מרבית המדינות הדמוקרטיות הוציאו את עונש המוות מסולם הענישה שלהן. יש מדינות שהחקיקה שלהן עדיין מאפשרת להוציא אדם להורג בגין פשעים חמורים מאוד, אך גם בהן לא ממהרים לגזור דין מוות, ואם נגזר דין מוות הן נוהגות לדחות את ביצוע גזר הדין ולהמירו במאסר עולם. בארצות הברית ישנן מדינות שהחקיקה שלהן מאפשרת להוציא אדם להורג בגין פשעים, אך כרגע יש איזשהו מורטוריום, מעין הסכמה שלא ממהרים להטיל עונשים כאלה.
עונש מוות קיים בישראל ובעבר אף הופעל. בשנת 1948 הוצא להורג מאיר טוביאנסקי, שהואשם בבגידה במשפט צבאי. בשנת 1962 הוצא להורג אדולף אייכמן במסגרת החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם. מאז 1961 לא הופעל עונש מוות בישראל. כמו בשאר העולם הדמוקרטי, גם בישראל התגבשה נורמה זו המסתייגת מעונש מוות, ובהחלט אפשר להבין את ההצדקה לכך.
אולם כאשר מדובר על טרוריסטים, המצב שונה לחלוטין. ראשית, קיימות הצדקה מוסרית והצדקה מעשית לגזר דין מוות נגד מחבלים. המחבלים רוצחים, לפעמים בפיגוע אחד, עשרות ואפילו מאות או אלפי בני אדם, כפי שהיה ב-11 בספטמבר. מבחינה מעשית, פסק דין מוות במשפט של מחבל שנתפס אולי אינו מרתיע מחבל מתאבד אחר, אך עשוי להרתיע את בני משפחתו של מחבל עתידי, והם ינסו למנוע ממנו להשתייך לארגון טרור ולבצע פעולת טרור שעלולה לפגוע באזרחים רבים.
מחבל שהוצא להורג כתוצאה מתהליך משפטי, לא יוכל להיות קלף מיקוח לשחרור שבויים בעתיד. ההיסטוריה הלא רחוקה מלמדת כמה מחבלים נדרשה מדינת ישראל לשחרר בתמורה לשחרור שבוי ישראלי אחד. מכאן שהוצאה להורג תמנע בעתיד גם את המוטיבציה העוינת למימוש מנגנון לשחרור מחבלים. נוסף לכך, ידוע שמחבלים רבים ששוחררו מהכלא חזרו לדרך הטרור. חובת המדינה להגן על אזרחיה גוררת את החובה לגזור עונש מוות על מחבלים וכך למנוע מהם את היכולת לרצוח שוב אזרחים – גברים, נשים וילדים.
יחד עם זאת, יש להקים צוות חשיבה שבו ישתתפו פילוסופים של המוסר, משפטנים ומדעני מדינה. הם יעסקו בחומרת פעולות הטרור וישקלו אילו פעולות מחייבות הוצאה להורג בחקיקה, מבחינת מספר ההרוגים או פרמטרים אחרים.
כאשר דנים בסוגיה זו יש לזכור גם כי חיסולים ממוקדים של מחבלים מוצדקים כצעד חיוני למניעת טרור. יש בכך גם לשמש הצדקה מוסרית לעובדה שהוצאתו להורג של מחבל שנתפס עשויה למנוע פיגועים נוספים בעתיד, ויש בה משום הליך שמחבלים עתידיים עשויים להפנים, ולהימנע מללכת בעקבות מחבל שנשפט לגזר דין מוות.
13 תגובות
צודק
אין צורך להוסיף דבר
אכן, זהו הסבר מחכים!
עמדתו של פרופ׳ אפרים כהנא ראוייה לבחינה וליישום.
מחבלים עדיף לחסל בשעת פעולה , בית המשפט והצבא צריכים לאתרג את הלוחמים בטרור. מאז בייניש וקו 300 יש בעיה.
עונש מוות למחבל מוסלמי מקטין רק באחד את מליוני המחבלים המוסלמיים הפעילים והפותנציאלים,ממש חסר ערך כמותי במלחמה בטרור.
משפחות מחבל מוסלמי וקהילתו כנראה מאמינים בקדושת המות כשהיד. ולכן כשהורגים את בנם ,רק מספקים להם שהיד, וזה מעמד ותרומות לאב המשפחה, מהקהילה המוסלמית סביבם.
זה רק עשוי לגדיל את מספר הממשים טרור.
הזכרת את טובינסקי. דווקא מקרה מזעזע ומצער הוא הדוגמה הקלסית מדוע צריך להתנגד לעונש מוות בכלל. הכרתי את המ"פ שהקצה כתה מחייליו לצורך הוצאתו להורג של טובינסקי. הוא הבין שנעשה שם הליך משפטי לא תקין. אולם הבכירים שהיו במקום – בארי וגיבלי (שאחר כך הסתבך בפרשה המפורסמת) פקדו עליו לירות בטובינסקי. הוא נכנע להם ופקד על חייליו לירות. על פי דבריו, 14 שנים אחרי הריגת טובינסקי, מצפונו ייסר אותו בכל יום מאז המעשה הנפשע.
לגבי עונש מוות למחבלים – שים נא לב לדברי דני ע. זה יגרום רק נזק מכל זווית אפשרית.
צודק דני ע. לחלוטין. מאז פרשת קו 300 יש לנו בעיה. כנ"ל גם מאז פסק דין נוהל שכן.
עניין המחבלים צריך להיסגר בזמן אמת. אפילו אחרי 11 דקות. אין להעמיד חיילים לדין על הרג מחבלים בעת הקרב.
נכון שיש עם כל העניין הזה בעיה. אולם עדיף לחסל מחבלים בעת ביצוע האירוע ולא להיגרר אחר כך לבתי המשפט.
בקיצור – רק לא עונש מוות על פי חוק.
כנגד ערבי או אפילו ראש ממשלה יהודי?
מצפה לתשובתך
תשובתי – לא יהיה עונש מוות על פי חוק בישראל.
אפרים ידידי הטוב,
בד"כ אנו מרבים להסכים, אך הפעם הדבר יקשה עלי במיוחד וזאת מכמה טעמים:
– ראשית מביצוע עונש מות אין חזרה, והדוגמה שהבאת עם טוביאנסקי שזוכה ואף הועלה בדרגה לאחר מותו, מוכיחים זאת היטב (אומנם בבגידה עסקינן ולא פיגוע רצחני, אך גם כאן עשויה להתגלות בעתיד ראיה שתטיל ספק בתקינות ההרשעה ).
– לגבי הקטנת הסיכוי לדרישת שיחרור אסירים בשל חטופים או חללים שבידי האוייב, לדעתי התוצאה תהיה הפוכה. כלומר מחבל שיגזר עליו עונש מוות, רק יגביר את ניסיונות החטיפה, על מנת לפדות את חיי האסיר הממתין למימוש עונש המוות שנגזר עליו. אגב האם דין אחד לכולם? גם למחבל יהודי ששרף/רצח משפחה פלסטינאית?
– לגבי המחבלים או אימותיהם, שוב אינני חושב שעונש המוות ירתיע את המחבלים שרובם שואפים ממילא להפוך לשהידים, ובכך אגב לסדר כלכלית את בני משפחתם. אף מרבית האמהות של אותם רוצחים, מהללות את מעשיהם של אותם שהידים, ורק בודדות ניסו למנוע את מעשי בניהם.
זו כאמור דעתי ידידי, וכזכור הסכמנו בזמנו שלא נסכים על הכל
למה לא ננצח גם בסיבוב הבא וזה בגלל החשש שלנו מה יעשו לשבויים שלנו והפחד מפני אבידות שלנו שמביא בסופו של דבר להרבה יותר אבידות.
הוא גם בעד עונש מוות למחבלים
אם שוב הקואליציה תהיה תלויה בו אז יהיה עונש מוות
אולי היחידה שאין לי לגביה דעה חדה. גם לא אחרי המאמר והטוקבקים אליו.
ומי ירוויח?
לא פשוט
אבל אין ברירה
לגרסתה של פרופ' שפרד, היא שהשפעתו של עונש המוות שונה ממדינה למדינה באופן מהותי.
בדיקה שערכה על כל מדינה ומדינה לחוד הראתה כי בחלק מהמדינות עונש מוות מרתיע בעוד
שבחלקן הוא איננו מרתיע כלל ואולי אפילו גורם לעלייה במספר מקרי הרצח.