחור מניות בודדות.
דרכים נוספות להפחתת סיכון בהשקעות
להשקיע לטווח ארוך: שוק המניות יכול להיות תנודתי בטווח הקצר, אך בטווח הארוך ניתן לראות בתיקים בפיזור נכון מגמות עלייה באופן היסטורי. על ידי השקעה לטווח ארוך, סביר יותר שנצליח להתמודד עם התנודות בטווח הקצר ולראות את ההשקעות צומחות עם הזמן.
איזון תקופתי של תיק ההשקעות: ככל שההשקעות גדלות ומשתנות עם הזמן, חשוב לבצע איזון מחדש של התיק אחת לתקופה, כדי להבטיח שהוא עדיין מתיישב עם יעדי ההשקעה וסיבולת הסיכון שלך וכן כי בעקבות שינויים שחלו בו לא מופר כלל הפיזור.
לא לפעול באופן פזיז כאשר שוק המניות יורד. בזמן ירידות, יכול להיות מפתה למכור חלק או את כל ההשקעות כדי למנוע הפסדים נוספים. עם זאת, חשוב לא לפעול באופן פזיז ולזכור שברוב המקרים, שוק המניות מתאושש בסופו של דבר.
להשתמש בעזרה מקצועית: אם איננו בטוחים כיצד להפחית את הסיכון בתיק ההשקעות שלנו, כדאי לשקול לפנות לעזרה מקצועית – מיועץ פיננסי בעל רישיון מטעם משרד האוצר, ממנהל השקעות או מבית השקעות. איש מקצוע יכול לעזור להעריך את סיבולת הסיכון של המשקיע, ולפתח לפיה אסטרטגיית השקעה מתאימה.
סיכום
פיזור וגיוון תיק ההשקעות וצמצום החשיפה לנכסים תנודתיים או בעלי דירוג בעייתי יכולים לתת מענה לסיכונים רבים הקיימים בשוק ההון, אך גם זו אינה ערובה של 100% מפני ירידות. למרות הסיכונים, השקעה בבורסה יכולה להיות דרך להגדיל את העושר האישי, וליצור יציבות פיננסית. על ידי הבנת הסיכונים הכרוכים בכך ונקיטת צעדים כדי להפחית אותם, ניתן לסייע להגדלת את סיכויי ההצלחה.
* אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח. המידע המוצג הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים ו/או הפנסיוניים המוזכרים בו.