כידוע בצה"ל פועלים המשטרה הצבאית וכן בתי הדין הצבאיים, מכוח חוק השיפוט הצבאי, במטרה לאכוף את כללי וחוקי צה"ל על חיילים במסגרת שירותם הצבאי. בהתאם לכך, עבירות סמים ובפרט סחר בסמים, "זוכות" להתייחסות מיוחדת בהשוואה לעבירות דומות הנעברות במקביל בחיי האזרחות.
הדין הצבאי בעבירות סמים
כאמור, חוק השיפוט הצבאי מסדיר את מערכת הדינים בצה"ל על כל מרכיביו. בהתאם לכך החוק חל רק על האוכלוסיות הבאות:
- חיילים בשירות סדיר, שירות קבע או שירות מילואים פעיל.
- מי שנפקד מהתייצבות לשירות צבאי.
- אזרח שעבר עבירה בהיותו חייל וטרם חלפו 180 ימים מיום שחרורו (ובמקרים מיוחדים עד שנה מיום השחרור).
- עובד בשירות הצבא.
- מי שמוחזק במשמורת כדין (אסירים ועצורים).
- שבויי מלחמה ועוד.
לפיכך הדין הצבאי יחול על כל מי שנמנה באחת מאוכלוסיות אלה ובהתאם לזאת, כתב האישום והעמדה לדין יהיו בבית דין צבאי ולא בבתי המשפט "הרגילים" שלום או מחוזי.
כמו כן, הדין הצבאי מחמיר במיוחד בעבירות של סמים של שימוש והחזקה לצריכה עצמית. כך שבניגוד למערכת הפלילית "הרגילה", הדין הצבאי לא מבחין בין שימוש חד פעמי בסמים ובין שימוש חוזר. על כן, הרשעה בעבירת סמים בבית הדין הצבאי גוררת איתה עונשים משמעותיים כמו:
- עונש מאסר בפועל במתקן כליאה צבאי
- הורדה בדרגה
- הדחה משירות צבאי
- שלילת רישיון נהיגה אזרחי
- רישום פלילי במרשם הפלילים
סחר בסמים קלים בצה"ל
בשנים האחרונות הוחלט בצה"ל לתגבר את המאבק בתופעת הסמים בצבא . בתוך כך החלו בצה"ל לתגבר את יחידת המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) אשר פועלת באמצעים גלויים וסמויים ללכידת חיילים העוברים לידי עבירות סמים.
כך למשל לאחרונה התגלתה פרשיה של ניהול והפצת רשת של סחר בסמים קלים בקרב חיילים בבסיסי צה"ל. בתום חקירה סמויה שערכה מספר חודשים, פשטה המשטרה הצבאית על 2 חיילים מבסיס בדרום הארץ.
ממצאי החקירה הניבו תיעוד מלא של 211 עסקאות שונות של סמים מסוג קנביס ומריחואנה. כאשר ברוב רובן של עסקאות הסמים, היה עבור חיילים ממספר בסיסים שונים ברחבי הארץ. בעקבות זאת הוגש כתב אישום חמור לבית הדין הצבאי המייחס ל-2 החיילים עבירות של סחר בסמים, שימוש וסירוב לבדיקה.
בעניין זה יצוין, כי בצה"ל אין הבחנה בין סמים קלים ובין סמים קשים, והמערכת הצבאית רואה כל שימוש או סחר בסם מכל סוג כאסור ללא יוצא מן הכלל.
ואולם, בתום משפט ממושך, הרשיע בית הדין הצבאי את השניים וגזר עליהם עונש מאסר בפועל של 30 חודשים בלבד. ובנוסף לכך נגזר על השניים גם קנס כספי, עונש מאסר על תנאי למשך שנתיים, פסילת רישיון נהיגה, הורדה בדרגה והדחה משירות צבאי.
על כן, הגישה הצה"לית מעט שונה ביחס לעבירות סחר בסמים הנעברות בחיי האזרחות. משך תקופת המאסר וכן תנאי ריצוי המאסר, עשויים להיות נוחים יותר במערכת הצבאית, בהשוואה לתקופת המאסר והתנאים בו, אילו נעברה העבירה בחיי האזרחות. אולם, במרבית המקרים חיילים שהורשעו בעבירות סמים הודחו לאחר מכן משירותם הצבאי.
לסיכום, בצה"ל מתייחסים בחומרה רבה לעבירות סמים ובפרט לעבירות סחר בסמים המשדלות שימוש בסמים בקרב חיילים. בנוסף לכך, המערכת הצה"לית מסלקת מתוכה חיילים אשר הורשעו בעבירות סחר בסמים. עם זאת, תקופת המאסר בכלא צבאי בגין עבירה של סחר בסמים, עשויה להיות קצרה יותר בהשוואה לעונש הצפוי בגין אותה עבירה בחיי האזרחות.