גיימינג וטנקיסטים

מה למדתי בביקור ב"אלביט" עם חבריי מדריכי התותחנות
תמונה של יורם
יורם דורי

לאחרונה גיליתי כי עיסוק של נכדיי שמרתק אותם למסכים ודי מעצבן אותי (כנראה בגלל גילי, וגם כי הריתוק למסך מפריע לי לצפות בתכניות הספורט האהובות עליי) הוא למעשה קורס הכנה לצבא, בעיקר לשריון. 

אי שם במאה הקודמת שימשתי כמדריך תותחנות טנקים בבית הספר לשריון. צעירים שגויסו לשריון נשלחו אלינו ללמוד תפעול טנק במסגרת מה שנקרא אז "מקצועות שריון". אז מהו הקשר בין תחביבי נכדיי לשריון? ובכן, זה הסיפור:

בשבוע האחרון ביקרתי עם חבריי להדרכת תותחנות טנקים במפעל ביטחוני בצפון הארץ.

קצת רקע על החבורה הנפלאה שביקרה יחד אתי במפעל: בין השנים 1969 ו-1971 היה מדור התותחנות בפיקודו של אביגדור קהלני ספינת הדגל של הכשרת לוחמי צריח בשריון. מאות חניכים עברו תחת ידיהם של מדריכי מדור תותחנות והוכשרו על ידם לשמש כתותחני טנקים, טענים קשרים, מפקדי טנקים וקצינים ברמות שונות.

שנים ספורות לאחר מכן אותם מאות אם לא אלפים של לוחמי שריון שהוכשרו באותה עת היו חוד החנית והבלם העיקרי של צבאות סוריה ומצרים במלחמת יום הכיפורים. גם סגל המדריכים נטל חלק באותה מלחמה ארורה. רבים מהמדריכים נפלו בקרב וסיפורי גבורתם יצאו לאור בספר "על האימה והגבורה" – ספר המתעד את סיפור לחימתם האישי של רבים מאותם מדריכים. 

אף ש-50 שנים ויותר חלפו מאז, הרעות בין חבורת מדריכי התותחנות נשארה כבימים עברו, וכעת ביקרה קבוצת החברים במפעל "אלביט" ביקנעם, שבו מפתחים כלי נשק קרביים ממונעים להגנה על מדינת ישראל. במפעל נחשפנו למערכות החדשות של תפעול טנקי המרכבה.

במהלך הביקור התברר לי כי המיומנות הדרושה לתפעול הטכנולוגיות החדשות המורכבות בטנקי צה"ל דומה למיומנות הנדרשת במשחקי מחשב – ההתמחות המעצבנת, כאמור, של נכדיי – והיא המתכון להצלחה כטנקיסט ב-2023.

מסתבר שהמפתחים הגאונים פיתחו מערכת הפעלת טנק שמבוססת על אותם משחקי מחשב, ובכלל זה מערכת הניווט, איתור המטרות ומערכת הירי בטנק. כמי שהתמחה ולחם בטנקים של שנות ה-70 של המאה הקודמת, עבורי היה זה סוג של מדע בידיוני.

אז מעתה, כאשר נכדי בן ה-7 יתפוס את מסך הטלוויזיה בבית עם האקס בוקס או עם משחק אחר וימנע ממני לצפות בתחרות ספורט, אומר לעצמי, "הנכד נמצא כרגע בקורס מקצועות שריון ומתאמן בהפעלת הטנק המודרני, זה שמערכותיו מפותחות בימים אלו."

תוך כדי שאני מעודד את נכדיי להמשיך להתמקצע בהפעלת הג'ויסטיק ומסך המגע, אתפלל שביום גיוסם לצה"ל ההתמקצעות במשחקי מחשב תהיה רק לשעשועי גיימינג ולא לקרבות ולמלחמות. אינשאללה, שעוצמת צה"ל ויכולות חיילינו יביאו את היום שבו ביטחון, שלום ורווחה ישררו באזורנו.

יורם דורי שימש כמדריך תותחנות טנקים בבית הספר לשריון בשנים 1969–1971

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

16 תגובות

  1. תודה ומלוא ההערכה על מאמר מעורר השתאות המדגים בפני הקוראים את איכות השריון הצה"לי עם יכולות איכון המטרות שלו. על אלה יש להוסיף, אולי במאמר נוסף, על איכויות סוגי החימוש, על מעילי הרוח וההגנה הבליסטית על הצוותים, על העבירות המשופרת של מרכבה סימן 4 ועוד.
    המאמר מהווה אנטיתזה לטוענים, כולל באתר זה, שצה"ל מתנוון, שהוא לא יוכל להגן על ישראל ביום פקודה (האלוף בריק למשל) וכיוצא באלו.
    האמת היא שאין כיום אף גורם בטווח הרלוונטי שצה"ל, על שלל יכולותיו, לא יוכל להביס ביום פקודה. כנראה שבשל כך יום פקודה שכזה לא יגיע.

  2. אכן, יורם דורי, שהיה מדריך במדור תותחנות בבית הספר לשריון בפיקודו של אביגדור קהלני, תרם רבות להכשרה מעולה של אלפי טנקיסטים ומפקדים ברמות השונות. האיכות הגבוהה של לוחמים אלה באה לידי ביטוי במלחמת יום הכיפורים, שבה הם נשאו בעיקר הנטל של בלימת האויב בשתי החזיתות.

    1. גילוי נאות, גם אני נמניתי עם מדריכי תותחנות טנקים באותן שנים כמו יורם דורי.

  3. יורם ,לקח על עצמו את המחויבות לשימור את היחודיות שנוצרה במדור תותחנות , כפי שהוא הטיב לתאר למעלה.

    כל הכבוד ליוזמות שאתה מנהל ,
    לחלוטין לא מובן מאליו

  4. בן דודתי היקר, יורם דורי, המליץ לי להתגייס לשריון באוגוסט 72 (אחרי שהוא כבר השתחרר מצה"ל) ; עשיתי כדבריו ויצאתי מהשירות בעור שיניי, אחרי שהשתתפתי במלחמת יוה"כ כטען קשר (בשוט) בקרבות הבלימה ברמה"ג. כל מאמר של יורם בהקשר לטנקיסטים ולמלחמה ההיא – מרגש אותי מחדש. שאפו – בן דוד !!!

  5. אנחנו היינו חבורה של מדריכים משנת 69-71 הדרכנו 7 מחזורים של טרוני שריון את מקצועות הצריח בטנק רעות כזאת שנשמרת עד היום כמעט 55 שנים
    אין להשוות את הטנק המדובר לטנקים שאנחנו הדרכנו עליהם ובשנת 1973 במלחמת יום הכיפורים גם נלחמנו עליהם בשירות מלואים שנמשך כ
    -173 ימים מיום כיפור עד אחרי חג הפסח

  6. נכון שיש כעת טכנולוגיה מתקדמת יותר. אבל גבוה לאומית ונכונות הקרבה כמו שהתהליך, כנראה כבר לא תהיה

    1. נכון מאד. חלק גדול, אם לא כמעט כל הקרבות שלנו בהווה ובעתיד, יתנהלו באמצעות "אש מנגד" עם סיכון הולך ופוחת להרג חיילינו. נכון שבצד של האויבים ייהרגו רבים. אבל זו בעיה שלהם. יש להם תמיד אפשרות להפסיק ללחום נגדנו.

  7. היום הרבה דברים צבאיים מופעלים בדיוק כמו משחקי מחשב. רכבים רובוטיים, טילים מונחים, מטוסים ללא טייס,

    1. צודק. וזה הולך ומשתכלל. ולמרות זאת יש בינינו "מומחים" שכותבים באתר שצה"ל אינו צבא מקצועי והוא צריך ללמוד ממטכ"ל אבירי השולחן העגול של המלך האנגלי מהמאה ה- 13.

  8. אנשים לא מבינים שהכל כבר נשלט מרחוק. שליטה בתעבורה האווירית, רמזורים, פתיחה וסגירה של סכרים, תנועת הרכבות, שליטה גם מרחוק בביצועי כלי רכב בכביש, והרשימה ארוכה עד קצה העולם

    1. אפשר גם לבצע בקרת גבולות וחצייתם דרך האינטרנט, ואפילו מהבית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך