במערכת החינוך בישראל שוקדים על פיתוח תוכניות לימוד חדשניות ומגוונות העוסקות בפיתוח הידע הטכנולוגי והמדעי בקרב התלמידים בחטיבות הביניים ובתיכונים. גם במוסדות להשכלה גבוהה פותחו תוכניות לימוד רבות העוסקות בטכנולוגיות חדשניות ובמקצועות מדעיים רבים. תוכניות אלו מעניקות לתלמידים ולסטודנטים את הידע הנדרש להשתלב בעתיד במקצועות מבוקשים בעלי יכולת השתכרות גבוהה. אך האם מערכת החינוך והמוסדות להשכלה גבוהה לא שכחו משהו? מה עם רפורמה לניהול אורח חיים כלכלי נכון? וכיצד להתנהל מול מוסדות המדינה? הבנקים? הביטוחים? הפנסיות?
מי אחראי ללמד את דור העתיד להתמודד עם העתיד?
נראה שבישראל, כמו בישראל, אין גוף שייקח את המושכות לידיו וילמד את תלמידיו התנהלות כלכלית נכונה. תוכניות הלימוד המוצעות כיום בבתי הספר הן לא יותר משם מפוצץ לתוכן רדוד. גם במגמות לימוד המתהדרות בשם "כלכלה ומנהל עסקים", במבחן התוצאה, הרוב המוחלט של בוגרי המגמות חושבים שמשכנתה או תשואה הן שמות של מאכלים אסייתיים. ניחא, אפשר להתנחם בכך שהמוסדות להשכלה גבוהה ילמדו את דור העתיד התנהלות כלכלית נכונה? אל דאגה, גם הם לא יעשו זאת.
במוסדות להשכלה גבוהה שמים את הדגש העיקרי על איך להרוויח, איך ליצור מוצר אשר ישנה את העולם, איך להשתלב בהייטק, בתקווה שהתוצאה תהיה בסופו של דבר – רווח. אך לצד הרווח חשוב גם ללמוד איך מתנהלים איתו, איך שומרים עליו. נראה שבעיני האוניברסיטאות זה לא כל כך חשוב, שהרי הן מתהדרות בכך שבוגריהן פיתחו, הקימו ואפילו הרוויחו! האוניברסיטאות לא נבחנות על פי התנהלות שגויה בתכנון מס או בהפסד של כמה אחוזים על ריבית שהיה ניתן למנוע ועוד הוצאות מימון מיותרות.
בפועל, דור העתיד אשר לוקה בחסך בחינוך הכלכלי הוא הטרף הקל ובעל הסיכון הגדול ביותר להפסיד סכומי כסף רבים (מזל שלימדו אותם קודם כול להרוויח). בעולם שלנו ציידי הראשים שמחפשים את אותו טרף קל, ומחכים שייפול למלכודת המילים והטפסים עתירי המידע המבלבל והאותיות הקטנות, הם בעלי ההון במשק. כדי שאדם ייחשב מפסיד נדרש שגוף אחר ייחשב מנצח, ולרוב יהיו אלו בעלי ההון במשק.
האם חשוב ללמוד גם איך לא להפסיד? בהחלט.
להרוויח כסף זה החלק הקל בניהול הכספים, אך איך לשמור עליו זה החלק הקשה. מדוע? משום שלא מלמדים אותנו איך לשמור על הכסף שהרווחנו. במשקי בית הולכים ומתמעטים הילדים אשר זוכים לחינוך כלכלי נבון ולארגז כלים שיעזור להם להתמודד עם המלכודות של בעלי האינטרסים וההון במשק. לימוד של התנהלות כלכלית נכונה הוא חשוב ורלוונטי ביותר. אכן, להרוויח משכורת של 25,000 ש"ח בתור מתכנת מחשבים מתחיל זה יפה מאוד, אך אם לא אדע לשמור על הכסף מפני הציידים שטומנים לי מלכודות בכל פינה, אני עלול לאבד נתח נכבד מהסכום, ולכן התנהלות כלכלית נכונה הכרחית בשילוב כל המקצועות במשק.
נדמה שגם כיום, במאה ה-21, בעל המאה הוא בעל הדעה. בעלי ההון והאינטרסים ממשיכים להצליח גם מפני שמשרד החינוך לא משלב תוכנית התנהלות כלכלית ראויה שתעניק לדור העתיד כלים לניהול אורח חיים כלכלי בריא ונכון. בסוף כל יום לימודים באוניברסיטה אני תוהה ממי בעצם אנחנו רוכשים את ההשכלה שלנו? האם "הספקים" שלנו הם קרטל בעל אינטרסים זהים? אני מתחיל לחשוש שכן, לא מלמדים אותנו את מה שהם לא רוצים שנדע.
לדעתי, לאור הדברים לעיל ולאור המשבר הכלכלי שפוקד את המדינה ואת העולם כולו, על מערכת החינוך והמועצה להשכלה גבוהה להתעשת לאלתר, ולהתחיל ללמד את התלמידים לא רק איך להרוויח אלא גם איך להימנע מלהפסיד.
9 תגובות
האקדמיה הישראלית דוגמא של מערכת מנותקת מההווה ובטח מהעתיד.
מנותקת באופן מחשיד ומפחיד. חייב להוביל שינוי .
כתבת מדויק !!
הצעקה שלנו ההורים שלא נשמעת במשרד החינוך היא בדיוק על זה .
כל הכבוד
בוגרי אוניברסיטה לא יודעים איך לנהל את חשבונות הבנק, את חשבונות הפנסיה, את הביטוחים הרפואיים הכפולים, את המניות וכן הלאה. מדהים.
האוניברסיטה מתהדרת בהצלחת בוגריה ומשקפת רק את הברוטו, אך אם היא הייתה רוצה לקבל תמונת מצב המשקפת את המציאות הם היו בוחנים את הנטו על כל צדדיו.
מעניין שדוקא סטודנט הוא בעל הראייה הבוחנת חושפת מערומי מערכת החינוך? איפה המומחים? המנהלים? המרצים? הם היו אמורים להתעורר ולעורר כבר מזמן.
יש מרצים הקוראים תיגר על התנהלות המערכת, אך לצערי המערכת אטומה ומנוהלת על ידי בעלי אינטרסים.
לא יאומן כמה שזה נכון וכמה שהפתרון פשוט לכאורה
אני מקווה שבממשלה החדשה ישפרו את מערכת החינוך ויוציאו אותה מתהליך הניוון. מערכת החינוך חייבת להתאים עצמה לעידן הדינאמי בו אנו חיים.