זה כמה שנים שתא"ל (מיל') צבי שור מסתובב מודאג מאוד ממצב הגנת העורף במקרה של מלחמה. לדעתו הארץ תעמוד בפני מתקפת טילים מכל הסוגים שנזקיה יהיו בלתי נסבלים. למרות כל אמצעי ההגנה הקיימים אצלנו, עדיין לא תהיה שום אפשרות למנוע מאלפי טילים להגיע למרכזי הערים והיישובים ולחולל הרס עצום. לא יהיה ניתן לעצור את כמויות הטילים, הרקטות והפצצות באמצעי היירוט שלנו, הן מבחינה מספרית והן בשל העומס התקציבי, שיגיע לעשרות או מאות מיליארדי דולרים. לדעת שור יש פתרון, והכול עניין של מדיניות ביטחונית והחלטות ממשלה, וכן ראייה מפוכחת וישרה. סדרת המאמרים שאציג כאן, בת ארבעת הפרקים, מבוססת על ריאיון שערכתי עימו.
לדעתו של תא"ל (מיל') שור קיים אמצעי שיכול לפתור את הבעיה. "מדובר בנשק ההגנתי הטוב ביותר בעולם – לייזר רב עוצמה. חיוני ביותר ליישם את הטכנולוגיה הזאת ולממשה בישראל. חשוב לאמץ סוף סוף את רעיון ה-Skyguard, שאצלנו קראו לזה נאוטילוס, ולהכניסו לשימוש חיל האוויר שלנו כפתרון להגנת העורף".
כבר ב-2007 הוקמה עמותה בשם "מגן לעורף". צבי שור הינו נשיא העמותה וד"ר עודד עמיר, המומחה ללייזר, הוא היו"ר. מטרת העמותה היא ליזום מהלכים הן מול הנהגת המדינה והן בתודעת הציבור הרחב, אשר יביאו להבנה וליישום השימוש בנשק ההגנה החיוני כל כך. כבר ב-2008 הכריזו פרס וקלינטון שההגנה הטובה ביותר על קריית שמונה תהיה באמצעות קרני לייזר רב-עוצמה. האם האישים האלו טועים?
מפעל הנשק האמריקני "נורתרופ גרומן" פיתח את האב-טיפוס בהשקעה של 400 מיליון דולר והגיעו לתוצאות מפתיעות. במטווח שוגרו טילים מכל סוג במהלך 46 ניסויים, וכולם הוכיחו הצלחה מלאה. כל דבר שהיה באוויר, לרבות מטח מרגמה – הקרן עלתה עליו ושרפה אותו תוך שלוש שניות. הוחלט אז לפתח דגם מבצעי שנקרא Skyguard. כבר ב-2004 היהב המפעל מוכן לייצור. לפי מכתב מחברת נורתרופ גרומן מ-2007, היא מתחייבת לספק דגם מבצעי עד 2008. זה היה שלוש שנים לפני "כיפת ברזל".
ראש מפא"ת (מנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) בעבר האלוף יצחק בן ישראל הודיע שמצאנו פתרון שהצליח ב-100%. עוזי רובין, מומחה לטילים, אמר שזהו הפתרון. צבי שור נסע לארצות הברית מטעם העמותה לפגישה עם סגן נשיא נורתרופ, על חשבונו ובהתנדבות מלאה. כל פעילותו בארגון נעשית בהתנדבות, והכול למען עם ישראל. סגן נשיא נורתרופ מסר לו כי פיתחנו זאת בשבילנו, וכי הוא מוכן לייצור בשיתוף חברות ישראליות, כולל העברת כל הידע במחיר סמלי. הם גם היו מוכנים לתת אישור לחברות ישראליות לייצא את המוצר ולהפוך לעסק מסחרי. זה יהיה הנשק הראשון בעולם נגד כל טיל ופגז.
בפרק הבא יובאו עובדות שיבססו את עליונותה של מערכת ה-Skyguard.
19 תגובות
אכן, גם אני השתתפתי לאחרונה בדיון בנושא בנושא.
מאז הויכוח האם כיפת ברזל או לייזר, עברה מערכת הנאוטילוס שידרוג העושה אותה לפתרון האולטימטיבי להגנה על ישראל (וגם להתקפה).
לא רק שפותר אחת ולתמיד את מפגע הפצמרים והבלונים אלא יכול לשמש הגנה היקפית על כול מדינת ישראל מהאוויר.
נקווה שתרד השכינה ותעניק את החכמה למקבלי ההחלטות לאמץ זאת לאלתר.
מה קורה שמעכב?
וכל גורמי הביטחון מתעלמים ממנו.
עד כמה שקשה לתפוס, הסיבה היא במקרים רבים מאבקי כוח פנימיים ופוליטיקה קטנה. האם היית מאמין למשל שסיפור שוחד הצוללות וסגת ספינות המשמר לאסדות קידוחי הנפט יתרחשו במדינת ישראל? המציאות עולה על כול דמיון.
קרן לייזר היא למעשה ריכוז של אנרגיה המופנית לכיוון מסוים. בשביל לרכז אנרגיה לקרן לייזר צריך אספקת חשמל מסיבית.
האם קיימת בסביבת קריית שמונה אספקת חשמל מתאימה?
האם ידוע לך מה קרה עם אספקת החשמל בניסיון שנערך ברכס משגב עם בעבר?
הפתרון לירי מסיבי של טילים וכיו"ב על ישראל לא יהיה ב"הגנת עצמנו לדעת" כפי שאמר בזמנו אחד מראשי הממשלה שלנו.
הפתרון יהיה בהשמדת האויב אם זה בלבנון או בכל מקום אחר באמצעות אש מנגד.
זה אפשרי ולא יעלה עשרות או מאות מיליארדי דולרים.
מאיפה לקחת את המספר ההזוי הזה?
ברשותו של דוד אשיב:
אתה מדבר על טכנולוגיה מלפני 15 שנה. היום המערכות הן הרבה יותר חזקות, קטנות, ניידות ואפקטיביוטת מבעבר.
לשם אנו מכוונים
ההסבר ברור. ברם על מנת לרכז אנרגיה בקרן לייזר צריך מקור לאנרגיה. אנרגיית הלייזר לא תבוא מ"פרפטום מובילה". על כן המקור לאנרגיה הוא חשמל. האם יקימו עוד תחנת כוח פחמית או על סולר ליד קרית שמונה?
האם יציידו את יחידות הלייזר בגנרטורים לאספקת חשמל עצמית?
האם גנרטור של 1000 KVA יספיק לתחנת לייזר אחת? במקרה זה יצטרכו חבית של 200 ליטר סולר לשעה לכל גנרטור וזה עוד מבלי לקחת בחשבון את הרעש וזיהום האוויר שגנרטור כזה גורם?
הייתי אומר שגם הטכנולוגיה החדשה – כפי שאתה כותב – מעוררת בעיות רבות ולכן היא עדיין לא באה בחשבון לשימוש בישראל.
בעיית האנרגיה הייתה בעבר. היום אותו מכשיר שבעבר היה נייח, ניתן להתקינו על נגמש וסוללות מזינות את החשמל הדרוש, כי כול החומרים השתנו והם .
יתר על כן, ניתן להתקים את המכשיר על גבי מטוס בוינג ולכסות טווחים שלא היו בעבר ולהתגבר על עננות ושאר בעיות שהיו ונמצא להם פתרונות היום.
למה טרם בישראל? שוב, פוליטיקה מקומית, אגו, יריבויות היסטוריות ובעיקר טמטום.. (סליחה על הביטוי
שסוללות יכולות לספק את האנרגיה למתקן שמייצר קרני לייזר?
לכמה זמן? באיזו עצמה?
עזוב את הטמטום שקיים במקומותינו. בזה אתה צודק.
אבל ביחד עם הטמטום קיימים כאן כישרונות יוצאים מן הכלל. שאם לא כך מזמן הערבים היו זורקים אותנו לים.
התשובה היא כן!
האמריקאים המשיכו את הפיתוח לאחר שישראל נטשה לטובת כיפת ברזל. השימוש בחומרים אחרים איפשר סוללות עצמתיות המאפשרות הטענה חדשה של הקרן תוך דקות ספורות בקצב מהיר ביותר.
אגב, עלות ירי קרן לייזר היום היא בסדר גודל של 2000 דולר לעומת 100 אלף דולר של ירי אחד בכיפת ברזל…
ווואוווווו
ועובדה שהיא לא שיכנעה אף גורם
בטח יהיו עוד נתונים ועובדות והסברים ואז יגבש כל אחד עמדה
אלא במצב של שילוב שתי המערכות
?
הערה לספקן ש.
אין לי מניות בחברה המייצרת או המספקת. רק שכל ישר
אבל אני חייבת להודות שאני לא מקצוענית בתחום
דוד'ל – מאז שערכת את עיתון מבואות עירון שאני איירתיו, נשארת חמוד אם כי הדיוט מוחלט בהגנה נגד טילים. בקיצור נמרץ – לא ניתן לנעול את מוקד הקרן על רש"ק הטיל למשך 3 השניות הרצופות לפחות הנדרשות ע"מ לייזם את הרש"ק. מדוע ולמה הסברתי אינספור פעמים על קירי אבל אני מוכן לחזור על כך למענך באם תיצור איתי קשר בדוא"לי paamon26 @gmail.com
שלך – ד"ר מרדכי שפר – מהנדס טיליי יירוט (בשבילך מוטק'ה שפרונג). עיין בדפי בויקי.
אני מתחיל להבין שעוד כמה חכמים חושבים כך