בכנס לזכרו של הרמטכ"ל אמנון ליפקין-שחק שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה הציג הרמטכ"ל אביב כוכבי את תחזיתו לשנה החדשה. רב-אלוף כוכבי אמר שקיימת אפשרות שנגיע לעימות מול איראן, והדגיש שנמשיך את הפעולות נגד התבססות איראן במרחב הצפוני ובעיראק. הערכתו השקולה והאחראית, ויש לומר גם קודרת, מבוססת על מדיניות העימותים הצבאיים בשנה החולפת בזירה הסורית.
אולם הרמטכ"ל לא ציין שתהליך ההידרדרות בגבולנו הצפוני הוא למעשה פרי המדיניות של ישראל המבקשת לשמר רצועת ביטחון רחבה ממזרח לקו הקדמי של כוחותינו ברמת הגולן, רצועת ביטחון שתהיה נקייה מכוחות איראניים. כל התקריות והעימותים בזירה היו תולדה של המדיניות שלנו, שהיו לה שלוש מטרות אסטרטגיות: ראשית, לקיים את קו העמדות הישראלי ברמת הגולן; שנית, למנוע העברת חימוש איראני משוכלל לגורמי חיזבאללה בלבנון; שלישית, למנוע נוכחות של כוחות איראניים מעבר קו לכוחותינו בגולן.
עד כה עלה בידינו לממש את עיקרי המדיניות שלנו ללא הידרדרות צבאית נרחבת. העימות המוגבל כיום ברמת הגולן הוא בראש ובראשונה תוצאה של המדיניות הסורית-איראנית. שכן האינטרס הסאביבורי-איראני הוא חיזוק משטרו של הנשיא הסורי והתבססות איראנית בזירה. עימות צבאי נרחב עם ישראל מנוגד לאינטרס הזה.
המציאות הזו בגבולנו הצפוני ידועה היטב לרמטכ"ל ולצמרת הביטחונית. אין לי ספק שרב-אלוף כוכבי מודע לסכנת ההידרדרות האפשרית בצפון אם תמשיך ישראל במדיניותה הנוכחית, ולכך גם התכוון בדבריו. נדרשת כעת הערכת מצב שקולה ואחראית, שכן יש להבין שהעימות הצבאי לא יוגבל לזירת הגולן, אלא הוא עלול להתחיל סבב של מטחי רקטות וקסאמים, לפחות על צפונה של ישראל. בל נטען אחר כך כי הופתענו ולא חזינו הידרדרות זו.
אל לנו להשלות את עצמנו כי איננו בודדים במערכה זו הואיל וארה"ב של הנשיא טראמפ עומדת לצידנו, שכן העולם טרם השלים עם הריבונות הישראלית ברמת הגולן, וגם ההתנחלות החדשה שאנו מקימים על שם טראמפ לא מסירה סכנה זו. ארה"ב פינתה את כוחותיה מסוריה ומאמצת מדיניות ברורה של אי-הסתבכות במזרח התיכון. רוסיה פעילה אומנם בזירה הסורית, אך היא נמנעת מלקבל את שלוש המטרות הישראליות שהוזכרו לעיל. ועל כן, אל לה לישראל להיות הגורם שיפתח חזית מדינית-צבאית זו ביוזמתו.
6 תגובות
ארה"ב לא פינתה את כוחותיה מסוריה.
ארה"ב מחזיקה במזרח התיכון הרחב כ- 65.000 חיילים ומאות ספינות ומטוסי קרב.
רוסיה משתפת פעולה עם ישראל, הגם שמדי פעם מתעורר חיכוך עם הרוסים על רקע כזה או אחר.
לסיכום – ישראל חייבת להמשיך במדיניות הסילוק של האיראנים מסוריה (כ- 1800 גיחות של חיל האויר בשנת 2019)ואח"כ גם בדיכוי החזבאללה וחיסול מחסני הטילים שלו.
איך מתכוונים לפתור הבעיות? מה עושים חוץ מלהתרברב?
עושים הרבה מאד תוך התרברבות ממש מינימלית. הכוונה לסכל את התבססות האיראנים בסוריה ולצמצם את הסכנה מצד החיזבאללה.
בינתיים מצליחים לפחות באופן חלקי.
ולפתור את הבעיות – אין דבר כזה. תמיד יהיו בעיות. תראה לנו מקום וזמן בהיסטוריה ללא בעיות?
תיאום עם האירנים?
יש מיקרים אוביקטיביים שאין אפשרות למנוע את הבלתי נימנע,
חייבים לישם את לקחי יום הכיפורים 73
כיום יש הסחת הדעת בנושאים אחרים,
מקווה שהרמטכל למד את הלקחים היטב,הציבור חייב לירקוע ברגליים ולדרוש היתעוררו,אסור להיתבשם מפעילותו של כהן.
לא צריך להיות "אלוף בדימוס. שימש כראש אמ"ן, נשיא אוניברסיטת בן-גוריון, ומנכ"ל הסוכנות היהודית"
כדי לכתוב דברים אלה. זה ברור אפילו לסמולן תבוסתן כמוני.
מה דעתו של הכותב ?