ב-18 באוקטובר 2011 אירעה מתקפת טרור על כביש מספר 12, בסמוך לגבול ישראל-מצרים. מחבלים אשר הגיעו ממצרים פתחו באש אל עבר רכב ישראלי ובהמשך פתחו באש, לרבות שיגור טיל נ"ט, על אוטובוס ועל מכוניות של אזרחים ישראלים. הם רצחו שישה אזרחים ישראלים ופצעו 40. בחילופי האש שהתנהלו במהלך המרדף אחרי התוקפים נהרגו שבעה מהמחבלים, חמישה חיילים מצריים וכן חייל צה"ל ולוחם ימ"מ.
ב-21 באוקטובר 2011 דווח ב"ידיעות אחרונות" כי תחקיר צה"ל שהוגש לרמטכ"ל קבע כי המחבלים היו "סינאווים" – אנשי הג'יהאד העולמי מסיני, ולא פלסטינים מעזה. עוד נמצא כי דרכי פעולתם הפתיעו את צה"ל, שציפה לפעולה על פי דפוסים של הטרור הפלסטיני.
בחודשיים האחרונים אירעו עשרות פיגועים ברחבי יהודה ושומרון ואנו רואים קפיצת מדרגה, לא רק בהיקף כמות הפיגועים אלא גם בכמות הסיכולים. טרור כטרור מופעל ופועל לאורך השנה כולה. רק בשלושת החודשים האחרונים חשף השב"כ כי הארגון סיכל יותר מ-200 פיגועי ירי לעבר אזרחים ועוד שלל פיגועים. מגרף הטרור ניתן ללמוד בבירור כי יש זינוק דרמטי במספר המחבלים אשר יוצאים מקרב מנגנוני הביטחון הפלסטיני עצמם, הם אשר אמורים להיות לכל הפחות בצד הניטרלי כלפי מדינת ישראל.
כיום המציאות הביטחונית ביהודה ושומרון מאתגרת מאוד את מערכי האבטחה, והעיסוק היום-יומי בביטחון השוטף מצריך פירוש של המציאות המשתנה. זהו אתגר גדול. הימצאותם של מבוקשים רבים ברשימת דרושי שירות הביטחון הכללי מדאיגה ומעידה על התארגנויות שלא נראו כבר זמן מה בשטחי יהודה ושומרון.
לאור המציאות הביטחונית המשתנה ניתן לקבוע מספר הנחות עבודה:
- הוצאת פיגועי איכות: כדי להגן על המרחב ביהודה ושומרון שגרת הביטחון השוטף צריכה לפעול לאיתור מקדים של היריב מבעוד מועד. לימוד יכולות היריב צריך להיות מוטמע במערך האבטחה כדי להתכונן לדפ"אות הרלוונטיות, כל אחד על פי גזרתו. בנקודת הזמן הזאת, כאשר פיגועים מבוצעים על ידי שוטרים פלסטינים או פעילים ממנגנוני הביטחון, עלינו להבין כי יש לכך השלכות רבות, לדוגמה מיומנות גבוהה בנשק ולוגיסטיקה להוצאת פיגועים.
- זמני הפיגועים: בסקירה קצרה של האירועים שאירעו נלמד כי היריב פועל בכל שעות היממה – דוגמה ללמידה של יכולות היריב לפי הסעיף הקודם. המשמעות של שימוש בטכנולוגיה קיימת בשטח יכולה לשפוך אור על התארגנות היריב מבעוד מועד ובכך לחשוף את כוונותיו הזדוניות. במרבית האירועים היו סימנים לא מבוטלים לקראת התארגנות חשודה.
- מוכנות התושבים כמכפיל כוח – הנחת עבודה זו תצמצם דרמטית את יכולות היריב להגביר את הפגיעה בתושבים המתגוררים בגזרת יהודה ושומרון. אם ילמדו התושבים לזהות התארגנות חשודה, סימנים מחשידים, כללי דיווח בסיסיים ופעולה נכונה בהתאם למצב, יהא זה מכפיל כוח בשני אופנים:
ראשית, התושב כסייר שטח – בשל חוסר בכוחות ביטחון על הצירים במרחבי היישובים, התושבים הם שידווחו על התארגנות חשודה או על זיהוי חשודים, ובכך יהוו מעין סיור ביטחון נוסף בשטח.
שנית, חיזוק החוסן – כאשר התושבים המתגוררים בגזרה ידעו לזהות ולהגיב במצבי החירום, יתחזק החוסן שלהם.
בחזרה לשנת 2011… לאחר הפיגוע קיים האלוף תמיר ידעי, אז מפקד אוגדה, תחקיר מעמיק וכן וציין כי מספר הנחות עבודה שהתקיימו בתקופה שקדמה לפיגוע נשברו והצריכו למידה מחדש. אז אולי בדומה לתקופה שבה אנו נמצאים כיום, במציאות משתנה מומלץ לאתגר את החשיבה ולא להיות כבולים לקונספט ולהנחות עבודה שאולי התאימו בעבר, אך כיום רק מתעתעים בנו. בחינה מתמדת על ציר הזמן ובזמן יכולה לסייע לכוחות האבטחה והביטחון להתמודד ביתר שאת עם אתגרי השעה.
7 תגובות
המוכנות צריכה להיות קודם כל בתודעת המנהיגים שלנו
כמה שאתה צודק, אבל מישהו חייב להתעשת. כל בקר מתעוררים למציאות שהולכת ומתקרבת לפיצוץ
מאז שכתבת את המאמר כל יום יש אירועים שרק מוכיחים את מה שאתה אומר כאן
העקרון מובן מאליו
אלא שבישראל המקובל הוא שיהיה בסדר, שכאשר תגיע בעיה נדע להתמודד איתה
ואז המציאות טופחת לנו בפנים
האמירה שלך נכונה ולא נראה לי שמישהו יכול להעמיד מולה טענה רצינית. אבל איך מביאים לכך שתצא אל הפועל?
לחשוב ולהתכונן מסודר, לא מתאים לישראלים.
אתה צודק אולם נדמה לי שמי שצריך להוביל זאת איננו עוסק בכך כלל