בישול ביתי של בירה הולך ותופס תאוצה בארץ בשנים האחרונות. אם לפני קצת יותר מחמש שנים אפשר היה למנות את מספר מבשלי הבירה הביתיים על אצבעות שתי הידיים ואולי אפילו להישאר עם קצת עודף, היום מדובר בעשרות רבות של מבשלים ביתיים, ומספרם הולך ועולה.
אז למה לבשל בירה בבית? רבים חושבים שהמניע הוא שזה זול יותר. אז לא. יש הרבה מאוד בירות מסחריות (חלקן מיובאות מאירופה המזרחית או מהמזרח הרחוק, אבל גם בירות מקומיות) שעלותן פר בקבוק או פחית נמוכה הרבה יותר מבירה שמבשלים בבית. עם הזמן ועם העמקת המודעות לבירה בארץ התפתחו חלק מהמבשלים הביתיים, ייסדו מבשלות בוטיק והחלו למכור מתוצרתם לפאבים ולברים. אבל מבחינתי גם זה איננו המניע העיקרי, מה גם שלא ממש בטוח שיש הרבה כסף במסלול הזה. התשובה טמונה בהנאה ולא בכלכלה. מדובר בתחביב מהנה ויצירתי, ולא בדרך לחסוך כסף או לעשות כסף (ואולי אפילו להיפך).
התנאי הבסיסי לבישול בירה בבית בעצמך הוא קודם כול לאהוב בירה. כדאי גם שיהיו לך טעם מפותח ומובחן, והבנה והתנסות בסיסיים בסוגי בירה. כלומר רצוי להיות מעבר לשלב שבו תופסים את הבירה כמשקה החום, התוסס והאלכוהולי ששותים בים כדי להרוות את הצימאון או ליד הטלוויזיה כדי להחליק בגרון את הפיצוחים (אם כי גם אלה סיבות לא רעות כלל). בישול בירה מתאים אפוא למי שמעריכים בירה ומבינים שהמשקה הזה מגיע במגוון ובמבחר שאינם פחותים מהמשקה הנחשב ל"אצילי" יותר – היין.
היום, בניגוד למצב שהיה כאן לפני שנים לא רבות, יש בארץ מגוון עצום של בירות מסחריות, החל בלאגרים סטנדרטיים של מבשלות ענק ועד לתוצרת של מבשלות בוטיק קטנות. אבל כל בירה מסחרית שאפשר לקנות לא תשווה לבירה שמבשלים לבד בבית. ליצרני בירה מסחרית, ובכלל זה ליצרני "בוטיק", יש שתי מטרות: האחת היא להגיע למתכון סטנדרטי שניתן לחזור עליו בקלות יחסית בישול אחר בישול ללא שינוי, והאחרת היא לקלוע לטעמם של רבים – ממאות מיליונים במקרה של מבשלות ענק מסחריות ועד אלפים במקרה של מבשלות בוטיק אנינות . בירה ביתית, לעומת זאת, היא כר פורה ליצירתיות. במרחב הענק שבין הניסיון לשכפל בירה קיימת (clone) ולהרגיש שניצחת את השיטה לבין יצירת בירות "מטורפות" (ברמת האלכוהול, ברמת המרירות, בטעמים, בתוספים וכדומה) יש מקום אין-סופי ליצירתיות, לניסיונות, לפנטזיות ולביטוי עצמי.
האם קשה לבשל בירה בבית? בכלל לא. וגם זו סיבה מצוינת לבשל בירה בבית. כדי להתחיל לא צריך ידע מדעי או מיומנויות מורכבות, ובטח ובטח שלא צריך להשקיע סכומי עתק. כדי להתחיל צריך קצת ידע, רק מעט יותר מלדעת לבשל מרק, סיר גדול, מכל תסיסה ותמיכה מבן/בת הזוג (כי עומדים לעשות קצת, אבל לא יותר מדי, בלגן במטבח). כמובן, מי שירצה להתפתח בתחום ולהבין כיצד ומדוע קורים הדברים, ירוויח אם יתעמק מעט בתהליכים. ומי שירצה להרכיב או לשדרג את מערכת הבישול שלו בעצמו (מעבר לבסיס הנדרש, שהוא כאמור לא יותר מסיר וממכל תסיסה), כדאי שתהיה לו קצת מיומנות ידיים. אבל כל זה ממש לא הכרחי להתחלה.
בישול בירה ביתית מהנה כל כך גם בגלל האלמנטים החברתיים. בשלני בירה ביתיים אוהבים להיפגש, לטעום זה מתוצרתו של זה, לאכול משהו קטן בצד, לקיים תחרויות ולדבר המון. על בירה כמובן. וגם זו סיבה מצוינת כשלעצמה לבשל בירה ביתית. ויש אפילו עוד סיבות, למשל העובדה שטעמך מתפתח מבישול לבישול וממפגש למפגש, וגם ההזדמנות להיות "מומחה הבירה" של החבר'ה, גם זה לא הולך ברגל.
לסיכום, למי שבאמת אנין טעם בבירה, אוהב בירה ומבין בבירה, ורוצה להתפתח בתחום הזה – בישול ביתי הוא אופציה מהנה שכדאי להביא בחשבון.