הקורונה בשליטה גם ללא כינון ממשלה רחבה. כחול לבן בהנהגת גנץ ואשכנזי תהיה חלק מהנהגת המדינה והממשלה כאשר המשבר הבריאותי של הקורונה מתחיל לדעוך. אתגר משמעותי שיעמוד בפני הממשלה החדשה יהיה המשבר הכלכלי הנובע מהקורונה. למטרה זו אין צורך בממשלה רחבה עם קונצנזוס רחב ושני רמטכ"לים לשעבר. ההסבר ההגיוני למהלך הפוליטי שביסודו צירוף שני רמטכ"לים טריים שפרשו די לאחרונה, הוא שכפי הנראה מתגבש באזור מתחת למכ"ם מהלך אזורי אסטרטגי משמעותי.
אולי הקורונה היא התירוץ, אך למעשה נתניהו שיתף את גנץ ואשכנזי ב"סוד מדינה" – הציר טראמפ-נתניהו-סעודיה-מצרים-כווית ושחקנים נוספים באזור מתכוון לנצל הזדמנות ייחודית לתקוף את איראן. איראן לא זנחה את שאיפותיה להשגת יכולת גרעינית צבאית גם בעידן משבר הקורונה. נהפוך הוא, בחסות המשבר איראן ממשיכה בפעילות הגרעינית והצבאית שלה והיא קרובה מאוד להשגת נשק גרעיני. ייתכן שמשבר הקורונה המכה באיראן מאפשר לנצל את המצב לעצירת שאיפותיה של איראן בתחום הגרעין הצבאי. ייתכן שזה הזמן לנסות לכפות סדר חדש במזרח התיכון ואף לממש את "תכנית האלף" לפתרון הנושא הפלסטיני, אולי גם ללא מפלגת הימין הרדיקלית של בנט-שקד-סמוטריץ'.
ההיסטוריה הלא רחוקה מלמדת כי כך עשה גם אריאל שרון כאשר הקים את מפלגת קדימה ופירק את הליכוד כדי לקדם את ההתנתקות. עוד לפני כן, מנחם בגין הצליח לספח לקואליציה שלו את משה דיין ואת ד"ש כאשר רקם בסודיות את מהלך השלום עם מצרים. עוד נראה כי מנהיגים מבוגרים, לרבות נתניהו, משתוקקים לקבע ולהנציח את עצמם על דפי ההיסטוריה ולהיזכר כמי שהצליחו לכונן "מהלך היסטורי". במקרה של נתניהו, הוא מאמין כנראה כי אם יצליח לחולל מהפך אזורי כולל ייווצרו נסיבות לפיוס לאומי וגם לחנינה מקיר אל קיר.
סימן מעיד משמעותי למהלך אסטרטגי אזורי הוא ביקורו הצפוי של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בישראל. פומפאו צפוי להגיע ביום רביעי הקרוב (13 במאי) והוא אמור להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם יו"ר כחול-לבן בני גנץ כדי לדון במאמצים של ארצות הברית וישראל להילחם במגפת הקורונה ובסוגיות אזוריות, בדגש על הנושא האיראני. הצירוף של הרמטכ"לים לשעבר גנץ ואשכנזי חשוב לנתניהו כדי שיהיו שותפים לאחריות. היא תיפול גם עליהם.
אין לראות בדבריי תחזית. זה בסך הכול תרחיש הגיוני וסביר. ימים יגידו אם יתממש.
23 תגובות
מביע דעה ולא בדיעבד. כמו שצריך.
עוד יתברר שביבי הוא מנהיג בסדק גודל היסטורי.
בינתיים זה עוד לא התברר ואני בספק ענק שכך אכן יתברר. הדעה המובעת כאן אמנם אפשרית תיאורטית,אך גם אם תתממש,היא לא תנקה את הנאשם משחיתותו.
בודאי שאם אכן היא נרקמת, צריך שיהיה לנו ראש ממשלה אמין ובמאה אחוז תשומת לב לעניין ולא שקוע עד צוואר בדיונים משפטיים תחת האשמות פליליות.
קראתי את מאמרו של פרופ' כהנא ואת תגובתך שלעיל. נדמה לי שאינך מבדיל בין שני דברים – האחד ההתרחשויות סביב "הנושא האיראני" והשני ההסתבכות המשפטית של נתניהו. בשלב זה אין לקבוע אם נתניהו אשם או לא. את זה לא אני ולא אתה נקבע. את זה יקבע בית משפט ואם נתניהו ימצא אשם שירצה את עונשו.
עם נתניהו או בלי נתניהו הבעיה האיראנית עומדת בפני עצמה. כהנא רמז בדבריו על פעילות שכבר מתבצעת והיא צפויה להתעצם בעתיד הקרוב. זו אינה אפשרות תאורטית. זה כבר נמצא בתהליך.
בינתיים נתניהו מטפל, בהצלחה בולטת, באיום האיראני. זה מה שיש.
אני יודע שקשה לך מאד, ואינך יחיד בעניין זה, להפריד בין שני התחומים. מכל מקום כמי שאמון על דמוקרטיה לא תוכל לטעון שישראל אינה מדינה דמוקרטית. היועץ המשפטי לממשלה קבע שאין מניעה לנתניהו להרכיב ממשלה ואחד עשר שופטי העליון פסקו פה אחד שאכן כך הדבר.
האם אינך מקבל פסיקה זו? האם תצטרף לשר המשפטים אוחנה בהצהרתו שלא תמיד צריך לכבד פסקי דין של בית משפט?
במשבר הקורונה עד כה נתניהו פועל באופן ראוי לציון. יש להניח שכך הוא פועל גם מול האיום האיראני.
ולבסוף – נזעקתי להגיב על דבריך כיוון שקיימת הערכה ציבורית מסוימת לדבריך, כמי שעמד במשך יותר מ- 20 שנים בראש המכון לדמוקרטיה. כיוון שהפעם הגזמת יש צורך לאזן במשהו את דבריך.
מאמרו של ידידי פרופסור כהנא הינו אמיץ ומעניין ובהחלט עושה שכל, אם אכן זה מה שצפוי לנו, רבים רבים יאלצו אז להתנצל על הטחת הרפש בגנץ ואשכנזי…אולי? ועל כן הייתי רק מוסיף בתחילת כותרת המישנה את המילה האם (האם…"מתחת למכ"ם מתגבש מהלך אסטרטגי אזורי משמעותי)"
בינתיים זה עוד לא התברר ואני בספק ענק שכך אכן יתברר. הדעה המובעת כאן אמנם אפשרית תיאורטית,אך גם אם תתממש,היא לא תנקה את הנאשם משחיתותו.
בודאי שאם אכן היא נרקמת, צריך שיהיה לנו ראש ממשלה אמין ובמאה אחוז תשומת לב לעניין ולא שקוע עד צוואר בדיונים משפטיים תחת האשמות פליליות.
אריה.
מה קשור ראש ממשלה אמין לענין מלחמה בכלל ובאירן בפרט? מאיפה הבאת את זה? מדובר כאן על חוות דעת של פרופ. מכובד לא על קביעות לא תקפות.
סטאלין לא היה אמין וניצח את גרמניה, אתה חושב שיפה נפש אמין היה עדיף?אני לא מצאתי הוכחה שראש ממשלה אמין הוא תנאי לנצחון במלחמה, אולי ההיפך. מהיכן ההוכחה לקביעה הנחרצת שלך?
כמה אפשר להניח שכול צמד מילים יוצר הגיון קביל, רק כי הוא טוב לדמוניזציה של יריב פוליטי? ושל ראש ממשלת ישראל בפרט?
התרחיש המוצג מתקבל מאד על הדעת ואין ספק שהאיש רב-אמן במקרו- מדיניות. על אף הריח המבאיש העולה מפרשיות שונות וחלקו בהן,הוא האיש הנכון מאחורי ההגה בעת הזו.
צר לי על כל דעה והקבלה , גם הארי פוטר יקח בקרוב חלק בחוויה, וחור שחור יתגלה ברעידת אדמה גדולה באירן, שתבקע את הארץ באירן כמובן, תחת כל כור, כאמור "ותפתח הארץ את פיה". הנה תרחיש זהה בסיכויו.
אפרים ידידי, קראתי בעניי את המאמר. אני רק מקווה שאתה לא באמת מאמין במה שכתבת! אחרי איום הקורונה חזר מיד האיום האיראני. לשם כך נפגש הקבינט ביום ה' האחרון. למרות שהשרים הוחתמו שוב על הצהרה לשמירת סודיות, דלף משם כי דנו באיום האיראני כולל הניסיון לשבש את מתקני המים בישראל. מתקפות רבות כאלה היו בעבר ולא שמענו על כך. זה שקוף ידידי אפרים. ביקןר פומפיאו הוא יזמה ישראלית ולא לצרכי המתקפה על איראן. לצורך כזה מגיע בד"כ בחשאי ראש CIA או הרמטכ"ל האמריקאי. צריך להחזיק את העם תחת איום וזה מה שביבי עושה שוב. כפי שעשה בזמנו להרצוג כאשר ניסה להכניסו לממשלה. שכחנו?
הרצוג לא נכנס בזמנו לממשלת ביבי בגלל שלי יחימוביץ'.
האיום האיראני קיים. פועלים נגדו כל הזמן. ההפך הוא הנכון. לא מפרסמים הכל כדי לא לפגוע במורל הציבורי.
על ביקור פומפיאו נדע יותר בעתיד.
כדאי שתקרא בעיון את מה שכתב פרופ' אפרים כהנא ותנסה להבין בין השורות את מה שנכתב.
זה תסריט מעולה לסרט אקשן בדיוני
בין איראן לארצות הברית?
מה נסגר היום עם האורח מוושינגטו.
האורח מוושינגטון בא לכאן כדי לקבל הוראות מהמפקד העליון. זה לא ברור לך?
במהרה בימינו בקרוב.
קשור?
מנהיגי הקואליציה אני מתחילה לחשוב שמה שנראה כי דבר הזוי הוא אולי המציאות.
את ממשלחת ה"אחדות"
אבל עוד מעט הממשלה תתפרק למרות התירוץ
המטרה היא מאוד אגואיסטית ואישית. את התירוצים יחליפו ללא בעיה.
והממשלה מתפרקת
לפירוק הממשלה הקואליציונית האיכותית המפוארת