מי עוצר את הלייזר

Skyguard מערכת הלייזר להגנת העורף (4)
תמונה של צבי
תא"ל מיל' צבי שור

בפרקים הקודמים הבאתי מדבריו של תא"ל (מיל') צבי שור ולפיהם תיארתי את מה שנראה לו כפתרון הנכון להגנת העורף הישראלי בפני התקפות טילים ורקטות – מערכת הלייזר Skyguard. בפרק הנוכחי והמסכם אציג את ההסבר שלו לכך שהפתרון איננו מיושם. זוהי כמובן דעתו האישית ובתחום אחריותו האישית.

"אחרי כל המהלכים עם האמריקנים ועם ראשי התעשיות הביטחוניות, אחרי ההתלהבות והנכונות להיכנס לביצועים, לרבות הכרזה חיובית מצד שר הביטחון דאז יצחק מרדכי, ראש מפא"ת האלוף יצחק בן ישראל והמדען עוזי רובין, פתאום נסיגה. הצטננות בלתי מובנת. דיברתי עם שרים, חכ"ים, ראשי ועדות, עם האמריקנים, "אלביט", מי לא, ולבסוף דבר לא זז".

לדעתו של צבי שור, החלטות גדולות שכאלה אמנם מתקבלות בסופו של דבר בדרג המדיני-פוליטי, אבל הן מתבססות על חוות דעת של הדרג המקצועי, המשפיע האמיתי. צבי שור, בניסוח זהיר כמתחייב, מסביר מה לדעתו קורה. הוא מבקש להפנות את תשומת הלב לכך שלמיטב ידיעתו מדינה זרה מסוימת השקיעה מיליארד דולר בפיתוח כיפת ברזל. "ראש מפא"ת בעבר, ומי שתמך בתוכנית סקייגארד הלייזר, פתאום נסוג מתמיכה בה, והשמועה אומרת שהוא כיום יועץ לממשלה מסוימת בענייני ביטחון. כיפת ברזל שולטת בכיפה, כמובן בעידודה של אותה מדינה, כמשקיעה חשובה בה. ראש מפא"ת אז, כיום תא"ל בצה"ל, התחיל במסגרת תפקידו החשוב בפיתוח כיפת ברזל ואפילו קיבל על כך את פרס ביטחון ישראל. הוא למעשה היועץ המדעי היחיד שחוות דעתו מכרעת. והכיצד הוא, המזוהה כל כך עם כיפת ברזל, ימליץ על משהו שלא הוא מולידו? ואפשר אולי להבין את מניעיו, אז שהוא יגיד – טעיתי? גם ארצות הברית מעורבת חזק בכיפת ברזל, חרף הפיתוח של חברת נורתרופ גרומן. במקום למנות ועדה אובייקטיבית מסתמכים על עמדות של בעלי עניין מובהקים, הן במישור העסקי והן במישור הצבאי, שם בהכרח משחק האגו. מתקבל הרושם שהמלצות הדרג המקצועי מונעות משיקולים זרים".

צבי שור לא מהסס לחוות את דעתו האישית: "הייתי מגדיר את זה כשחיתות ציבורית. גם האלוף בריק לא נמנע מלבקר את מוכנות צה"ל, ואני מצטרף לביקורת שלו בכל מאודי, בתחום של הגנת העורף". הוא גם מאוכזב מהעיתונות, שלדבריו איננה ממלאת את תפקידה. "היו ראיונות של בן כספית עם ראשי המערכות, כתב "מעריב" אמיר בוחבוט ניסה משהו ויצא לו הפוך. בעניינים אלו נראה לי שהכתבים הצבאיים הם "עבדים" של דובר צה"ל, הם תלויים בו ולכן לא עסקו בהיבט האמיתי של הסוגייה הזאת. ככה, גם הצנעת הפרסום, גם אינטרסים אישיים, גם חישובי אגו, גם חוסר יכולת של המנהיגות לקבל החלטות בניגוד לאנשי המקצוע – המוטים משיקולים שלהם – כל אלה תוקעים את קרני הלייזר מלהבקיע את שמי הבירוקרטיה החוסמת".

ולגבי העתיד, לגבי סיכויי המימוש של מה שהוא וחבריו רואים בו כפתרון הראוי באמת, הוא מסכם: "אנחנו, העמותה להגנת העורף, נמשיך במאבקנו מול כל המכשולים. ביטחון המדינה חשוב לנו מכדי שנניח למצב להימשך בחוסר מעש. גם אם נצטייר כדון קישוטים, לא נירתע. עכשיו עם מינויו הצפוי של ליברמן לשר הביטחון (הדברים נאמרו לפני פיזור הכנסת ה-21), אני רואה סיכוי למהפכה בגישה בנושא הזה. כמו שכיפת ברזל רשומה על שמו של שר הביטחון עמיר פרץ, אנו תקווה שהסקייגארד יהיה המורשת ההיסטורית להגנת ישראל של השר אביגדור ליברמן".

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

13 תגובות

  1. תשתנה. לא ברור מי יהיה שר הביטחון. וממש לא ברור איזה אינטרסים יעמדו מול איזה אינטרסים.

  2. לא שמענו רק מה האינטרס של אלה שטוענים בעד מערכת הלייזר להגנה. צריך להיות מאוזנים.

  3. לפני כארבעים שנה נפגשתי בנסיבות חברתיות עם ע., בן קיבוץ שהיה בצבא קבע והתמקד בפיתוחי לייזר לפריסת רשת הגנה על שמי ישראל.התרשמתי אז כי אכן מדובר בהתמקדות שיש בה בשורה ממשית. מאז לא פגשתי בו שנית. כיום, אם הוא עדיין אתנ ו הוא צריך להיות כבן תשעים ומשהו. דומה ולא אטעה אם אומר שאצלו נמצאת תשובה "להקפאה" המשונה הזאת. אני יכול להוסיף פרט נוסף על אודותיו: רעייתו הייתה רקדנית וכוריאוגרפית ידועה ונחשבת. מי מכיר? מי מזהה?

    1. אתה מתכוון בוודאי לעוזי טרכטנברג. הוא כיום בן 85. בין יתר הדברים שבהם עסק היה גם עניין הלייזר. בהחלט יתכן שאצלו נמצאת התשובה מדוע עניין הלייזר נעצר.
      ישנן כמה סיבות – הלייזר לא מתפקד במזג אויר מעונן, סגרירי ואביך. הטווח שלו קצר. צריכת האנרגיה שלו גבוהה מאד. שימוש במכשירי לייזר ידרוש הצבת מכשירים רבים וכוח אדם (חיילים) רב מאד.
      אגב אותו עוזי הוא נגן חצוצרה מעולה וכאשר הרב גורן מרוב התרגשות כשל בתקיעת השופר עם כיבוש הכותל היה זה עוזי, ששימש אז כמג"ד צנחנים אצל המח"ט מוטה, שנטל את השופר מהרב גורן ותקע בו בחגיגיות. כך התקבעה לה האגדה שכבוד הרב תקע בשופר וכל היתר היסטוריה.
      אגב – אותו עוזי שהקיבוץ סרב לשלוח אותו ללימודים בטכניון עזב את הקיבוץ ולמד הנדסה. ללא ספק הוא אחד האנשים הרציניים ביותר שצמחו בארץ הזו.
      האם ידוע לך איזה שם משפחה עוזי טרכטנברג בחר לעצמו?

  4. לצערי אין בזיכרוני סימן מסייע בנושא השם. אני משער שאילו הייתי חוזר לחפש בין אנשי עולם הבלט המודרני שרעיתו של עוזי השתייכה אליהם – אולי היה נדלק ניצוץ מכוון.

    1. שם משפחתו הוא עילם. כנראה שהתכוונת לעוזי עילם שבין היתר כיהן גם כראש הוועדה לאנרגיה אטומית.

  5. אם מה שכתוב נכון הרי מיד היו מתלבשים על זה וברעש גדול

  6. כדי להבין את המאמר יש צורך בהרבה מידע נוסף בנוגע לפתוח\השגת נשק ליזר נגד טילים בישראל, וגם לגבי Skyguard. חלק ממנו אפשר למצוא במאמר הבא :

    https ://en.globes.co.il/en/article-defense-ministry-speeds-up-laser-missile-defense-system-development-1001263646

    5 Dec, 2018 18:44
    Yuval Azulai

    1. כי צבי שור יודע שהלייזר עדיין לא מתאים לישראל ואולי לא יתאים אף פעם. מי שכתב את ארבעת המאמרים על הלייזר אינו מתמצא באמת בנושא וכנראה שהוא משמש כנושא כלים של בעל עניין כזה או אחר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך