כאשר מוניתי לתפקיד נציב קבילות החיילים החלטתי לעשות שינוי מהיסוד, לא עוד רק טיפול בקבילה של החייל, שהיא הסימפטום לחוסר אמון של החיילים במפקדיהם, אלא גם טיפול במניעת התוצאה עצמה שנובעת מהתנהלות פיקודית ומנהיגות קלוקלת של המפקדים הבכירים והזוטרים. בעשר השנים שכיהנתי כנציב קבילות החיילים (2008–2019) ביקרתי ב-1600 יחידות – ים, אוויר, יבשה, יחידות קרביות, לוגיסטיות, טכנולוגיות והדרכה. מדובר בממוצע בשלוש יחידות בשבוע, ארבע שעות בכל יחידה. לפיכך, אני יכול להעיד על עצמי באופן חד-משמעי, שבעשר שנות כהונתי כנציב קבילות החיילים ירדתי לשטח והפכתי כל אבן ואבן.
מביקוריי הרבים ביחידות צה"ל השונות עלתה תמונה קשה מאוד, ועל כן החלטתי לקיים תחקיר עומק על מערכים מבצעיים, לוגיסטיים, הדרכתיים, טכנולוגיים ותשתיתיים. ביצעתי עם חבריי מהנציבות מאות תחקירים. הממצאים שלנו היו חמורים מאוד והם מעידים שצה"ל והעורף לא מוכנים למלחמה. מכל הביקורות הקשות של מבקר הצבא, מבקר מערכת הביטחון ומבקר המדינה שקראתי עלו ממצאים דומים לחלוטין לממצאיי. נדהמתי לגלות שהרמטכ"לים והאלופים כלל לא קוראים את הביקורות הקשות ולכן גם לא עוסקים בתיקונן.
בתקופת כהונתי כנציב קבילות החיילים, הצגתי את ממצאיי בישיבות פורום מטכ"ל בפני הרמטכ"ל ואלופי צה"ל, ואלה השקיעו קרוב לשלושה מיליארד שקלים בתיקון הליקויים שמצאתי בתחקירים, אך כתוצאה מתרבות ארגונית קלוקלת, חוסר משמעת, אי-וידוא פקודות ואי-ביצוע בקרה ומעקב, התחומים שטופלו הדרדרו שוב לאחור.
בשנה האחרונה לכהונתי כנציב קבילות החיילים, בשנת 2018, כתבתי את "דו"ח בריק" (250 עמודים), ובו פירוט של 15 נושאים המעידים על אי-מוכנותם של הצבא והעורף למלחמה אזורית. הרמטכ"ל דאז גדי איזנקוט נלחם בי מלחמת חורמה על מנת שהדו"ח לא יפורסם, מחשש שבעקבותיו תתפוצץ בועת הדימוי שהצבא יצר תוך זריית חול בעיני הציבור. אולם התנהלותו החמורה והלא ערכית של איזנקוט לא צלחה והדו"ח שלי הועבר לוועדת חוץ וביטחון, לוועדת ביקורת המדינה, לשרים בקבינט ולראש הממשלה. במשך חודשים רבים דנו בדו"ח, בנוכחותי, בוועדת חוץ וביטחון, שאליה אני כפוף על פי החוק. לאחר מכן הצגתי את ממצאי הדו"ח גם בפני חברי הוועדה לביקורת המדינה, והתקיים דיון רחב בנושא.
עם מינויו של אביב כוכבי לרמטכ"ל נקראתי לפגישה בלשכתו. הרמטכ"ל כוכבי אמר לי שהוא מאמץ את הדו"ח ומקבלו ככתבו וכלשונו, ואף מתכוון לטפל בכל ממצאיו. הרמטכ"ל כוכבי הקים כמה צוותים שבראשם עמדו אלופים ותא"לים, והם נתבקשו ללמוד את הדו"ח ולהציג לרמטכ"ל דרכי פעולה לתיקון הממצאים הקשים. לאחר שישה חודשי עבודה הציגו הצוותים השונים לרמטכ"ל כוכבי תוכנית עבודה רב-שנתית לשיפור מצבו של הצבא. הרמטכ"ל אומנם התחיל ליישם את המלצותיי, אך לצערי הרב הוא לא התמיד במהלך הקשה הדורש נחישות בטיפול בבעיות הקשות שנבעו מאוזלת יד של שנים רבות. הרמטכ"ל כוכבי חשש שהבעיות הקשות הצפות למעלה תוך כדי הטיפול בהן, יציגו אותו כבעיה ולא כפתרון.
לפני כשנתיים לערך הקמתי בחסותה של אוניברסיטת רייכמן חמישה צוותי מומחים (שלא באו מתוך האוניברסיטה) שעסקו בחמישה נושאים של הביטחון הלאומי:
עדכון תפיסת הביטחון שלא עודכנה מאז ימיו של בן-גוריון;
צבא היבשה ומוכנותו למלחמה;
מוכנות צה"ל להגנה והתקפה אל מול מאות אלפי טילים, רקטות וכטב"מים שנבנו בעשרים השנים האחרונות כטבעת חנק סביב גבולותיה של ישראל;
מוכנות העורף למלחמה;
התרבות הארגונית של צה"ל.
הדו"ח "המלצות לחומש הבא – היערכות ישראל למלחמה", שכתבו צוותי המומחים, הוגש לכל מקבלי ההחלטות הבכירים ביותר בדרג הביטחוני והמדיני. פרופסור בועז גנור, שאימץ את הפרויקט ונבחר לאחרונה לנשיא אוניברסיטת רייכמן, היה שותף מלא ופעיל בכתיבת הדו"ח והובלתו יחד איתי.
לאחר סיום כתיבתו של הדו"ח, לפני כשנה וחצי לערך, נפגשנו עם ראש הממשלה דאז, נפתלי בנט, עם חברי המועצה לביטחון לאומי, עם כמה שרים מהקבינט וחברי כנסת, עם יו"ר ועדת חוץ וביטחון ועם הרמטכ"ל כוכבי בלשכתו. כולם אימצו את הדו"ח שלנו והסכימו עם העובדות, המסקנות וההמלצות לפתרון בנושאים השונים. בשלושת החודשים האחרונים הצגתי באופן אישי את הדו"ח לשר הביטחון גלנט, למנכ"ל משרד הביטחון האלוף במיל' אייל זמיר, לרמטכ"ל הרצי הלוי, לסגן הרמטכ"ל האלוף אמיר ברעם. כולם כאחד אימצו את הדו"ח, את המסקנות ואת ההמלצות לפתרון. הרמטכ"ל הרצי הלוי אף הורה לסגנו לקיים עבודת מטה עם הנוגעים בדבר בצה"ל, שבסופה ייושמו ההמלצות שנכתבו בדו"ח.
לסיכום, אין כיום ויכוח בדרג המדיני והביטחוני על נכונות העובדות הקשות באשר לאי-מוכנותם של הצבא והעורף למלחמה אזורית, כפי שאני מציג ומתריע כבר שנים רבות. צריך להפשיל שרוולים ולהתחיל לתקן את המעוות. לצערי הרב, אובדן המשילות לצד כל מה שקורה היום במדינה, לא מביאים את הדרג המדיני לעסוק בדברים הבוערים באמת העומדים לפתחנו. הממשלה עסוקה בעיקר בכיבוי שריפות כתגובה למצבים ואירועים קשים, ולא בתוכניות לטווח ארוך ויישומן.
17 תגובות
הפסקה האחרונה במאמר היא החשובה ביותר
המדינה מתפוררת
בוודאי שהדברים הכה חשובים שאותם אתה מעלה אינם בראש סולם העדיפויות של הממשלה
בריק
למרות ששמעתי את דבריך הנוקבים כבר מספר פעמים- אני מקווה שעדיין כוחך עומד לך להמשיך במשימה החשובה שלקחת על עצמך
חזק ואמץ
יצחק ידידי!
ראשי ארגוני אינם נוטים לבצע רפורמות כי רפורמות מאימות על שרידותם כפי שלומדים היום נתניהו ולוין. רפורמות מתחוללות בעקבות תהליך תרבותי עמוק, כפי שנכתב בתהילים: אֱמֶת מֵאֶרֶץ תִּצְמָח וְצֶדֶק מִשָּׁמַיִם נִשְׁקָף!
גדול. אחרי הנס בצפת הגעת לתהילים. אממה מה – נתניהו ולוין רק מחזקים את שרידותם. היום הם ניצחו 64 – 0.
בריק כותב שביקר ב- 1600 יחידות בצה"ל. מדהים. ראשית, לא ידענו שקיימות בצה"ל 1600 יחידות, דהיינו לא ידענו שצה"ל הוא כזה צבא ענק. שנית, אין ספק שבריק מתאר תיאור נאמן את מה שמצא ביחידות הללו ברמת אמינות גבוהה מאד. מכאן מתעוררות שאלות אחדות: האם צה"ל לא יותר מדי גדול על מדינת ישראל? ואם יש כל כך הרבה יחידות בוודאי שלפחות בחלק מהן (אולי בפריפריה מבחינת המיקום והקצאת כוח אדם) נמצאו הזנחה, שלומיאליות וכנראה גם רשלנות עד כדי גנבות נשק ותחמושת ביותר מדי קלות?
מתברר שהרבה יותר קל לערוך ביקורות ולהצביע על "פשלות" אבל לתקן זה משהו אחר. כנראה שכוח האדם שבצה"ל אינו מסוגל לטפל בזה. על כן יש להעביר את הטיפול בתיקון הליקויים הללו למשרד הביטחון תוך מינוי אנשים מתאימים וכו'.
לסיכום – כל הכבוד לאלוף בריק ויש להצטרף לתקוותך שכוחו יעמוד לו להמשיך במשימה חשובה זו.
עוד מעט כבר לא יהיה צורך בתיקון …..
אתה בטוח שעוד מעט לא יהיה צורך בתיקון? מה – עובדים על זה כל כך חזק שעוד מעט יסיימו לתקן? איזו אופטימיות!
לדעתי הבנת הפוך את שהמגיב רצה להגיד
בעיני , זו בדיוק הבעיה העיקרית שלנו. אנשים פסימיים שגורמים לתודעה השלילית לנצח
יש לנו צבא חזק ויש לנו עם חזק
דוחות כאלה הם סופר קריטיים בעיניי , בכל מסגרת יש ליקויים ואם מי שעומד בראשה לא מייחס חשיבות לטיפול בהם זה אסון גדול אך מי שמטיל ספק בקיומה של המסגרת גוזר עליה גזר דין מוות רק מעצם האמירה.
סליחה על הביקורתיות שבדבריי אבל באמת תעצרו את החלשת העם , לכל מילה שיוצאת מהפה יש ערך רב.
לאור מה שקורה במדינה יהיה קשה, אם בכלל אפשרי, לתקן משהו
מי יתקן? הרמטכ"ל שעוד מעט יפטרו אותו?
זה יקח הרבה זמן, ונכון שיש בעיות דחופות, אבל חייבים למרות הכל להתחיל לתקן את מצב הצבא, אחרת הכל יתפורר
כדי שמלחמות האחים יתעצמו?
התיקון הכי חשוב הוא להביא כעת להדברות פוליטית שתפסיק את הקרע בצבא
מעבר ומעל לכל הרעות החולות שמר בריק זועק עליהן לאורך שנים הצליח ראש הממשלה ב 14 השנים האחרונות לקרוע לגזרים את הלכידות הלאומית בזכותה שרדנו את מלחמת כיפור וניצחנו במערכות שלפניה. מעשה מופקר חסר תקנה של איש מסמורטט ומושחת עד שורשי שערותיו המודבקות.
לצערי הרכבות עברו. מי שיכול לנטוש את הספינה המחוררת טוב יעשה ועדיף שעה אחת קודם.
בינתיים מסתמנת התנגשות בין הצבא לממשלה
צריך להחליף צד …הכל נגמר!! רק צבא מקצועי יציל את המצב