האופציה הצבאית מול איראן מונחת על השולחן

כיצד תתמודד ממשלת נתניהו עם תוכנית הגרעין האיראנית
תמונה של אפרים כהנא
ד"ר אפרים כהנא

הממשלה החדשה שזה עתה נבחרה תיאלץ להתמודד עם סוגיה ישנה: דהירתה של איראן למימוש תוכנית הגרעין הצבאי. בעבר כבר כתבתי באתר זה על אודות תרחישים אפשריים לחזרה להסכם הגרעין שהוצע על ידי ממשל ביידן, עוד מתחילת הקדנציה שלו. אחד מהתרחישים היה שהסכם לא ייחתם. לפיכך, עם הסכם או בלעדיו, ההתנהלות מול איראן צריכה להיות על פי מעשיה, ואם איראן ממשיכה עם תוכנית הגרעין הצבאי שלה – יש למנוע זאת.

בנאום השבעת הממשלה אמר נתניהו כי המשימה העיקרית של ממשלתו תהיה למנוע את התקדמות איראן בתחום הגרעין הצבאי ואת התבססותה הצבאית על ידי שלוחיה בסוריה ובלבנון. גם ראש הממשלה היוצא וכיום ראש האופוזיציה אמר כי ממשלתו פעלה בדרכים שונות, חלקן גלויות וחלקן חשאיות, למניעת התקדמותה של איראן בתחומי הגרעין הצבאי והתבססותה באזור.

ממשלות ישראל בעבר כבר הביאו בחשבון את האופציה הצבאית מול איראן. הלקח של החלפת השלטון בעיראק בשנת 2003 נלמד היטב והתברר כי הסרת איום אחד יוצרת איום אחר. לכן, גם ממשל ביידן הצהיר כי כל האופציות, כולל הצבאיות מול איראן, מונחות על השולחן, אך הוא מעדיף פתרון בדרכים דיפלומטיות.

אחת הסיבות לכך שטרם ננקטה, עד כה, פעולה צבאית מול איראן, היא שצה"ל ובמיוחד חיל האוויר עדיין אינם ערוכים לפעולה כזו. מייד לאחר חתימת הסכם הגרעין עם איראן בשנת 2015, ישראל צמצמה מאוד את היערכותה הצבאית מול איראן, מה שמכונה "המעגל השלישי", לטובת הגברת ההיערכות מול הנושאים הבוערים – עזה וסוריה. מלבד עדכון המודיעין למתרחש באיראן, היה צורך גם בעדכון התוכניות המבצעיות למקרה של הינתן פקודה לתקוף באיראן.

בסוף אוקטובר 2021 הצהיר מפקד חיל האוויר דאז, האלוף עמיקם נורקין, כי בשנה הבאה יחודשו האימונים הייעודים לתקיפה אפשרית של מתקני הגרעין באיראן. חיל האוויר האמריקאי, לעומת זאת, ערוך כל העת לתקיפה צבאית באיראן בהינתן פקודה מהבית הלבן.

בסוף שנת 2021 ליוו מטוסי F-15 של חיל האוויר הישראלי את מטוסי B-1 בטיסתם דרך המרחב האווירי של ישראל לכיוון המפרץ הפרסי. בנובמבר 2022 שני מטוסי F-35 ליוו מפציצים אמריקאיים מסוג B-52 במרחב האווירי של ישראל לכיוון המפרץ הפרסי. בנובמבר 2022 התחדשו אימונים משותפים של חילות האוויר של ישראל וארה"ב למקרה של תקיפה באיראן. ראש אמ"ן, האלוף אהרן חליווה, ערך משחק סימולציה לגבי פעולה צבאית מול יעדים מרוחקים. הסימולציה כללה איסוף ומחקר מודיעיניים רלוונטיים כמו גם בחינת היכולות המבצעיות.

אולם היכולות חייבות להיות מגובות גם בכוונות לתקיפה צבאית מול איראן. מייד לאחר השבעת הממשלה החדשה נפגש רוה"מ עם ג'ק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בממשל ביידן. לפגישה התלוו גם רון דרמר, השר לנושאים אסטרטגיים, וראש המל"ל צחי הנגבי. גם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן צפוי להגיע לישראל ונתניהו יטוס בקרוב לבית הלבן. כל ההתפתחויות הללו מדגישות את שיתוף הפעולה האסטרטגי בין ירושלים לוושינגטון. אם הדברים יתפתחו לכדי פעולה צבאי משותפת ישראלית-אמריקאית לא תהיה בכך כל הפתעה, שכן ההכנות יצריכו העמדת כוחות צבאיים גדולים וקשה יהיה להסתירם.

ישנן מגבלות אחדות לפתיחה בפעולה צבאית, ראשית, העובדה שגם המודיעין הטוב ביותר איננו מושלם וחסרים עדיין חלקים רבים בפאזל הזה; שנית, המתקנים הגרעיניים והצבאיים הרלוונטיים פזורים ברחבי איראן והם ממוגנים היטב במעמקים. בטרמינולוגיה הגרעינית המונח הוא הקשייה (Hardening). משמעות הדבר היא שיידרשו מאות או אלפי מטוסים לביצוע התקיפה. יתרה מזאת, תקיפה צבאית לא תבטיח שאיראן לא תחדש לאחר מכן את תוכנית הגרעין שלה, כפי שעשה סאדאם חוסיין לאחר 1981.

האלטרנטיבה של הגעה להסכם עם איראן איננה עומדת עוד על הפרק, במיוחד לאור מעורבותה של איראן במלחמה באוקראינה ותמיכתה ברוסיה, בין היתר באמצעות אספקת כטב"מים מתוצרתה לרוסיה.

הממשלה הימנית בישראל תתמוך בפעולה צבאית מול איראן, אך בה בעת ממשלה בראשות נתניהו תדע להתנהל בזהירות ולהימנע מסיכונים מיותרים. נוסף על כך, גם ביידן בהתקרבו לבחירות בארה"ב לא ירצה להסתבך בהרפתקה צבאית.

פקודה לתקיפה צבאית באיראן תהיה, כפי הנראה, אך ורק אם המודיעין יגלה שכמויות האורניום המועשר לרמה צבאית עלולות להיות מסוכנות.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

23 תגובות

  1. מאמר מעודד, כולל כמובן השיתוף האינטנסיבי בין צה"ל לצבא האמריקאי מול איראן. מכאן עולה שאלה: האם צה"ל יוכל להסתייע בתשתיות צבאיות באחת האמירויות ו\או בשדה תעופה סובייטי לשעבר בדרום אזרבייג'אן כדי לתקוף באיראן ו\או לתדלק אח"כ בדרך הביתה?

  2. כשסמוטרית ובן גביר יבעירו את השטחים ואת הארץ כולה, איראן תעשה כרצונה וארה"ב תפנה אלינו את גבה.

  3. אין להוציא בחשבון שיתוף פעולה עם גורמים נוספים באזור בהינתן פקודה לתקיפה באיראן

  4. ישראל לא תתקוף את אירן ללא סיוע מארה"ב פעיל כי התגובה שלהם ושל בנות בריתה תהיינה קטסטרופליות ונזדקק לסיוע צבאי מאסיבי שכנראה הולך ומדלדל בקצב מפחיד בגלל המשלוחים שלה לאוקראינה, סיוע כלכלי ובן- לאומי בלתי מסויג כולל בהצבעות באו"ם ובעצרת הכללי.
    ארה"ב תיתן במקרה הטוב "אור ירוק" לתקיפה ישראלית ואני לא מאמין גם לזאת. לדעתי ה"תרגיל" הוא איום חסר- שיניים למען הטל מורא ולא מעבר לכך (לפחות מבחינת ארה"ב).
    ארה"ב לא תתקוף את אירן כי אירן לא מאיימת עליה לא ישירות ולא בעקיפין וגם לא תאיים, ארה"ב יכולה "לשטח" את אירן גם ללא נשק גרעיני והם יודעים זאת, אירן לא יכולה "לשטח" את ארה"ב בשום צורה.
    ארה"ב לא תתערב צבעית באוקרינה וכבר כתבתי זאת וכתבתי גם שאוקרינה ירימו ראש ויאיימו על רוסיה וצדקתי, הם כבר רמזו שמוסקבה וערים מרכזיות נוספות בטווח שלהם.
    זה, יכול להביא לירי תגובה גרעיני טקטי במקרה ויממשו את האיום.
    אירופה לא תתערב, כי שום מדינה שפויה לא תתערב פיזית מול מדינה גרעינית מחשש לתגובת הנגד.
    משלוחי נשק כן, התערבות פעילה לא.
    לכן, וגם אם זה לא נראה כך, הכול קשור יחד במספר מעגלים ואחזור לאירן/ ישראל… בשורה התחתונה ישראל לבד מול אירן, ישראל לא תפעל בדיוק כפי שלא פעלה עד כה.
    אירן תהיה גרעינית ומדינות ערב יזחלו אליה כמו…. לא אכתוב את המילה, תנחשו.
    דבר נוסף שכתבתי ומרבית המגיבים לא הסכימו עימי, מרגע שזה יקרה, המזרח התיכון כולו יהפוך לגרעיני ולא ניתן יהיה לעצור זאת, משם מדינות נוספות בעולם יתחילו ביצור נשק גרעיני והעולם יהפוך לגרעיני ואז…
    מאחר וברור לי שאף אחד לא אוהב את המסקנות שלי, אחסוך לכם אותם.

  5. לאירן כיום יש שותפה שהיא רוסיה, וגם סין בתמונה לצידה.
    כך שתקיפה באיראן, בלי הסכם איתם, בזירה שהם פיזית לידה,
    זה תקיפת גשר אחד רחוק מידי. שגם אם תצליח נקודתית, לא תחזיק מעמד.
    יש פתרון אחר:
    העברת המשטר שם להיות פרו-מערבי, כמו שהצליחו לעשות במצריים,( עם סיסי) ובמידת מה בלוב. וכמו שהיה בתקופת השח.
    זה הינו לדעתי, מהלך, שינטרל את הגרעין האיראני באופן בר קיימא. ולכן אליו צריך לשאוף.
    את משמרות המהפכה לדעתי, בהחלט אפשר לנצח. וגם לזכות לגיבוי לכך ממספיק איראנים, כדי ליצור שלטון חליפי.

  6. למה אתם מודאגים. מערך מנהיגים אדיר מוביל את הביטחון. הצירוף של גלאנט, בן-גביר, סמוטריץ, שמובילים את הביטחון יביאו תוצאות חסרות תקדים. הכל טוב.

  7. אני בהחלט מסכים עם דביר שושן. ד"ר כהנא כותב דברים כאילו מוחלטים, בלי בסיס עובדתי, לפחות לפי מה שאני יודע. פקודה לתקיפה באירן לא תינתן אם למודיעין תהיה אינפורמציה על העשרה ל 90%, אלא אם וכאשר תהיה יכולת להשמדת הפרוייקט, דבר שלא יקרה, מהסיבות שדביר ציין.

    1. מה אתה אומר על התקיפה בלילה הקודם באספהן? מאין המריאו המל"טים? מי נתן את הפקודה? מה דעתך על התרגיל המשולב עם האמריקאים?

      1. בקשר לתקיפה, נראה לי שהם יותר בדקו את מערכות הגנה של המפעל/ים ללמוד איך לחמוק מהן בעתיד.
        לא שולחים 3 מלטים לפוצץ מפעל שידוע מראש שהוא "מכוסה" באמצעי הגנה.
        אפשרות נוספת, הטעיה לחדירה במקום אחר על מנת להסיט את אמצעי האיתור לכיוון שונה ואולי אף לגבות את האתר המופצץ על חשבון המטרה האמיתית שיכול להיות שהאירנים לא מודעים שהיא נחשפה, או חשופה אך איכות השמדתה בעתיד יהווה "מכה אנושה" לכול המערך שלהם.
        ישנם מספר אפשריות מאיפה המלטים יצאו, סעודיה, אבל ומאחר ולא ניתן והם גם לא יאפשרו טיסה ישירה, אפשר מסעודיה לחדור לעירק ומשם לאירן וכמובן דרך באזרבייג'ן.
        אפשרות שאף אחד לא מעז לעלות במילים וכתובים: המראה מצוללת.
        הכי פשוט, הכי קל ולא צריך להסתמך על אף אחד והיא יכולה להגיע עד כווית.
        במקרה כזה אני מעריך שהיה תיאום עם ארה"ב.
        אני לא יודע מי נתן את הפקודה, ואם הייתי, לא הייתי כותב אותה.
        והניחוש לך בטח אף טוב משלי.
        התרגיל המשולב כשמו כן הוא, תרגיל.
        יש המון יתרונות בפעילות הזאת וזאת מעבר למסר שהוא מעביר, שתי צבאות עם שיטות לחימה שונות, פיקודים שונים, כלים שונים שמשתלבים ליחידה אחת משולבת ו/או נפרדת, מלמד את כל הצדדים איך לתפקד כגוף אחד ובעיקר להפקות לקחים.
        ישראל לא יכולה לסמוך על זרים, אבל במקרה וזרים יבואו לעזרנו, או אנחנו לעזרתם, מוטב להכיר את נקודות החיכוך ואי התאמות מראש, על מנת לשנע כוחות בצורה שנקודות החולשה ימנעו.
        ישראל מסוגלת לפגוע באירן אנושות הן קונבנציונלית והן באמצעים אחרים.
        קונבנציונלית, האדמה תרעד כאן בישראל ממטחים בלתי פוסקים ואלפי נפגעים אם לא יותר שלא לדבר על הרס נוראי של מבנים ופליטים שבעצם אין להם לאן לברוח.
        מדינת ישראל לא מסוגלת לשרוד אירוע כזה ולכן לא תתקוף לפני שיהיה לה ברור שאירן וגרורותיה לא ישיבו "מכה שנייה" והם לא יפתחו אם אירן "תשוטח".
        ישראל לא תפתח ראשונה בשיגורים לא קונבנציונליים, אני לא רואה את זה קורה, לפחות לא אצל אפילו ראש ממשלה חצי- שפוי.
        לכן, אם לא נותקף על ידי אירן והכוונה לא איזה מלט מתאבד משטחם או משטח בשליטתם ואפילו לא ממטח שכבר ספגנו מלבנון ורצועת עזה. אם לא יהיו נפגעים ואבדות קטסטרופליים, ישראל לא תעשה דבר מעבר למכות תגובה שיבהירו להם שזה "עסק לא משתלם".
        מצד שני אם נחוש שאנחנו מאבדים את המדינה… כל האפשרויות פתוחות.

      2. אני מתנצל על התגובה שלי.
        חשבתי שד"ר שמיר שאל אותי, לולא כן לא הייתי מגיב.
        אם ניתן, בבקשה למחוק את התגובה שלי.
        היא לא הייתה מיועדת לאנונימי.

        1. דביר, התגובה שלך הייתה במקום ואין שום סיבה להתנצל עליה. משום מה שואלים אותי שאלות שכאילו יש לי אינפורמציה עליהן ולא כך הדבר.

      3. אני חושש שהתקיפה באיספהן נערכה בעיקר משיקולי פנים, כלומר הסטת תשומת הלב מהתנועיה נגד ה"רפורמה". ארני בהחלט תומך בתקיפות שמטרתן מניעת נשק איכותי מחיזבאללה, אבל לא רואה טעם במלחמה כללית, בעצימות נמוכה אפילו, נגד אירן, שלא משנה כלום במאזן הכוחות וחושפת ישראלים לנקמה האירנית, שעלולה להצליח.
        באשר למקום המראת הרחפנים, מי נתן את הפקודה, אין לי צל של מושג.
        באשר לתרגיל המשולב, זה מס שפתיים של האמריקאים, שמוכנים להפגנת כוח, אבל לא יתנו יד לפעולה האמיתית.

        1. נח היקר
          קצת אינפורמציה –
          תקיפה כמו באיספהאן דורשת הכנה של לפחות חצי שנה אם לא יותר. שיקולי פנים לא רלוונטיים כאן.
          גם אם אינך רואה טעם במלחמה נגד איראן – אתה צריך לדעת שהיא כבר מתנהלת במשך כמה שנים בעוצמות משתנות.
          המלחמה משנה הרבה במאזן הכוחות כיוון שהתכניות האיראניות נגדנו מסוכלות בקצב הולך ועולה.
          ישראלים חשופים כל הזמן להתנכלות מצד איראן. הם מנסים ובד"כ לא מצליחים. כולל שיגורים אוויריים נגד ישראל שכשלו.
          מקום ההמראה נמצא במרחק לא רב מאיספאהאן. במקום קיימת תשתית ישראלית מתאימה. זה לא נולד בימי ממשלת ביבי השישית.
          באשר לתרגיל המשולב, לא מעסיקים כוחות ואמצעים רבים כל כך לצורך מס שפתיים. האמריקאים לא רק נותנים יד אלא גם פועלים בתקיפות רבה נגד אינטרסים איראניים היכן שצריך ובשקט. לומר שזה לצורך מס שפתיים זו גישה פרנואידית ולא נרחיב בסוגיה זו.

  8. שממשלת ישראל שרק הוקמה ורחוקה מלהייצב, תקבל החלטות גורליות תחת לחץ

  9. ממש מעניין ןחשוב איך יגיבו האיראנים אחרי מה שקרה בימים האחרונים

  10. העם האירני, על עדותיו והלאומים השונים שבו, הוכיח רציונליות, ואפילו רדיפת שלום, לפחות מאה שנה וכנראה יותר.
    נכון שהנפט שהתחיל להיות "הגורם באירן" לפני כ50 שנה, משנה את המאזן בין כוח האזרחים באירן לכוח המחזיקים בשלטון ( כי כך יש להם הכנסות גם בלי העם) אך זה רק מרכיב אחד.
    לא מזמן טראמפ עם סנקציות פשוטות, הוריד את ייצור הנפט באירן ל10%-20 ממה שהוא היום. וזה משנה שוב את משקל העם ביחס לחבורת השלטון.כלומר הכנסת העם למשוואה ,כנראה ,אפשרי שוב.
    לכן ראוי לא לדבר מעל ראשו של העם האירני ,בנושא הבטחוני, ולהתיחס רק לישראל, ארה"ב,רוסיה משמרות המהפכה ( מהפכה שהעם האירני עצמו אחראי לה) וכוחות אחרים.
    להזכירינו חומייני עלה ע"י הקמת ממשלה גולה.

    1. ב- 1908 נתגלתה באר הנפט הראשונה באיראן. דהיינו לפני 115 שנים – לא לפני 50 שנים. מאז הנפט ממלא באיראן תפקיד עיקרי שהולך וגדל עם חלוף הזמן. מנתון זה תעשה "חישוב מסלול חשיבה מחדש". טראמפ הטיל סנקציות קשות על איראן. דבר שהכניס אותם למשבר כלכלי עמוק. אם היה נבחר לקדנציה שנייה יכול להיות שמשטר האייטולות היה קורס. לכן קריסתו תיקח יותר זמן. יש מי שמשדר בפרסית לתוך איראן. זה מעצים את ההתנגדות לאייטולות. בסופו של דבר המשטר הרע באיראן יקרוס. המב"מ שמנהלת ישראל נגד איראן תורם לעירור משטר האייטולות.

      1. יש הבדל קטן של פי 20 מאז 1973. ומאז ועד היום זה כבר פי 40, ל80$ לחבית.
        1973 היתה לפני 50 שנה. מאז היקף ההכנסות מנפט השתנו לחלוטין.
        אז קפץ מחיר חבית הנפט בשיעור מדהים: מ-2 דולר אמריקני לפני המלחמה ( כיפור) הרקיע עד 40 דולר אמריקני לאחר ההחלטה.

  11. ואני חושב שהפעם איראן לא תוכל להרשות לעצמה לעבור לסדר היום

  12. תקיפה באיראן משולבת עם ארה"ב נכנסים למלחמת עולם שלישית !!!
    רוסיה תתקוף את מערב אירופה ושמידו מדינות רבות באיחוד הארופאי !!!
    סין העממית תתקוף ותשמיד את טאייוואן !!!
    צפון קוראה תתקוף את ארה"ב !!!
    הודו תתקוף ותשמיד את פקיסטן !!!
    האיחוד הארופאי וצבא נאטו בסוף ישמידו את כל רוסיה !!!
    סין העממית מצטרפת לצפון קוראה נגד ארה"ב ומשמידים חצי ממדינות ארה"ב !!!
    ארה"ב משמידה את צפון קוראה וחלק גדול מסין העממית !!!
    3/4 מבני אדם מכדור הארץ ימותו !!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך