אטרקציית נדל"ן ב״עיר החלומות״

תמורות בשוק הנדל"ן בנוף הגליל ובאזור הצפון
תמונה של זיו רייך
פרופסור זיו רייך

שוק הנדל״ן באזור הצפון, ובפרט בנוף הגליל (עד יוני 2019 נקראה נצרת עלית), עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות. משפחות רבות ממעמד סוציו-אקונומי גבוה או משקיעים בעלי הון עצמי רוכשים בעיר דירות במחירים גבוהים. הביקוש הרב גורם לעלייה במחירי הדירות באזור ומרחיק את הזוגות הצעירים שמבקשים לרכוש דירה. תופעה זו מוכרת בכל אזורי הארץ, אך היא מורגשת בנוף הגליל באופן דרסטי ומשמעותי. 

מרבית מהזוגות הצעירים תושבי המקום שנשארו להתגורר בעיר אינם יכולים לרכוש בה דירה. הם אינם מצליחים לחסוך או לגייס הון עצמי כדי לקנות דירה, משום שנוף הגליל הפכה לאזור אטרקטיבי למשקיעים מכל רחבי הארץ. גם הוריהם של אותם צעירים אינם מצליחים לעזור להם מבחינה כלכלית לקנות דירה משלהם. ולכן הם מתגוררים בדירות שכורות או נשארים לגור אצל ההורים ואינם יכולים לממש את רצונם לקנות דירה בעיר שבה גדלו.

וכך, במקום לקחת משכנתא ולשלם תשלומים חודשיים על דירה משלהם, הם נאלצים לשלם ממיטב כספם דמי שכירות גבוהים שלעיתים מתקרבים למחירי השכירות שיש במרכז.

נשאלת השאלה: כיצד עיר שבעבר נחשבה לזולה ואטרקטיבית, בעיקר לזוגות צעירים, עיר שקטה, קטנה ולא מוכרת, הפכה לעיר נחשבת שהדירות בה נחטפות כמו לחמניות חמות?

התשובה נמצאת בגוף השאלה, רבים מהמשקיעים מחפשים ערים שקטות שבהן זוגות צעירים ירצו לגדל את ילדיהם. ערים שבהן רמת הפשיעה נמוכה, שמציעות חינוך מיטיבי, שיש בהן מקומות תעסוקה, ושהן קרובות לערים גדולות המציעות תעסוקה בתחום הייטק כמו יוקנעם או אזור תעשייה ציפורית הצמוד לנוף הגליל, הקולט בשנים האחרונות מפעלים מתקדמים הזקוקים לעובדים בעלי השכלה אקדמאית.

נוף הגליל היא המקום המושלם לכך, בשנים האחרונות העיר נמצאת בתנופת התפתחות, הן מבחינת תעסוקה והן מבחינת מיקומה הגיאוגרפי, היא קרובה לערים רבות המציעות תעסוקה מגוונת כגון חיפה, יוקנעם ועפולה. בקרוב יחלו בעבודות הרכבת הקלה, שתקרב את נוף הגליל לערים נוספות.

נוסף על כך, העיר עוברת שינוי משמעותי של התחדשות עירונית ונבנו בה פרויקטים חדשים כמו לדוגמה "נוף פארק" – פארק עירוני גדול הכולל אגם נוי ששטים בו ברבורים פינת חי ומתקני שעשועים. כמו כן מתוכננים פרויקטים חדשים העתידים להיבנות כמו פארק המים שייבנה בקרוב וייפתח כבר בקיץ הבא. פרויקטים אלו תורמים להתפתחותה של העיר.

מדוע מחירי הדירות בנוף הגליל מאמירים? גם בנוף הגליל, כמו בערים אחרות בארץ, פועלים כוחות של היצע וביקוש – כמות הדירות הזמינות למכירה קטנה מאוד לעומת כמות מבקשי הדיור. וכך נוצרת עלייה מתמדת במחירי הנדל"ן. 

הדירות הזמינות למכירה נמכרות הרבה מעל למחירי השמאות הניתנים על ידי הבנקים, ולפי בדיקה הן נרכשות לרוב על ידי משפחות מבוססות או על ידי משקיעים למטרות רווח והגדלת ההון העצמי. בעוד זוגות צעירים אינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירות אלו.

חלק מרוכשי הדירות החדשות בנוף הגליל הם תושבי האזור, המתגוררים ביישובים הסמוכים לעיר. ביישובים אלו הנגישות מאתגרת ולכן רבים מבקשים לעבור לנוף הגליל שמציעה פתרונות של נגישות, כבישים סלולים לצד בתים פרטיים גדולים ותחבורה ציבורית נוחה.

בנוסף, בעשורים האחרונים לא הופשרו הרבה קרקעות ואין מספיק התחלות בנייה באזור נוף הגליל והיישובים הסמוכים שיצננו את הביקושים הגבוהים.

תושבי האזור מוכנים לשלם כמעט כל מחיר כדי לקנות דירה/בית במקום איכותי כמו נוף הגליל. לכן, מוכרי הבתים מעלים את המחירים ויודעים שלכל מחיר יהיה קונה.

להלן נתונים של שתי עסקאות שבוצעו בעיר (מתוך אתר הנדל"ן הממשלתי):

בנובמבר 2020 נמכרה דירת שלושה חדרים, שגודלה 80 מ"ר, בשכונת הר יונה שבנוף הגליל ב-₪611,000.

ביולי 2021 נמכרה אותה הדירה ב-₪845,000. זוהי עלייה של 38% בפחות משנה. וישנן עוד עשרות עסקאות דומות רק מהשנה האחרונה.

עליית המחירים מרחיקה את הזוגות הצעירים מחלום רכישת דירה בעיר, ומנגד, מקרבת את המשפחות העמידות שמוכנות לשלם כסף רב כדי לגור ב״עיר החלומות״.

לאחרונה פורסם כי בקרוב תיפתח הגרלת "מחיר מטרה" שתיתן עדיפות מובהקת לזוגות צעירים בני המקום, כלומר אלו שנולדו וגדלו בעיר, לרכוש דירה מוזלת. השאלה היא האם יהיה על כך פיקוח? מי יפקח שבאמת זוגות צעירים בני המקום יזכו בדירות אלו ולא בני המשקיעים אשר רוצים לרכוש דירה מוזלת לצורכי השקעה? הרי הזוכים לא נשאלים "האם תגורו בבית?" או "האם הדירה נרכשה להשקעה?". האם בכלל ניתן לפקח על כך?

עד אז, הזוגות הצעירים יצטרכו להמשיך לשכור דירות, לשלם עליהן דמי שכירות חודשיים ולהתרחק מהדבר החשוב ביותר עבורם – רכישת דירה. 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

9 תגובות

  1. ניתוח מקצועי ונכון, לעניות דעתי הוא בר תוקף כמעט בכל ישוב במדינה, או בלשון העם "זו מכת מדינה".
    חלק מהפתרון נכתב כאן, אבל הממשלות לדורותיהן לא עשו כלום, כי המדינה גוזרת קופון גדול על כל דירה שנמכרת.
    בשנים האחרות, מתקופתו של שר השיכון לשעבר משה כחלון, נעשה צעד קטן לתיקון המצב "הגרלות מחוסרי הדיור"("מחיר למשתכן" או "אפס מע"מ" של לפיד שירדה לטימיון בעודה באיבה) מאידך חלק נכבד מאותם "מחוסרי הדיור" ניצלו את המצב והפכו את הדירה המוזלת (כ- חצי מיליון ש"ח) לדירת השקעה והם לא גרים בה בכלל.
    נכון שמי שרכש דירה בהנחה לא יכול למכור אותה במשך 5 שנים, אבל יכול להשכיר אותה לאחרים מהיום הראשון.

  2. אני מקווה שאני לא טועה ומתחיל טרנד חדש של מעבר צעירים מהערים הגדולות והנוצצות שבהם כל נשימה עולה הון לערים נחמדות בפריפריה

  3. יש הבדל אם קורא המאמר מסתכל מנקודת מבט של משקיע נדלן או של צעיר שמתחיל את חייו האמיתיים

  4. דירת 3 חדרים בנוף הגליל ב- 2021 עלתה 845.000 ש"ח. ממש זול. זה כמו מחיר של חדר אחד ברמת גן.
    אבל מה פתאום כותבים על נוף הגליל? קרה שם משהו מיוחד שונה מעשרות ערי פריפריה ששווה לדעת?
    אף מילה על נוף הגליל כעיר מעורבת. מדוע יהודים לא גרים בנצרת המקורית וערבים מתים לגור בנוף הגליל?

  5. ממשלה שתפתח דיור זול בפריפריה תתן פתרון סביר לצעירים והם יתמכו בה בכמויות.

    1. לעינת סלמן היקרה,
      כנראה לא הבנת שהאינטרס של המדינה הוא לעשות כסף באמצעות בניית דירות ומכירתן לציבור הדפוקים – מחיר קרקע, מע"מ, עלות אגרות ורישיונות, מס רכישה, מסי תשומות למיניהן וכו'. כל אלה ביחד מסתכמים בכבערך כ- 70% ממחיר כל דירה חדשה. האינטרס של המדינה היא לגבות כמה שיותר כסף מאותה דירה חדשה שזוג צעיר רוצה לרכוש על מנת להקים משפחה.
      למרות כל הדיבורים היפים של הפוליטיקאים כשזה מגיע לעשייה המנגנון הפקידותי של רשויות המס למיניהן מונע בנחרצות מהפוליטיקאים להוזיל את הדירות. זו האמת וזו היא המציאות.

  6. בואו תתחיל לפרסם יותר מידע על ערי פריפריה זולות ונחמדות לצעירים. צריכים להתחיל לשנות כיוון.

  7. חייבים בפריפריה להקים מוסדות תרבות ומוסדות בילוי
    זה יעזור להביא צעירים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך