השפעתם של אוהדי ברצלונה

שימוש באוהדים כמנוע צמיחה
תמונה של ד"ר אלרם
ד"ר מיכאלה אלרם

בשנת 2017 הסתכמו הכנסות מועדון הכדורגל של ברצלונה בכ-708 מיליון דולר. בארסה, בשמה הספורטיבי, הגדירה לעצמה יעד להגיע להכנסות של מיליארד דולר בתוך כשנתיים-שלוש, כלומר עד 2021-2020. מדובר בגידול של כמעט 50% בהיקף ההכנסות לפי נתוני הבקרה של משרד רואי החשבון דלויט (DELOITT).

ככל שהיעדים הספורטיביים גדולים יותר, בארסה זקוקה ליותר כסף כדי לשמור על מקומה בצמרת הכדורגל בספרד ובליגה האירופית. רק ריאל מדריד ומנצ'סטר יונייטד מקדימות את ברצלונה בהכנסות באירופה.

מכירת חסויות הפכה בהדרגה מ-2011 לסעיף מרכזי בהכנסות הקבוצה. תחילה נחתמה עסקה עם קרן קטאר על חסות שתופיע על מדי בארסה בהיקף של 45 מיליון דולר בשנה. לאחר מכן נחתמה חסות אחרת מול החברה היפנית רקוטן בסכום של 68 מיליון דולר. ב-2017 נחתמה עסקה שלישית מול נייקי על חסות תמורת 85 מיליון דולר שכאמור מופיעה על תלבושות השחקנים. במקביל החלה הקבוצה מקטלוניה שבספרד לבנות אצטדיון חדש שייפתח לקהל ב-2022. מדובר בקומפלקס אירוח, הסעדה, הלבשה, מועדון אוהדים ועוד. בארסה כבר מנהלת מו"מ עם תאגידים שונים (בנקים, ביטוח, תעופה, תיירות) שיקנו שמות חסות על חלקים מהאצטדיון החדש בהיקף משוער של כ-300 מיליון יורו בעתיד.

האסטרטגיה השיווקית של ברסה היא להפוך לארגון רב-לאומי שינצל את הפופולריות של המועדון בספרד ובעולם כולו. כבר כיום ישראלים רבים, למשל, נוסעים למשחקים של ברצלונה לסופי שבוע בחבילות שכוללות טיסה+מלון+כרטיס למשחק. לפי אתר ספורט מרקטינג (SPORT MARKETING) היקף האוהדים העולמי של בארסה, מחוץ לספרד, מוערך בכ-340 מיליון איש. בהנחה שרק 5%-10% מהאוהדים יכולים לשלם, מדובר בפוטנציאל של 17 מיליון אוהדים לפחות מחוץ לספרד, שאותם ניתן לצרף כמשלמים פוטנציאלים. כאשר בונים בברצלונה את מאזני העתיד, בוחנים את הקמתם של מנועי וידאו ממשחקי הקבוצה ומההרכבים, במטרה שכל אוהד ישלם דולרים בודדים לשנה כדי להצטרף למועדון האוהדים. אוהדים צעירים רבים עשויים להצטרף למנועי הווידאו בתשלום. מהלך שאמור להניב הכנסות נאות.

נוסף על כך, בברסה מאמינים שצריך למכור סחורה (פריטי הלבשה והנעלה) ישירות לאוהדים במקום לאפשר לנייקי ולאדידס למכור ולהרוויח כסף גדול מייצור ותיווך מוצרים. מדובר בתהליך הדרגתי שכן הוא עלול לגרום לחילוקי דעות קשים מול חברות הענק.

הכדורגל הוא כיום עולם עסקים עם רעיונות רבים. בין השנים 2014–2016, לפי נתוני מכון מחקר ( THINKIND – LINKJNG), הסינים השקיעו כשני מיליארד דולר בקבוצות מחוץ לסין כמו אינטר, מילאן, ליון, אתלטיקו מדריד (שבה מושקע גם עידן עופר) ונוספות. מגוון הרעיונות של ברצלונה להשגת גידול בהכנסות רחב, אבל בהנהלה רבים תומכים בגיוס הון ממועדון האוהדים העולמי באמצעות מנועי חיפוש. השימוש באוהדים כמנוע צמיחה הוא שינוי בתפיסה הניהולית. עד היום היו אוליגרכים וטייקונים שרכשו נתחים מהבעלות ונתנו גיבוי כספי לקבוצות (מנצ'סטר יונייטד, פריס סאן ז'רמן, ארסנל ונוספות), בברצלונה האוהדים אמורים לתת גב כספי.

ואילו בישראל – האוהדים מעולם לא היו משענת כספית, להוציא את כוחות המינויים שנרכשו. אלונה ברקת (הפועל ב"ש), מיטש גולדהר (מכבי ת"א), יעקב שחר (מכבי חיפה) ונוספים מימנו את מרבית התקציב. ההכנסות מזכויות שידור פרסום השלימו רק חלק מהתקציבים. האוהדים הישראלים, בשלב זה, עדיין אינם מנוע צמיחה פיננסי למועדונים כפי שהדבר בא לידי ביטוי בברצלונה ובמועדונים נוספים בגרמניה ובאירופה, שבהם לאוהדים יש השפעה גדולה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

18 תגובות

  1. צריך רק ליצורנאוירה של קבוצה סגורה שיש לה גישה לכל מיני דברים שאין לכלל הציבור וזה יביא המונים שיהיו גם מוכנים לשלם.מכיר את החברה.

  2. אשה כותבת על כדורגל ברמות הגבוהות ביותר? נדיר. האלמנט השיווקי חשוב כדי ליצור קהל אוהדים גדול שמרגיש שותפות עם המועדון. שותפות שתוליד הכנסות ותאפשר רכש ואיכות כי הכל נמדד בכסף בימנו.

  3. שיווקית הגב. מציגה רעיון הגיוני. צריך לתת לאוהדים עמדות השפעה גם כחברים בהנהלה. כך דעתם על המועדון תשמע באופן ברור יותר.

    1. בדורטמונד וגם בריאל מדריד לאוהדים יש זכויות הצבעה. הנשיא בריאל נבחר גם על ידי האוהדים. מעורבות אוהדים בקבוצות תורמת להזדהות ויש בכך הישג משמעותי. בישראל האוהדים עדיין מרוחקים מהשפעה.

    2. האוהדים יכולים לפעול יחדיו למען אגודת ספורט בתנאי שהם באים כגוף אחד מאורגן יחדיו.בלי אולטראס ובלי השתוללות.

  4. זה רק עניין של כסף וכלום מעבר לכך
    ורק האוהדים הטיפשים מכל העולם מתייחסים לזה ברצינות
    לכן אין ספק שעם קצת תבונה אפשר להוציא מהם הרבה כסף.

  5. מועדוני כדורגל כיום הפכו לביזנס כלכלי. הם גם נותנים פרסום לאנשי עסקים שרוכשים בעלות. ברור שללא קהל אוהדים מסור קיום הקבוצה אינו ברור. לכן, פיתוח קהל אוהדים צריך להיעשות כבר מגיל נוער. תנו לבני הנוער הנחות או כניסה חופשית וסביר שתזכו באוהדים לעתיד.

  6. אוהדים הם הבסיס של כל קבוצה. בישראל התמעטות אוהדים בקבוצות כמו הפועל י"ם או מחנה יהודה, גמרה את הקבוצות. שיווק הוא דבר שנדרש בכדורגל מקצועני. בישראל הכדורגל עדיין רחוק ממקצוענות אמיתית.

  7. מה יש לסינים להשקיע בכדורגל בעולם? עדיף שיגדילו את ההשקעות ישירות בכדורגל הסיני בעולם. כך הכדורגל הסיני עצמו יהפוך לרציני בעולם.

  8. הנה אישה שמבינה קצת בכדורגל .בטח יותר מאופירה אסייג ודומותיה. שיווק הכדורגל בישראל חייב ריענון יסודי. תנאים משופרים לקהל, דרכי גישה, שירותים וגם חניה.

  9. בלי אלונה ברקת אין הפועל באר שבע. לכן רק מבנה בעלות ללא התערבות אוהדים בניהול עוזר לבנות קבוצות.

  10. ככל שכמות האוהדים גדלה כך הפופולריות של הקבוצה גדלה. לכן צריך לשלב את האוהדים בכל פעילות אפשרית.גם לתת להם חינוך ספורטיבי.

  11. אבל ישים רק לגבי קבוצות צמרת כמו ברצלונה עם מיליוני אוהדים בכל העולם.

  12. וישלמו הון עתק
    אבל על כל שקל שיגבו מהם על משחק בארץ יקטרו

  13. גבוהה מהממוצע
    חלק מהם בעלי יכולת כלכלית גבוהה
    אפשר להוציא מהם הרבה כסף עם קצת חוכמה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים