תוכנות הניווט – אליה וקוץ בה

הסיכונים הבליסטיים לישראל הגלומים במערכות הניווט
תמונה של אפרים כהנא
ד"ר אפרים כהנא

ההתחמשות של חיזבאללה וחמאס בטילים מדויקים מהווה סיבה לדאגה בישראל.

על מנת לבחון האם ניתן למנוע את התעצמותה של הסכנה הזו, יש להתחקות אחר ״מסלול ההשבחה״ של איום הטילים, ולהבין את בסיס הפיתוח הטכנולוגי שעליו הוא נשען.

ההתפתחות הטכנולוגית בעולם נשענת יותר ויותר על פיתוחים אזרחיים המאפשרים ניווט בעזרת לוויינים ושליטה מרחוק באמצעות מערכות התקשורת. אמצעים אלו זמינים ועלות הפעלתם הופכת לזולה יותר ויותר – כיום כבר קשה לדמיין את עולמנו בלעדיהם.

השימוש שעושים מהנדסי חיזבאללה, חמאס ואיראן באמצעים הללו בטכנולוגיות הזמינות, הוא שהופך את ארסנל הטילים שלהם לנשק מדויק הרבה יותר. כאשר ״מלבישים״ על טילים מתאימים מנגנוני ניווט לווייני, ומשתמשים במערכות היגוי המופעלות מרחוק, הופך ארסנל הטילים של האויב למסוכן הרבה יותר.

גם אם איננו "נבהלים" מההתרברבות המוכרת של דוברי חמאס, חיזבאללה ואיראן, הרי שאי-אפשר שלא להביא בחשבון שככל שהזמן נוקף, הופך נשק הטילים שבידיהם למסוכן מאוד.

אם בעבר החשש היה מכמויות הולכות וגדלות של נשק תלול מסלול שנורה לעבר ישראל ״על עיוור״, הרי שכיום החשש המוצדק הינו משילוב של כמות ודיוק. כאשר נורים מטחים רבים ומדויקים, אזי מצטמצמת מאוד היכולת של מערכות ״כיפת ברזל״, ״שרביט קסמים״, ה״חץ״ וכדומה להיות מחסום יעיל ואפקטיבי.

באופן פרדוקסלי, ההשתכללות של האויב בהישענות על מערכות טילים מדויקים, מאפשרת לו להימנע מלתקוף את העורף האזרחי, ולהתרכז במטרות צבאיות ואסטרטגיות.

עבור מדינת ישראל, מצב שבו יהיה איום מוחשי של פגיעה בבסיסי חיל האוויר, הנמלים, מאגרי הדלק או הכורים הגרעיניים הוא בבחינת שאלה קיומית. בין הגורמים העיקריים שמאפשרים מצב כזה נכללת התשתית הלוויינית שמשרתת את מדינת ישראל, כמו גם מדינות מפותחות אחרות.

כיום, כאשר כמעט כל ילד יודע להשתמש בעזרים של מפות גוגל ווייז, חייבים לזכור כי גם האויב יכול להסתמך על המפות שבאפליקציות הללו; וממש כך, ביעילות רבה, לטווח את הטילים המדויקים שלו באמצעות מערכות הלוויין הפתוחות לכול.

כאשר מהנדסי חיזבאללה, חמאס ואיראן מצליחים להטמיע בטילים שלהם מנגנוני היגוי נשלטים ועצמאיים, כל מה שנותר להם הוא לשלב בתוכם גם את מסלולי תוכנות הניווט, ולהפוך לאיום קיומי על מדינת ישראל.

סביר מאוד להניח כי מדינת ישראל מודעת לאיום הזה, וקרוב לוודאי שהיא מפתחת במקביל, מעבר למערכות היירוט, גם מערכות לשיבוש תדרים, שיבוש וחסימה של המערכת הלוויינית וכיו״ב.

עדיין נותרת פתוחה השאלה, עד כמה יש באפשרות מערכות הביטחון הישראליות לחסום את המערכות שעליהם נשענות מפות גוגל, וייז וכל שאר תוכנות ה -GPS, הפתוחות למעשה לכל דכפין.

לכן, כאשר אנו מתלהבים ממכוניות גוגל הנוסעות ומצלמות את הכבישים ברחבי הארץ, יש גם להיות ערניים לגבי אפשרויות השימוש העוין שניתן להפיק מהן.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

17 תגובות

  1. למעשה בכול מלחמות ישראל היה לאוייב יתרון טכנולוגי, תודות לרוסים, סינים, אירופאים ואחרים שסיפקו להם יתרונות אלו.
    תמיד ניצחנו וננצח ,כי מסתבר שיוזמה בזמן אמיתי LSU, מה שקרוי (LIVE START UP) סטארט אפ תוך לחימה, מבטלת די בקלות יתרון טכנולוגי. את זה הוכחנו אין ספור פעמים, ובכך יש לנו יתרון עצום. ואת זה זה אי אפשר לספק לאוייבינו ממוסקווה פריז או בייגין.

    1. אבל צריך שלא חשוב רק מי ניצח, אלא במה מתבטא הניצחון ובעיקר מה היה המחיר. כבר נאמר לא פעם "עוד ניצחון כזה ואבדנו"

      1. מה זה ניצחון

        כאשר האמריקאים הסתבכו בוויטנאם והכל נראה כדשדוש, הציע אחד מהגנרלים: בואו נכריז שניצחנו ונחזור הביתה. ניצחון הוא בעיני המתבונן.

  2. התיאור של פרופ׳ אפרים כהנא, ממחיש בצורה ממש מצמררת, עד כמה כמעט כל נקוד ונקודה בישראל, הופכת להיות מטרה פגיעה.
    בעולם בו שולטות תוכנות מפות גוגל וויז, קשה מאוד לבלום את המתקפה הצפוייה.
    יש לקוות שראשי מערכת הביטחון, הכינו מבעוד מועד, מענה הולם שמבטל את ההיסתמכות של טילים מונחי לווינים.

  3. אנחנו לכל אורך הדרך במצב של יתרון טכנולוגי ניכר.אין מה לדאוג.

  4. גישה לטכנולוגיה אי אפשר למנוע אבל אפשר לחבל ולקלקל נסיונות מסוימים ליישום ואני סומך בנושא על הגורמים הביטחוניים שלנו

  5. ובסופו של דבר אולי יביא את בני האדם לחפש פתרונות של שלום

  6. שתנחית את הטילים על יעדים איירניים ושל חחיזבאללה וכך אפילו לא יוכלו לבוא נגדנו בטענות.

  7. לא יודע אם נכון צהגדיר יכולת שכזו כאיום קיומי, אך ללא ספק המדובר במכפיל כח רב משמעות. מעבר ליכולות הפגיעה המדוייקת במטרות סופר חיוניות, מסת טילים מדוייקים תגרום בתוך זמן מוגבל למדי למערך ירוט הטילים שלו, להימצא עם בטן רייקה

  8. שבקרוב נלמד על בשרנו עד כמה האויבים הצליחו לפתח ולשלב הטכנולוגיות האלה בטילים.

  9. מראה כמה הם מסוכלים לנצל את טכנולוגית המידכע. הרבה אנשים בעולם לא יודעים למשל עד כמה חזקה איראן בלימודי מתמטיקה כולל באקדמיה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

פטור ממס הכנסה

חולים שעברו ניתוח גידול סרטני וחולים שסובלים ממחלה מפושטת

צילום של אבי

בקיץ

חזון אפוקליפטי לנוכח ההפיכה המשפטית

תמונה של שאול

הכרעה ולא פשרה

המיתוס המשיחי המסוכן של הציונות הדתית

תמונת הנשיא

בין שני נשיאים

הצעה לשיתוף פעולה לנוכח דחיית מתווה הנשיא הרצוג

תמונה של אליהו

חוכמת הפרדוקס

תגובה למאמר של פרופ' דורון מנשה על הרפורמה המשפטית

כדורגל

הצמד המבטיח

תולים תקוות בנבחרת לקראת מוקדמות היורו 2024