לפניכם מכתב שהוצאתי לוועדת החוקה בכנסת. כתבתי אותו מדם ליבי. במסגרת מאבקי למען האזרחים הוותיקים, שמגיע להם הרבה כל כך ממדינתנו, אני מבקש לפרסמו באתר שבו אני מחליף דעות עם אנשים נבונים רבים.
לכבוד: חברי ועדת החוקה, חוק ומשפט, כנסת ישראל
שלום רב,
ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת דנה בתקופה האחרונה בחוק המביא לרפורמה חשובה לחברה בישראל – רפורמת הדיגיטציה. אין עוררין על כך שהעולם הופך להיות דיגיטלי יותר, מהיר יותר ואוטומטי יותר, וחדשנות הינה צו השעה. מצד שני, בדרך אל הישגים טכנולוגיים ואל עולם של יוצאי 8200, נאמר – "אל תוציא ישן מפני חדש".
בדרכנו להתחדש, לא רק שאנו מבטלים את המגע האנושי עם, לדוגמה, זקנינו, הלוא הם הורינו, אלא שאנחנו מונעים ממגזרים שונים את היכולת להיות חלק מהמהפכה המדוברת ומהקדמה המיוחלת. שכן רפורמה המבוססת על חובת הצטרפות במקום על בחירה וולונטרית פוגעת דווקא באוכלוסיות שבשילוב חכם יותר היו יכולות גם הן ליהנות לפחות מחלק מפירות הקידמה.
ארבעה מגזרים בולטים עומדים לשלם מחיר בלתי נסבל על הצורך שלנו להתקדם בכל מחיר, ויש ליתן את הדעת על הצרכים שלהם, ללמדם, להכשירם ולהכין אותם לעולם המתקדם. זהו הפתרון הפשוט, ולא הריצה המטורפת לדיגיטציה בכל מחיר.
מגזר בני הגיל השלישי; מגזר האנשים עם צרכים מיוחדים; מגזר האוכלוסייה החרדית; והמגזר הלא יהודי. סך הכול כשלושה מיליון בני אדם, שבחלקם הגדול סובלים מפער גישה לדיגיטציה בשל גילם הכרונולוגי, מצבם הביולוגי, דתם ואמונתם או מקומם הפריפריאלי. מעבר לעולם דיגיטלי ללא כל הכנה והתאמה יביא לידי כך שאוכלוסיות שאינן בעלות האמצעים הטכנולוגיים, פשוט לא יוכלו להשתמש עוד בשירותים בסיסיים.
אדם בן 75 ומעלה במדינת ישראל, מירב הסיכויים שאינו יודע ואינו מכיר את העולם הטכנולוגי החדש. אנחנו לא יכולים למנוע מאדם כזה את זכותו האלמנטרית לקבל שירותים אנושיים, קריאים, מובנים ומוכרים לו בשפתו – בשפת הנייר, בשפת החשבונית, בשפה שבה מדברים אליו עין מול עין.
הרפורמה המקודמת תביא לידי כך שלמגזרים אלה לא תהיה דרך חזרה ממנה. שהרי מי שמתקשה בכניסה לעולם הדיגיטלי בוודאי שיתקשה לצאת ממנו. הם ימצאו עצמם נלחמים מול מערכות בירוקרטיות בתקווה להתחקות אחר הודעה שהגיעה לחשבון אימייל שמעולם לא ביקרו בו.
במקום חוק דרקוני, אני חוזר ומציג את הפתרון שסובב את הנושא, והוא למידה, הכשרה, אימון ותרגול של כלל מרכיבי המגזרים שהזכרתי כחלק מתקופת הכנה פסיכולוגית, קוגניטיבית, מעשית וערכית, לקראת ישראל החדשנית של שנות השלושת אלפים. הרפורמה היא מבורכת וחשובה – אך לא כל החברה מוכנה לה, והיא לא יכולה לעבור במתכונתה הנוכחית.
על דברים מסוג חדשנות זו נאמר הביטוי "אל תשליכני לעת זקנה". אל תשאירו את הורינו או את החוליות החלשות בחברה שלנו מאחוריכם, כשאתם מסתערים על עולם הקידמה.
ד"ר אבי ביצור
ראש לימודי הזקנה, המכללה האקדמית בית ברל,
לשעבר מנכ"ל המשרד לענייני גמלאים
34 תגובות
אל תשליכני לעת זיקנה זה המשפט המרכזי במאמר-אינך יכול לשים מכשול בפני עיוור ואינך יכול לדרוש מזקנים לעבוד בכלי לא מוכר
רפורמת הדיגיטציה היא רפורמה שהמוכרת למציאות בשטח
אני מאד מקווה שהמנהיגים שלנו יקראו את הדברים החשובים,ויפעלו בהתאם
גם בגיל 65-70 אנשים נתקלים בבעיות דיגיטציה שאי אפשר להתגבר עליהן מחוסר ניסיון או ידע.מקווה שיתיחסו לנושא ברצינות כדי לסייע למבוגרים.
העלת דברים חשובים שהדרגים הגבוהים צריכים לתת עליהם את הדעת ולהתחשב בצרכי הגיל השלישי
ויפה שעה אחת קודם!
שוב צודק בכל מילה – ישר כוח אבי.
והדרת פני זקנה! אלה ההורים שלנו וצריך לעזור להם לא להקשות עליהם.
קדימה! כולי תקווה שיקבלו את מכתבך ויפעלו ליישמו.
במקום להקשות צריך להקל על האוכלוסייה שלנו! לאף אחד לא אכפת מאיתנו? המבוגרים??
מאמר שנכתב מהלב
מצוין
כל הכבוד לך ד"ר אבי ביצור תבורך. חשוב מאוד לשמור ולהתחשב בכל המגזרים הנשארים מאחור ולא לשכוח אותם!! הם חלק מכולנו וחשובים ונחשבים לא פחות!
ד"ר אבי ביצור איש משכמו מקצוען מדויק ומעמיק כדרכו המיוחודת תוך פרוט מצב וצרכי הגיל השלישי בבהירות ונגישות מדויקת, והעיקר במתן פתרונות מעשיים לבעייה המוכרת , חבל שאדם ברמתו חסר בכנסת ישראל בוועדה המחוקקת, חובתם ושליחותם של הנבחרים לפתור בעיות במגזר השלישי הבוגר ואם לא לאמץ אנשי מקצוע כאבי לנושא הנדרש בעשורים האחרונים לחייהם לטובת נגישות והתעסקות בחיים עצמם במקום בבירוקרטיה מעייפה בהצלחה!
צודק ב 100% , אי אפשר להפקיר את הזקנים שאינם מחוברים לעולם הדיגיטלי. צריך להכשיר אותם ובמקביל להמשיך לתת את כל השירוחים גם הצורה אנושית
העתבה נוגעת בגיוק בנקודה הרגישה , כל הכבוד שהנושא עולה בעוצמה
הכתבה נוגעת בדיוק בנקודה הרגישה , כל הכבוד שהנושא עולה בעוצמה כזו.
אל תשליכני לעת סיקה – זה הקו שצריך להוביל אותנו. כל הכבוד ד"ר ביצור שהעלית נקודה כל כך חשובה
בשם ההורים שלי שולחת לך יישר כח על הפניה החשובה הזו
אבי ידידי מחזק את ידיך, יש להמשיך לפעול במרץ לסייע לדור הותיקים. פניה מרגשת מאוד
נושא חשוב מאוד לציבור המתבגר שהולך וגדל ובחלקו מתקשה בשימוש באינטרנט – לא ייתכן שכל השירותים יהיו דיגיטליים בלי שום קשר עם הגורם האנושי – כך אנחנו מאבדים את האנושיות שלנו. כל הכבוד לד״ר ביצור ואמן ישפיעו דבריו ויתחילו להתחשב גם במבוגרים למרות הסיסמה שהעולם שייך לצעירים❣️❣️❣️ומי הביא לעולם את הצעירים, מי גידל אותם? מי חינך אותם?
מאמר מדוייק. אבקש להוסיף פן, הקשור לזקנים ה״צעירים״ – 62-75. יש נטיה לחשוב שהם מעורים יותר בתפעול הדיגיטלי. זה נכון אבל, רק לגבי אוכלוסיות שבמסגרת עבודתן נדרשו והטמיעו את הידע והדיגיטציה. וכמובן אלו שחפצו בכך. אנשים (ונשים) רבים גם אצל ״הצעירים״, הם ברמת ידע בסיסית אם בכלל, ולרבים מהם אין מחשב בבית וגם הסלולרי שלהם לא תומך אפליקציות רבות.
ומשהו אישי- אני מבינה, מקבלת ונפעמת מהחדשנות והפתרונות הגלומים בדיגיטל, ונרגשת לראות מה עוד צופן העתיד.
יחד עם זאת – מודאגת מהיעדר מגע אנושי במתן שירות. אבל זה נושא למאמר אחר.
במדינת ישראל אין הבנה אמיתית למושג – אל תשליכני לעת זקנה. מצער,לא ראוי,פוגע.
מכתב נוקב חזק ברור ונקווה שיקלטו בכנסת ובממשלה מה המצב בשטח לאשורו
מי יתן ופנייה חשובה הזו תיפול על אןזניים קשובות!
כל מילה בסלע יישר כח ונקווה שועדה תסדיר את הנושא
מיףשהו בכלל מתייחס למכתבים ששולחים לוועדות הכנסת?
מדוע לא יוצאים במבצע של לימוד והכשרה של המבוגרים לשימוש בדיגיטציה לסוגיה???
פשוט מוזר
מאמר נכון וצודק, לצערנו אטימות של הגופים היא המכשול.
ואני לתומי חשבתי שהממשלה החדשה תהיה יותר קשובה לאוכלוסיות חלשות כמו קשישים
כבר מזמן אמרו חכמים – מי שלא דואג לזקניו, אין לו עתיד!
ממש מטריד ומציק להבין שאיש לא מבין את האדם הקטן והאזרח המבוגר הפשוט וזה נמאס
ממש מטריד ומציק להבין שאיש לא מבין את האדם הקטן והאזרח המבוגר הפשוט וזה נמאס
איש חא קשוב לגיל השלישי כאילו והם לא יהיו בגיל הזה
אם רק רבע מהאזרחים הוותיקים היו מתארגנית פוליטית, הם היו מקבלים כל מה שמגיע להם ואף הרבה מעבר לכך.