הפרדה או שילוב

מערכת היחסים בין ערבים ליהודים במדינת ישראל
תמונה של גדעון
פרופסור גדעון ביגר

מאמר זה נכתב לנוכח מה שהתחולל לנגד עינינו באירועי האלימות בין יהודים לערבים בשטחי מדינת ישראל, ובהתעלמות זמנית מהמאבק בין מדינת ישראל לחמאס בעזה. נראה כי בכל הנוגע לעתיד היחסים בין הערבים החיים במדינת ישראל ליהודים החיים בה, יש רק שני רעיונות מרכזיים היכולים להביא לקץ הסכסוך הפנימי כאן.

במדינת ישראל חיים כיום כ-1.5 מיליון אזרחים לא יהודים (זאת בהתעלמות מ-350 אלף ערביי ירושלים והדרוזים של רמת הגולן, שאינם אזרחים). בניכוי האוכלוסייה הדרוזית הישראלית והאוכלוסייה הערבית הנוצרית, אוכלוסיות שברובן לא היו שותפות לאירועי האלימות האחרונים, מדובר בכמיליון אזרחים ישראלים שחלק ניכר מהם, 40% ואולי יותר, הם צעירים מתחת לגיל 18. אוכלוסייה זו חשה, ובצדק, רגשות קיפוח, אף שלא מעטים מהם השתלבו במערכת הישראלית, בעיקר במקצועות הרפואה, הבנייה והמסחר. עם זאת, ניסיונותיהם להשתלבות במערכת השלטון לא נענו, אף שהם מיוצגים בכנסת. מצב זה נמשך כבר למעלה מ-74 שנים. הפתרונות האפשריים למצב זה, שבו קיימים למעשה אזרחים מסוג ב' במדינה דמוקרטית, הם או הפרדה או שילוב.

הפרדה פירושה הפרדה מוחלטת בין יהודים וערבים בארץ ישראל שממערב לירדן, על ידי החלפת אוכלוסיות בין הישראלים שבגדה המערבית לבין הערבים היושבים בישראל, תוך כדי יצירת מדינה ערבית פלסטינית ביהודה ושומרון ורצועת עזה. לשם כך יידרשו שינויים בקו הירוק – "קו שביתת הנשק" – כדי שיישובי ואדי ערה ואזור "המשולש", מכפר קאסם בדרום ועד סנדלה ומוקייבלה בצפון, יהיו חלק מהמדינה הערבית; יישובי קו התפר – ביתר ומודיעין עילית, שערי תקווה ועוד כמה יישובים הסמוכים לקו הירוק וממזרחו – יהיו בשטח מדינת ישראל. זה מהלך קשה ומסובך, שיצריך מעבר של מאות אלפי בני אדם מבתיהם ומרכושם בקרקע. עם זאת, למרות הקושי בטווח הקצר זהו מהלך שיכול להביא להסדר קבוע למשך דורות. כך נעשה בחילופי האוכלוסין בין טורקיה ליוון, בין הטורקים ליוונים בקפריסין, במדינות יוגוסלביה לשעבר, בין הודו לפקיסטאן ועוד. במקרים אלה הדבר נעשה תוך כדי מלחמה שהפילה מאות אלפי חללים. כאן מוצע לעשות זאת לפני ובמקום גירוש, במקום מלחמה והרג.

הפתרון האחר הוא שיתוף – הקמת ממשלה ישראלית שבה יהיו מיוצגים גם הערבים כחברי ממשלה, כשותפים שווי זכויות וחובות בכל הנוגע לנעשה בתוך המדינה ומחוצה לה, כולל שירות אזרחי של מי שלא מתגייס לצבא. מהלך מעין זה יכול התבצע ללא כל מעורבות בהקמת מדינה פלסטינית ביהודה ושומרון, אך יכול להיות מלווה בהקמת מדינה פלסטינית בגבולות שיוסכמו בין הצדדים. מהלך מעין זה, הנראה לכאורה בלתי מציאותי, יכול להתבצע מיד ובמהירות אם אכן יסכימו עליו המפלגות השונות. יהיה זה פתרון רגוע, נקי מאלימות, וכל שהוא דורש הוא הסכמה בין ראשי מפלגות. נראה שהציבור בארץ, הן היהודי והן הערבי, כמה לכך.

"רק כך ולא אחרת" הייתה סיסמת הרוויזיוניסטים. "רק כך ולא אחרת" בצורה שהצגתי ניתן להתמודד עם בעיות פנים וחוץ. זה רעיון אוטופי? אולי, אך בלי מחשבות מחוץ לקופסה לא נשיג דבר.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

8 תגובות

  1. גם שתי מדינות לשני ימים לא יפתרו את הבעיה. המיעוט הערבי שישאר כאן, אי אפשר לחייב לעבור, בחלקו יעשה מהומות.

    1. שתי מדינות לשני עמים. מדוע אי אפשר לבצע חילופי אזרחים ? לעשות פינוי ישראלים מגוש קטיף אפשר היה לעשות ?

  2. להפרד מה שיותר
    מי שירצה יסע לשם לבקר ולכן חומוס כמו באמירויות

  3. תפקידו אותנו מהערבים
    לשלבו את כל היהודים יחד ותקנו את השסע

  4. מסכים עם כל מה שכולם הגיבו
    בקיצור פלונטר
    לא רואה סיכוי לפיתרון

  5. הפרדה ורק הפרדה. דתי מדינות. כל פתרטן אחר יסבך אותנו קשות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של דורון

גַּלִּי

שיר על "כולם"