תואר אקדמי – לא רק מה שחשבתם

להפיק את המירב מהתואר האקדמי
כובע אקדמיה
תמונה: pixabay.com

בחירת מקצוע היא אחת הבחירות החשובות והמשמעותיות ביותר בחיינו. ואם בעבר הייתה קשה למדי, הרי בימינו בחירת מקצוע ובחירת מסלול לימודים נעשתה קשה אף יותר עבור כל אדם שמתחיל לבנות את חייו.

כמו רוב הישראלים אחרי צבא, גם אני החלטתי לעשות את הצעד הראשון באזרחות בכך שהזמנתי כרטיס טיסה, כיוון אחד, למקסיקו, כחלק מהטיול הגדול שלי. התכנון שלי היה לטייל שלושה חודשים, לעשות וי על מקומות שנראים מדהים בתמונות, ליהנות במסיבות ולאכול בחתולייה המקומית. לאחר שלושה חודשים של חוויות בלתי נשכחות, החלטתי להאריך את הטיול לשנה. אחרי שנה נחתתי בארץ, ועדיין לא הרגשתי שלם לגבי חזרתי ארצה. החלטתי לצאת לטיול נוסף, הפעם שנה באוסטרליה. יש אומרים שמתישהו עניין הטיולים מתחיל להיות משעמם והרצון לחזור הביתה גדל. אני, בשונה מאחרים, אף פעם לא השתעממתי ותמיד רציתי להמשיך לטייל… לשמחתי הרבה, באוסטרליה הכרתי את בת זוגתי. היא הייתה צריכה לחזור לארץ ולהתחיל את הלימודים. במקום להמשיך לעוד טיול של שנה במזרח… הגורל כנראה רצה שאתחיל את החיים האמיתיים ואחזור לארץ.

הייתי מבולבל מאוד, וחוץ מלעבוד בעבודות מזדמנות, לא היה לי קו מחשבה ברור או אפילו חלקי על "מה אני רוצה להיות כשאהיה גדול". זאת שאלה גדולה מדי והחיים משתנים כל כך מהר שאי אפשר לדעת אילו גיבורי-על נרצה להיות מחר. בתוך כל הבלבול מצאתי את עצמי הולך ללמוד תואר ב"ניהול מלונאות ותיירות" באוניברסיטת בן-גוריון שבבאר שבע. הבחירה נעשתה, ככל הנראה, כי זה הדבר היחיד שהזכיר לי תקופה של אושר, תחום שהרגשתי חיבור אליו.

במציאות של היום, כשהכול משתנה מהר והידע נגיש בכל מקום, הדבר היחיד שנראה נכון הוא דווקא לא ללכת ללמוד תואר ראשון. בשונה מקורסים קצרים ופרקטיים שבסיומם אפשר להיכנס ישר לשוק העבודה, באוניברסיטה צריך ללמוד בין שלוש לארבע שנים, ובמהלכן מקבלים בעיקר חומר תאורטי, מתודולוגיות שונות ומחקרים מהתחום. אך במאמר זה אציין בנקודות כיצד לדעתי ניתן להוציא את המיטב מהלמידה באקדמיה, מעבר לחומר התאורטי הנלמד ולדיפלומה המחכה עם הסיום.

1. תכניות מגוונות נוסף לתכנית הלימודים האקדמית

התחרות עם המכללות והקורסים המעשיים הולכת וגוברת, והאוניברסיטאות חייבות להיות יצירתיות בשביל להצליח למשוך אליהן סטודנטים פוטנציאליים. באוניברסיטת בן-גוריון יש תכניות מגוונות שיכולות לתת לסטודנטים קפיצת מדרגה רצינית בחיי התעסוקה שלהם. לדוגמה Yazamut 360 מציעה מגוון תכניות שמאפשרות לסטודנטים להיחשף לעולם היזמות ולזרז את הצלחתם כיזמים מתחילים. יש תכניות המקנות הבנה בסיסית של מושגים בעולם היזמות ויש אפילו תכניות המשקיעות כספים במיזמים ומספקות ליווי צמוד לסטודנטים. ראוי לציין ולהדגיש את העובדה שהמשקיעים ברעיונות של הסטודנטים הם סטודנטים מן המניין שעברו הכשרה, וזו יכולה לפתוח להם דלת לעבודה בקרנות הון סיכון.

"תכנית מנהיגות" (חלק מ-Yazamut 360) מתקיימת השנה בפעם הראשונה. תכנית זו משלבת בין התאוריה והפרקטיקה, וכך מאפשרת לסטודנטים לצלול לעומק עולם היזמות ואף לעבוד על מיזם משלהם בליווי מנטור צמוד. תכנית נוספת במסגרת Yazamut 360 מציעה לסטודנטים ללמוד ניהול מסחר מקוון והקמת חנות ב"אמזון".

הפקולטה לניהול מקיימת את תכנית "מניטובה", שמטיסה סטודנטים נבחרים לקנדה לשבועיים, שם הם לומדים מנהל עסקים עם סטודנטים קנדים, ולאחר מכן חוזרים איתם לארץ לשבועיים. יש עוד מגוון רב מאוד של פעילויות שניתן לקחת בהן חלק וללמוד הרבה מאוד על עצמך וגם לקבל ניסיון תעסוקתי, לדוגמה עבודה באגודת הסטודנטים או השתתפות במועדון הדיבייט, שבו לומדים על יסודות השכנוע. אפשר לכלול את ההשתתפות בתכנית בקורות החיים, וכך לקבל יתרון יחסי על פני סטודנטים דורשי עבודה אחרים.

2. יצירת קשרים ונטוורקינג

במחשבה ראשונה על אוניברסיטה כמוסד אקדמי קשה להבין כיצד העולם הזה מתחבר עם המושג נטוורקינג ועם עולם התעסוקה. אולם מנקודת המבט שלי, זה לא בהכרח נכון. ברוב המקרים המרצים באוניברסיטה מוערכים מאוד בעולם התעסוקה. יתרה מכך, יש מרצים בעלי ניסיון תעסוקתי עשיר בחברות גדולות. סטודנטית אשר מעוניינת לחפש מקום עבודה, להציע פרויקט שעבדה עליו בעצמה ואפילו רק להתייעץ עם מישהו מתחום לימודיה, יכולה לנסות להיעזר במרצה מאותו תחום כגורם מתווך. הקישור בין המרצה לאנשי מקצוע יכול להוות עבורנו הסטודנטים קרש קפיצה לשוק התעסוקה, ואם אפשר לנסות, אז למה לא.

3. הרחבת אופקים

השיעורים באוניברסיטה, בעיקר בשנה א, מתמקדים בתאוריות ובמחקרים שונים. הבנת הבסיס לנושאים השונים מאפשרת לנו להיחשף ולהכיר נקודות מבט שלא העלינו בדעתנו. יש קורסי חובה בתואר שעשויים להעלות שאלות באשר לשימוש שלהם בעבודה "האמיתית" ונראה שהם "בזבוז זמן". אני מנסה להסתכל על זה באופן שונה. בעולם התעסוקתי המשתנה, אחד הדברים שכן חשוב להבין הוא שבכל מקצוע נדרשת חשיבה יצירתית והסתגלות מהירה לשינויים. קורסים שנראים לנו כלל לא קשורים למקצוע שלנו, מלמדים אותנו להסתכל על דברים בראייה רחבה יותר וביקורתית.

לסיום, מאמר דעה זה אינו עוסק בשאלה אם ללמוד באוניברסיטה או לא. מטרת המאמר היא להבהיר לסטודנטים ולסטודנטיות בהווה או בעתיד כיצד הם יכולים להפיק את המיטב מתקופה זו. חוויית הלימוד שלי אמנם משקפת את החוויה באוניברסיטת בן-גוריון, אך בהחלט עשויה להיות דומה למוסדות לימוד אחרים.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

16 תגובות

  1. כל הכבוד וההערכה על מאמר מרחיב דעת. חלק נכבד, ואולי אף עיקרי, בלימודי תואר ראשון הוא מה שנקרא "עיצוב אישיות". הכרב עם סביבה מאתגרת. לימוד לחשוב ולנתח. הרחבת אופקים. יצירת נטוורקינג ועוד. כמובן שההזדמנות להכיר בן\בת זוג לחיים היא שיקול חשוב. מסתבר שבדרך כלל בעלי השכלה אקדמית זוכים למשכורות יותר גבוהות.
    אבל הערה קצרה – בחו"ל לא היכרת את בת זוגתך אלא את בת זוגך. אתה נראה לי צעיר מלהכיר בת זוג שיש לה כבר בת שזמינה להיכרות.

    1. לא על זה מדבר המאמר. העניין הוא להפיק עוד מן הלימודים ולא רק את תכני התואר.
      תקופת הלימודים מעניקה דברים רבים מעבר ללימודים ולתואר. חשוב שסטודנטים יבינו ויהנו מכך.

    2. לא היית מעדיף שיהיה לך תואר אקדמי מתקדם, או לפחות תואר ראשון?

  2. הדבר הכי חשוב בלימודים אקדמים הוא רכישת כלים בסיסיים לרכישת ידע וישומו. הידע עצמו מכיל ידע בסיסי שמתאים לספקטרום רחב של יישומים וידע מורחב יותר שעלול להתיישן מהר מאד. האקדמאי המצליח יודע להשתמש בכלים ובידע הבסיסי כדי להתעדכן ואפילו לעבור הסבה לתחומים שונים מאלה שלמד.

  3. זה בסיס
    עליו יש להוסיף קורסים, השתלמויות ובעיקר קריאה ולמעשה עצמית
    היום בעידן האינטרנט זה אפשרי מאוד

    1. נכון, תמיד יש צורך להשאר מעודכנים כי אנחנו נמצאים בזמנים שצריך לדעת להסתגל במהירות לשינויים.

  4. אבל אם המוסדות האקדמיים בארץ היו יותר פתוחים למה שקורה מסביב בעולם ומתאימים עצמם, זה היה מביא תוצאות טובות עוד יותר לסטודנטים.

    1. לפי דעתי האוניברסיטאות מתחילות להבין שהם צריכות להתאים את עצמם יותר ויותר לשינויים ואיך שהעולם משתנה. התוכניות בבן גוריון הם הוכחה לכך שהם תומכים ומנסים לעשות התאמות לשינויים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך