להתבגר ולהתגבר: היתרונות שבאים עם הגיל

המבוגרים, מסתבר, עושים חיים
מפגש משפחתי 3 דורות
צילום: שאטר סטוק

שלי טל

התבגרות – מילה שמפסיקה לרגש אותנו איפשהו באזור גיל עשרים וחמש ומתחלפת בלחץ או במן תחושה שאנחנו נמצאים ב"דרך ללא מוצא". ובצדק, כי הרי זה ידוע שככל שאנשים מתבגרים הם פחות מאושרים, נכון?

תופתעו אולי לגלות שלא. מחקרים שנעשו בנושא הראו כי ההיפך הוא הנכון: אנשים מבוגרים מאושרים יותר, מעושרים יותר, ובאופן כללי מתמודדים עם קשיי החיים בהצלחה רבה יותר מאשר אנשים צעירים מהם בהרבה. הפחד מהזמן ואובדן הנעורים מתמוסס, וההתבגרות כבר אינה איום אלא יעד נכסף.

התארגנות מחדש של סדרי עדיפויות

כצעירים, השאיפות וסדרי העדיפויות שלנו בדרך כלל מוכתבים לנו. פרסומות, מגזינים והחברה כולה אומרים לנו איך להיראות, מה לאכול וכמה כסף צריך להיות לנו כדי להרגיש שלמים. אפילו בחירת המקצוע שלנו נראה שנשלטת לא על-ידי המחשבה על מה יספק או ישמח אותנו, אלא המחשבה על הצלחה כלכלית. אך אל ייאוש – עם הגיל באה החוכמה, וסדרי העדיפויות שלנו משתנים לטובה.

האושר האישי שלנו, כמו גם הקשרים החברתיים והמשפחתיים עולים בדרגת החשיבות ונהיים המטרה שלשמה אנחנו עובדים. כמו כן, באופן טבעי תשומת הלב שלנו מתחילה להתמקד יותר בפן החיובי של החיים ולא בשלילי. מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד הדגים זאת על-ידי הצגת סדרת תמונות של הבעות פנים שונות לנבדקים בטווח גילאים רחב. הוא מצא שהמבוגרים הביטו יותר על הפרצופים המחייכים לעומת הזמן שהקדישו לצפייה בפרצופים השליליים בהשוואה לנבדקים הצעירים.

יכולת ההתמודדות שלנו עם משברים ובעיות

התבגרות משמעותה לא רק צבירת פז"מ בגיל אלא גם בניסיון. כל שנה שאנו עוברים מאלצת אותנו להתמודד עם יותר חוויות, סיטואציות ומשברים שונים. כל התמודדות כזו מקנה לנו כלים – ניסיון מעשי בפתירת בעיות, הפקת לקחים והיכולת להושיט יד ועזור לאחרים עם בעיות דומות.

משברים שבגיל צעיר נראים לנו כבירים וקשים, מתקבלים באופן נינוח יותר כמבוגרים. חשבו על בני עשרה לדוגמא – בשנות העשרה של אדם, כמעט כל בעיה נתפשת כמכשול ענק, וחוסר היציבות הרגשית יכול להביא לחרדות, דיכאונות וקשיי התמודדות. בתור מבוגרים לעומת זאת, אנו מפתחים את היכולת להכניס לפרופורציה ולנתח את המשבר ומשמעותו לפני שהוא גובה מאיתנו מחיר.

רווח כלכלי

ככל שאדם רוכש השכלה וצובר ניסיון תעסוקתי, כך המשכורת שלו עולה.

אמנם בגילאי הביניים (סביבות הגילאים 30-40), בהם אנשים לרוב מקימים משפחה, קונים בית וכדומה, גם ההוצאות גדלות לתקופה. אך לאחר מכן לרוב יש ירידה והמשכורות מאידך, ממשיכות לעלות. לדוגמה, בשנת 2011 ההכנסה החודשית הממוצעת לגבר בגילאי 25-35 עמדה על 7817 ש"ח ברוטו ועבור גברים בגילאים 35-44, ההכנסה החודשית הממוצעת עלתה ל- 11,651 ש"ח ברוטו.

ישנן גם הטבות כלכליות אחרות. צבירת ניסיון החיים והתפתחות היכולת שלנו להתמודדיות עם בעיות, משפיעה אפילו על מחירי שירותים שאנחנו צורכים, כדוגמת ביטוח רכב. נהגים חדשים וצעירים נוטים לעשות יותר תאונות, מסיבות אלה בדיוק – הם חסרי ניסיון ושיקול הדעת שלהם נוטה להיות, איך נאמר, לוקה בחסר. חברות הביטוח, שרצו לחסוך את המגבלות שחלות על נהגים חדשים מיתר המבוטחים שלהן, החליטו לקבוע מחיר שונה עבור נהגים מבוגרים (מעל גיל 24), כך שבין יתרונות הגיל, אפשר למנות גם תשלום נמוך יותר על ביטוח.

 

חוכמה כלכלית

אבל אנחנו לא רק מרוויחים יותר ככול שאנחנו מתבגרים – אנחנו גם לומדים איך להתנהל נכון יותר עם הכסף שהרווחנו. שיקול הדעת מאפשר לבדוק לעומק את ההיבטים השונים של העסקאות הכלכליות שאנחנו עושים. משכנתא, לדוגמא, היא הלוואה שנלקחת באמצעות תהליך ארוך ומחושב – יש לבדוק הצעות, להשוות מחירים, לערוך סקר שוק ולנהל משא ומתן.

אושר ושביעות רצון

ככל שמתבגרים כך עולה היכולת שלנו להבדיל בין עיקר וטפל, ובמיוחד גוברת יכולת ההבחנה שלנו לגבי הדברים שהופכים אותנו למאושרים, ואנחנו מסוגלים לקחת את הזמן וליהנות מהם הרבה יותר.

מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד הראה שאנשים מבוגרים יותר הם מאושרים יותר: תשומת הלב שלנו מופנית לדברים חיוביים יותר, מידת הקבלה העצמית והסובלנות הכללית שלנו עולות – ואחרי שגם צברנו כמה הצלחות (בין אם בעסקים, משפחה, אקדמיה ועוד), גם תחושת הערך העצמי עולה.

התבגרות עלולה לגרום לתחושת דכדוך. כולנו היינו שם. אבל בעולם בו איכות ותוחלת החיים עולה ועולה, הבגרות נושאת עימה בשורה אחרת, של השלמה, של רווחה ונוחות – ושל אושר.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

היום שלמחרת

מה ההסדר הרצוי והראוי לישראל אחרי המלחמה