בתום מבצע "בית וגן" (3 ביולי 2023) אבקש להעלות כמה הערות ונקודות טקטיות בנוגע לפעולה בעיר ג'נין ובמחנה הפליטים ג'נין.
הפעלת דחפורי ה-D9 נגד מטעני הגחון שהטמינו הפלסטינים מתחת לכבישים, הצילה חיים רבים של כוחותינו (לפי כתבה של יואב זייתון ב-ynet, דחפור D9 אחד פוצץ 8 מטעני גחון 30 ק"ג, מתוך מטענים רבים שנטרלו הדחפורים). אומנם הפעולה גרמה נזק לתשתיות אזרחיות, אבל ייתכן שדווקא מהלך זה יגביר את ההרתעה בקרב הפלסטינים ויגרום להם להבין שהם משלמים וישלמו מחיר כבד על הטרור והאלימות. כל עוד צה"ל נקט רק פעולות פינצטה, הפלסטינים לא הפסידו כלום מהטרור והתמיכה בו, לכל היותר נהרגו כמה מחבלים והדם שלהם זול, אולם ברגע שייגרם להם נזק כבד, הם יפנימו שלטרור יש מחיר ולכן יהיה להם אינטרס להימנע מטרור ולשמור על השקט.
לצד הפעלת הדחפורים, השמדת מעבדות הנפץ ומטעני החבלה הפלסטיניים בידי יחידת יהל"ם היא ההישג המבצעי הגדול ביותר של הפעולה, והיא הפחיתה מאוד את איום מטעני החבלה על כניסות צה"ל לג'נין. עם זאת, קרוב לוודאי שלא כל המטענים נוטרלו, ולכן צה"ל צריך להיערך לסכנת המטענים גם בפעולות הבאות בעיר ג'נין ובמחנה הפליטים, גם אם רק לצורך ביצוע מעצרים.
החיפוי האווירי של כלי טיס בלתי מאוישים הוכיח את עצמו בהרתעת המחבלים, בסיכולים ממוקדים של חוליות טרור ואיומים על כוחותינו, ובתקיפת תשתיות טרור בהפתעה.
כמו כן, צה"ל עשה שימוש חכם ויעיל בצלפים, שפגעו במדויק במחבלים. לולא תפיסת הפעולה של צה"ל שלפיה יש לגרום מינימום אבדות לאויב כדי למנוע הסלמה (הן באיו"ש והן בעזה), הצלפים יכלו להרוג הרבה יותר מחבלים ולא להסתפק רק בפציעתם או בנטרול חלקי. מבחינה טקטית, נעשה שימוש רב ברובה צלפים חצי-אוטומטי מדגם בארט REC10 שמאפשר ירי מדויק ומהיר בשטח בנוי. ככל הנראה נעשה שימוש גם ברובי צלפים בריחיים כמו ה-M24 והבארט MRAD שלהם יש דיוק גבוה מאוד.
יש לציין שבמבצע "בית וגן" לא נהרגו די מחבלים. על פי דיווחי הצבא, נהרגו רק 18 מחבלים בפעולה והוחרמו רק כמה עשרות רובים. נתונים אלה מצביעים על כך שהפגיעה בסד"כ של המחבלים שמבצעים פיגועי ירי קטנה מדי. צפיתי שעם היציאה מג'נין ישובו המחבלים מהמסתור שלהם ויבצעו פיגועי ירי ביהודה ושומרון. ואכן, למחרת יציאת הכוחות (5.7.2023, בסביבות 13:00) בוצע פיגוע ירי לעבר שכונת השומרונים ליד הר ברכה, לא היו נפגעים אך נגרם נזק למבנים. וב-6.7.2023 בוצע פיגוע ירי בו נרצח חייל ליד קדומים.
עוד חשוב לציין שבפעולה בג'נין לא נהרג אף אזרח בלתי-מעורב. כל ההרוגים הפלסטינים היו מחבלים. נתון זה מוכיח עד כמה צה"ל שומר על טוהר הנשק ומפריך את האשמות השקר של הפלסטינים על "טבח" ו"ירי חסר הבחנה".
כוחות הביטחון צריכים למצוא פתרון לשימוש שעושים המחבלים בבתי חולים כמקומות מקלט ומסתור, וכן כעמדות ירי על כוחות צה"ל, תוך ניצולם של האזרחים כמגן אנושי. מצד אחד, אסור לאפשר להם לפעול מתוך מקומות מקלט כאלה, אך מצד שני – פעולה צבאית בתוך בית חולים עלולה להיתפס רע מאוד בתקשורת ובקהילה הבינלאומית, ולתדלק האשמות פלסטיניות על "הפרת החוק ההומניטרי הבינלאומי" שיזכו להדהוד מהאו"ם ומארגוני זכויות אדם אנטי-ישראליים. הצעה ראשונית שלי לטיפול בבעיה היא לשלוח לשם את הימ"מ עם מצלמות קסדה ומתעדים מבצעיים שיירטו את המחבלים שמתחבאים בתוך בתי החולים. כוחות הימ"מ מומחים בפגיעה מדויקת וירי סלקטיבי, דבר שיקטין את הסיכון לפגיעה בבלתי-מעורבים, ואילו המצלמות יתעדו את המחבלים שבפנים וישמשו להסברה ולהצדקת הפעולה.
בתום מבצע "בית וגן" נשאלת השאלה האם צה"ל ניצח בקרב הזה בג'נין?
ראשית, מבחינת אבדות וגרימת נזק לאויב – כן, למחבלים נהרגו 12–18 חמושים, נעצרו עוד 30 ונפצעו עשרות; נוסף על כך הושמדו מעבדות הנפץ, חמ"לים, מפקדות ומטעני חבלה. צה"ל איבד לוחם אחד בלחימה, וכמעט שלא היו נפגעים לכוחותינו.
שנית, מבחינת השגת מטרות הפעולה – לדברי צה"ל והשב"כ המטרות הושגו וכל היעדים שסימן השב"כ טופלו.
שלישית, מבחינת השפעה לעתיד – מוקדם לשפוט האם הושגה ההרתעה המבוקשת, אך נראה שהשימוש בדחפורים ותקיפות אוויריות של כטב"מים הרתיעו את המחבלים וגרמו לרובם להסתתר (כולל בבתי חולים) במקום לצאת ולהתעמת עם כוחות צה"ל. עם זאת, נראה שנחוצה פעילות יותר מאסיבית ויותר אגרסיבית כדי להשיב את ההרתעה.
רביעית, אפשור חופש פעולה בעיר ג'נין ובמחנה הפליטים – איום המטענים הופחת באופן דרסטי אך מוקדם לקבוע אם הוא הוסר לגמרי. מבצע המעצרים הבא בג'נין ייתן אינדיקציה האם הושגה המטרה של השבת חופש הפעולה הישראלי בג'נין ובמחנה הפליטים.
חמישית, דיכוי גל הטרור הנוכחי והקטנת פיגועי הירי ביהודה ושומרון – כאמור, לא נהרגו די מחבלים חמושים כדי להשיג מטרה זו, ופיגועי הירי בשכונות השומרונים (5.7.2023) ובקדומים (6.7.2023) שהוזכרו לעיל, הם אינדיקציה לכך שמטרה זו לא הושגה ותידרשנה פעולות נוספות בג'נין ובשכם על מנת להחזיר את הביטחון לצירי התנועה ולמתיישבים באיו"ש, אך גם לעורף הישראלי בתל אביב.
לסיכום: מבצע "בית וגן" בג'נין הוא רק ההתחלה ויש להעמיק את ההישגים של כוחות הביטחון בפעולות צבאיות נוספות ובפעילות מתמשכת נגד הטרור הפלסטיני. במבצעים הבאים בעיר ג'נין ובמחנה הפליטים, וכנראה גם בשכם, יש לשאוף לחסל יותר מחבלים על מנת להקטין את סד"כ האויב שמבצע פיגועי ירי. לשם כך יש לשפר את טקטיקות הפעולה ולהגביר את השימוש בדחפורים (להגנה על כוחותינו ולהרתעת האויב); חיפוי אווירי (לסיכול ממוקד של מחבלים); הובלת הלחימה על ידי לוחמי קומנדו (אגוז, מגלן ודובדבן) ושימוש רב בצלפים, שהוכיחו שהם מסוגלים לבצע ירי סלקטיבי ומדויק, גם בתנאי לוחמה בשטח בנוי, כאשר האויב משתמש באזרחים כמגן אנושי (בתמיכת ארגוני "זכויות האדם").
12 תגובות
מאמר חיובי. כל הכבוד. לא כל כך מובן מאליו. יש אצלנו יותר אווירה של ביקורת שלילית.
ברור שמול אויבים צריך להפעיל כוח
אבל אם לא ניתן להם סיכוי לחיים נורמליים, גם לנו תהיה בעייה
מה זה: תהיה לנו בעיה? כבר מזמן יש לנו בעיה. אני חיים בתוך ביצה. מדי פעם היא עולה על גדותיה ואז אנו מייבשים קצת. זה לא עומד להשתנות.
אימאל'ה
זה יימשך לעולם?
מה שגורם לפלסטינים לא להרגיש מובסים זה המצב הפנימי בתוך ישראל שהולך ומחמיר. אין ספק שזה מחליש אותנו ומעודד את הפלסטינים
מבוא לראשית הכניסה להתחלה
הרתעה תושג בכוח רק אם לאוייבנו יהיה מה להפסיד, אם יפגעו בנו. אם נביא אותם למצב כל כך גרוע שאין להם מה להפסיד וחייהם לא חיים, לא נצליח להרתיע אותם
מצד אחד יש גורמים פלסטינים שהמבצע בג'נין ירתיע אותם, אבל מצד שני יש כאלה שהמבצע יעורר אותם או ידחוף אותם להחמיר את התנהגותם
כעת הרשות הפלסטינית מתכוונת להשתלט מחדד על ג'נין
אם הם יצליחו זה יכול לשנות לטובה את המתיחות באזור הזה
המדינה ומנהיגיה הפסיקו להילחם באויבים מבחון ומתמקדת ביצירת "אויבים" מבית
לא בטוח שיהיה מי שיבצע את זה
מבצעים כאלה לעיתים נחוצים אבל זה לא הפתרון ואסור לבנות על זה