הגיל השלישי ועולם המחר

על רפורמת הדיגיטציה והשלכותיה לגבי בני הגיל השלישי
תמונה של ד"ר ביצור
ד"ר אבי ביצור

בימים אלו הולכת ומתקדמת רפורמה חשובה לחברה הישראלית, רפורמת הדיגיטציה. עולמנו הולך ונעשה ממוחשב, דיגיטלי, תלוי באפליקציות למיניהן ובעיקר מכני, אוטומטי, לא אנושי, קר ומנוכר. נכון, חדשנות היא צו השעה ומצד אחד בהישגים הטכנולוגיים ובקִדמה יש ברכה, אך מצד שני, עלינו לזכור שישנם חלקים באוכלוסייה שמתקשים ליישם בחיי היום-יום את כל החידושים הללו.

בדרכנו להתחדש אנו מבטלים את המגע האנושי עם קבוצות שונות באוכלוסייה, לדוגמה עם בני הגיל השלישי, הלא הם הורינו. אנחנו מוֹנעים ממגזרים שונים, ולא רק מהזקנים, את היכולת להיות חלק מהמהפכה המדוברת ומהקִדמה המיוחלת. לצערי, אלו המתיימרים להציב את ישראל בקדמת הבמה הטכנולוגית העולמית, מתעלמים מכמחצית מאוכלוסיית ישראל.

אדגיש כי אינני מבקש למנוע את האבולוציה הטכנולוגית ואינני מתנגד לקִדמה, אבל אני בפירוש דורש שגם אלו שאינם נגישים לאפליקציה של דואר חכם, או למכונית או לקורקינט חכמים בתל אביב, או לשירותי בנקאות ללא מגע יד אנושית, יהיו זכאים גם הם לקבל את מלוא השירותים.

אנו עוסקים בארבעה מגזרים בולטים בחברה הישראלית, שעומדים לשלם מחיר בלתי נסבל על הצורך שלנו להתקדם בכל מחיר: בני הגיל השלישי – כ-1,350,000 אלף איש; אנשים עם צרכים מיוחדים – כמיליון איש; האוכלוסייה הדתית/החרדית – כחצי מיליון איש; והמגזר הלא-יהודי – כמיליון איש, וכולם אינם נגישים למחשבים או לאמצעים דיגיטליים אחרים. כלומר מדובר בכשלושה מיליון ישראלים, שחטאם היחיד הוא מצבם הביולוגי, גילם הכרונולוגי, דתם ואמונתם או מקומם הפריפריאלי.

כמתמחה בעולם הזקנה, אני טוען שאדם בן 75 ומעלה במדינת ישראל, מרב הסיכויים שאינו בקי בעולם הטכנולוגי החדש ואף אינו מכיר אותו. מצווים אנחנו שלא למנוע מאדם כזה את זכותו האלמנטרית לקבל שירותים אנושיים, קריאים, מובנים ומוכרים לו בשפתו – בשפת הנייר, בשפת החשבונית, שידברו אליו פנים אל פנים, ולא מאיזשהו צג קר ומנוכר מזכוכית שמדבר אליו כרובוט, ומוביל אותו לעשות שרשרת פעולות שאין הוא מבין מה הוא מתבקש לעשות.

פני הגיל השלישי שאותם תיארתי הם דוגמה לכל שאר המגזרים שהזכרתי לעיל, ולכל מי שחושב שהנני "מתנגד לקדמה הטכנולוגית" (על משקל "מתנגדי החיסונים") אני משיב שהפתרון הוא למידה, הכשרה, אימון ותרגול של בני ארבעת המגזרים שהזכרתי כחלק מתקופת הכנה פסיכולוגית, קוגניטיבית, מעשית וערכית לקראת ישראל החדשנית הצועדת אל העתיד.

על דברים מסוג חדשנות זו נאמרו הביטויים, שלצערי קצת נשתכחו, "אל תשליכני לעת זקנה", "מפני שיבה תקום", ו"אל תוציא ישן מפני חדש". ויפה שעה אחת קודם – אל תשאירו את הורינו או את החוליות החלשות בחברה שלנו מאחוריכם, כשאתם מסתערים על עולם הקדמה, אל תשכחו שלכל עתיד יש הווה שנשען על עבר מוצק ומפואר. עלינו מוטלת המשימה להביא גם אותם קדימה איתנו להמשך המסע, ולא להשאיר אותם מחוץ לעדר!

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

25 תגובות

  1. אני מאמינה שבממשלה הנוכחית, בניגוד לממשלה הקודמת, תהיה אוזן קשבת לצרכים של הקשישים, המוגבלים, וכדומה.

  2. אין ספק שאתה מעלה נושא חשוב ביותר, שצריך לתת עליו את הדעת הן בצינורות הגבוהים ובכלל. ייש כוח!!

  3. כתיבתך נובעת מתוך יושרה ודאגה לגיל השלישי ולשכבות האוכלוסין שאינם בקאים בהתקדמות של הטכנולוגיה הברוכה
    אני בטוחה שיש אוזן קשבת

  4. אחד הנושאים היותר חשובים שהציבור חייב לדעת עליו יותר

  5. ד'ר ביצור היקר
    אבא של המגמה
    אתה חייב לחזור לממשלה להניע את הנושא יותר חזק.
    בהצלחה

  6. חייבים להפוך את המשוואה של קידמה בכל מחיר למשהוא נגיש וזמין גם למי שאין ידם או גילם או דתם ומיקומם הגאוגרפי מאפשר להם להגיע

  7. תוחלת החיים עולה
    הטכנולוגיה מאיצה את התפתחותה
    והבעיה הולכת וגדלה

  8. ערבים דרוזים ואחרים אינם בקיאים בעולם המחשוב והדיגיטציה אצה מרחיב פערים

  9. העלאת המודעות לבעיה מאוד חשובה
    ההזדקנות והטכנולוגיה פותחים פערים
    יש לחשוב על הכשרת אנשי מקצוע מתווכים

  10. האימרה הכי חכמה אומרת כי מי שלא דואג לזקנים מאבד גם אותם וגם את עתידו. כי לא ידאגו גם לו.

  11. זה לא רק הגיל השלישי. יש המון גברים ונשים שלא מסתדרים עם טכנולוגיה הדיגיטלית. גם אלה שמנהלים את הפרוצדורות הדיגיטליות לא תמיד מבינים מה הם עושים. אתן דוגמא: ששולחים הודעה בדואר אלקטרוני עם קישוריות לאתר אינטרנט זה בסדר כי ברור שמי שיש לו דואר אלקטרוני הוא מחובר לאינטרנט. אך לשלוח מסרון לטלפון נייד עם קישוריות לאתר אינטרנט זה איוולת כי לא כל טלפון נייד קשור לאינטרנט. אני אוהב להשתמש בנייד קטן ללא שום קשר לאינטרנט. פונים אלי ב SMS להכנס לאינטרנט ולמלא משוב. כמובן שאני זורק את ההודעה לפח והלך המשוב. מי פה בגיל השלישי אני או המנהל הצעיר שלא מודע לכך שטלפון סלולארי יכול להיות ללא אינטרנט?

  12. ואחרי שהערתם את מה שהערתם. מישהו יעשה עם זה משהו? או שזה סתם לצאת ידי חובה ופשוט רק להשמיע אך לא לבצע. פשוט להיות מקובל, נעים, נלמד ו…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של שאול

הכרעה ולא פשרה

המיתוס המשיחי המסוכן של הציונות הדתית

תמונת הנשיא

בין שני נשיאים

הצעה לשיתוף פעולה לנוכח דחיית מתווה הנשיא הרצוג

תמונה של אליהו

חוכמת הפרדוקס

תגובה למאמר של פרופ' דורון מנשה על הרפורמה המשפטית

כדורגל

הצמד המבטיח

תולים תקוות בנבחרת לקראת מוקדמות היורו 2024

מסך בתערוכה

אקדמיה במיטבה

רשמים מביקור בתערוכת התיירות הגדולה בעולם