שנת הלימודים החדשה החלה באוניברסיטאות באופן מקוון בלבד, ובהמשך הסמסטר יבחנו המוסדות את האפשרות לחזור ללימודים מהקמפוס בהתאם לרמת התחלואה הארצית. אני זוכר שבחודש מרץ האחרון, ממש כשהתחיל סמסטר ב, הודיעו לסטודנטים שלנוכח מגפת הקורונה הלימודים ייערכו באופן מקוון דרך הזום. אנו הסטודנטים שמחנו כאילו הודיעו לנו שהחופש הגודל ממשיך, כי אין באמת חובת נוכחות בהרצאות ואפשר לקום ב-13:00 בצהריים אחרי מרתון נטפליקס עד אור הבוקר. באותה נשימה, הבלבול וחוסר הוודאות החלו לתפוס מקום במחשבות. האם באמת נצליח להבין את המרצים? איך אפשר ללמוד מתמטיקה באמצעות המחשב ולא מהלוח?
מצד המרצים היה חשש גדול ובהלה משינוי שיטת הלמידה. תחילה ניסו להבין כיצד לתפעל את הזום ונאלצו ללמוד להשתמש בתוכנה בזמן קצר מאוד. בשלב השני גילו המרצים כמה קשה להרצות לכיתה שלמה דרך מסך מחשב, לעיתים קרובות אפילו בלי לראות את פניהם, והתברר שקשה להבין עד כמה הם מרוכזים ועד כמה הם מבינים את החומר.
ללמידה בכיתה יש יתרונות רבים על פני למידה מקוונת. הסטודנטים באמת נוכחים בהרצאה, יש אינטראקציה פנים אל פנים בין המרצה לסטודנטים ולא באמצעות מסך מחשב, והמרצה יכול לראות אם הם הבינו את דבריו או לא. חיפשתי מידע על חשיבותה של הקרבה ושל האינטראקציה פנים אל פנים לעומת אינטראקציה מקוונת, וזה מה שגיליתי:
לפני כמה שנים פירסם אייזק קוהן, חוקר בבית הספר לרפואה של הרווארד, מאמר שבדק את המחקר המדעי שנערך בידי קבוצות חוקרים, בניסיון להבין אם קרבה פיזית משפיעה על איכות המחקר. הוא ניתח יותר מ-35 אלף מאמרים, מיפה את המיקום המדויק של מחבריהם והעריך את איכותם לפי מספר הציטוטים שלהם במחקרים אחרים. לאחר איסוף המידע התקבלו המסקנות: ככל שהמחברים השונים היו קרובים זה לזה מבחינה גיאוגרפית, איכות המאמרים עלתה. קוהן סיכם, "אם רוצים שאנשים יעבדו יחד ביעילות, הממצאים האלו מחזקים את הצורך באינטראקציות פיזיות תכופות וספונטניות."
אז נכון, הקרבה הפיזית חשובה מאוד, אם בלמידה בכיתה או בעבודה, אך לאור העובדה שבסמסטר הנוכחי נמשיך ללמוד באופן מקוון, אציג מספר דרכים שבאמצעותן ניתן להפיק את המירב מלמידה מרחוק.
- לתכנן לוח זמנים מסודר – יש לסדר את לוח הזמנים השבועי והיומי כדי לדעת בדיוק מה יש לעשות באותו יום. לוח זמנים מגדיל משמעותית את היעילות ואת התפוקה. אומנם רוב ההרצאות באוניברסיטה מוקלטות, אך מומלץ מאוד להיות נוכחים לפי לוח הזמנים של המערכת. עקביות תמנע מהסטודנטים לדחות הרצאות ולפתוח פער לקראת המבחנים.
- אזור לעבודה ואזור לפנאי – יש להפריד בין מקום עבודה בבית, שם לומדים ורק לומדים, לאזור לזמן פנוי. חשוב לא לבלבל ביניהם. גם אם גרים בדירת חדר וחצי, אפשר להגדיר לעצמנו פינת ישיבה ושם ללמוד באופן קבוע. עצם הישיבה במקום מוגדר ולא משתנה תאפשר לנו להיכנס ל"מוד למידה", לעומת ישיבה על הספה, שתעלה לנו מחשבות על הסדרה החדשה בנטפליקס.
- לצאת מהבית – חשוב מאוד לקחת הפסקות בתדירות גבוהה, לצאת להליכה או לפעילות ספורטיבית אחרת על מנת להחזיר את המוטיבציה מתחילת היום. לאור המצב הנוכחי, שכמעט לא מאפשר לנו לצאת מהבית, מומלץ לכוון שעון שיצלצל כל שעה ולוודא שאנחנו מזיזים קצת את הגוף. קל מאוד לשבת על הכיסא כל היום ולא לשים לב לכך.
- לבוש – יש חשיבות רבה לאופן הלבוש שלנו במהלך היום בבית. להישאר לבושים בפיג'מה בזמן הרצאה דרך המחשב זה בהחלט מתבקש. אך מחקרים מראים כי החלפת בגד שינה לבגד עבודה או לבגד שמתאים ליציאה מהבית עשויה לשנות את התפיסה שלנו – ממצב של ישנוניות ועייפות לעירנות ולמידה אפקטיבית.
- להיות פעילים בלמידה – מסך המחשב מכיל אלפי גירויים. גם אם נכנסנו לשיעור, בחלונות אחרים קורצים פייסבוק, וואצאפ, אינסטגרם, וכמובן בטלוויזיה יש סדרה אהובה. כל הסחות הדעת האלו מאפשרות לנו לעשות הכול חוץ מללמוד ולצפות בהרצאה. לכן חשוב מאוד להיות פעילים בהרצאה, לכתוב נקודות חשובות, ובעיקר להימנע מגלישה באתרים נוספים במקביל. אם אתם מרגישים שהריכוז יורד, זאת לא בושה לבקש מהמרצה הפסקה, גם אם השיעור לא הגיע ל-45 דקות כמצופה.
לסיום, התקופה הנוכחית מציבה אותנו בפני אתגרים ואי ודאות בעולם האקדמי, ומלמדת אותנו כיצד להתמודד איתם במהירות וביעילות. למידה דרך מסך מחשב עשויה להיות קשה ומאתגרת, גם לסטודנטים וגם למרצים, אך צריך להפיק את המירב גם בעת הזאת.
אם יש לכם עוד טיפים והצעות ללמידה יעילה, אתם מוזמנים לשתף אותנו ולכתוב בתגובות, וכמובן להעביר לחברים הסטודנטים שלכם, כדי שיוציאו 100 בתואר!
10 תגובות
לעומקה של בעייה
תודה רבה על תגובתך.
תודה!
תודה רבה 🙂
אינם באמת לימודים
מסכים שאכן לימודים מקוונים, בעיקר במקצועות הריאלים עשויים להוות אתגר משמעותי עבור הסטודנט, ובכל זאת אנו נמצאים במציאות שאינה מציאות ולכן צריך לעכל ולהסתגל למציאות הנוכחית.
תלוי באישיות הסטודנט
יש שפועלים בלמידה מקוונת
יש שמתנתקים וסובלים
תודה רבה, לצאת מהפיג'מה זה האתגר הראשון והכי קשה בתהליך.
מסכים. כמו כן, ישנם סטודנטים שבכיתה מאוד קשה להם ללמוד והזום עושה להם פלאים. היופי הוא שכל אחד מאיתנו שונה מהשני כל אחד חווה מצבים שונים באופן שונה.
גם ברמת המרצה וגם ברמת המחלקה