עוולה ואיוולת מטעם משרד האוצר

על התכנית להטיל מס על השכרת דירות
השר משה כחלון תמונה: Segal he.wikipedia.org

בישיבת הממשלה בליל השימורים בין ה-11 באוגוסט וה-12 באוגוסט שבה אושרה הצעת התקציב לשנים 2017–2018, אושרה גם התכנית של שר האוצר משה כחלון להטיל מס מיוחד על בעלי שלוש דירות שמשכירים שתיים מהן או יותר. התכנית בגרסתה הראשונה הייתה להטיל מס של 1,000 שקל בחודש על הבעלים של שלוש דירות ומס של 1,840 שקל בחודש על מי שיש לו ארבע דירות, בלי להתחשב בגודל הדירות, בשווי שלהן או בשכר הדירה. תוך שבועיים השתנתה התכנית, ומה שאושר בממשלה הוא מס של 1% משווי הדירה החל מהדירה השלישית. עצם העובדה שהתכנית שונתה תוך שבועיים מצביעה על הרצינות של התכנית שפרסם שר האוצר ועל המחשבה שהוקדשה לה.

אבל גם בגרסתה "המתוקנת" התכנית פגומה מיסודה, ואם תאושר בכנסת יהיו לה השלכות גרועות מאוד. האם היועצים הכלכליים של האוצר לא מבינים שאם חלק מבעלי הדירות המושכרות ימכרו אותן יהיו פחות דירות להשכרה ושכר הדירה יעלה? והאם הם לא מבינים שאם היצע הדירות להשכרה יקטן, בעלי הדירות שלא ימכרו יוכלו ביתר קלות לגלגל את המס על הדיירים שוכרי הדירות? בשוק הדירות מספיק שההיצע יפחת באחוזים בודדים כדי לגרום להתייקרות גדולה, מכיוון שהגמישות של הביקוש קטנה.

המשקיעים הגדולים מימשו את השקעותיהם בדירות בארץ כבר מזמן. הם העבירו את כספם לחו"ל והשקיעו בדירות להשכרה בגרמניה, בארצות הברית, בקנדה ובארצות אחרות שבהן התשואה על השכרת דירות גדולה יותר.

יתרה מזאת, שוק השכירות של דירות זולות – בשכונות ובערים היקרות פחות בפריפריה הרחוקה והקרובה – יסבול נזק חמור יותר משוק השכירות של דירות גדולות ויקרות. לעניין זה הפריפריה מתחילה באור יהודה ובשכונת עמישב בפתח תקווה. דווקא מכיוון שביישובים האלה שכר הדירה נמוך יותר, מי שהשקיע בדירות להשכרה שם והשקיע בכמה דירות יחויב בתשלום המס של כחלון גם אם הכנסתו משכר דירה נמוכה.

מי שרוצה להבטיח לעצמו הכנסה על ידי השקעה בדירות קטנות או בינוניות בערים שבהן התשואה על ההשקעה נמוכה במעט מאשר בתל אביב ובערים בגוש דן – למשל בחיפה (שבה שכר הדירה הממוצע לדירה בת שלושה חדרים הוא כ-2,450 שקל לחודש), בבאר שבע (2,460 שקל לחודש ) או בחדרה (2,700 שקל לחודש) – צריך להשכיר לא פחות מארבע דירות כדי שתהיה לו הכנסה של 10,000 שקל בחודש.

שכר דירה ממוצע של דירות 3 חדרים – יולי 2016

חיפה                      2,450

קרית ביאליק           2,600

חדרה                     2,700

עפולה                    2,070

טבריה                    1,900

באר שבע                2,460

אשקלון                  2,670

המקור: יד שניה

פירוש הדבר ששוכרי הדירות הזולות, שנמנים עם הציבור של העניים ביותר בין שוכרי הדירות, יסבלו ממחסור בדירות ומעליית מחירים יותר מן הציבור האמיד יותר, השוכר בשכונות היקרות. כלומר דווקא אלה שמשה כחלון הבטיח להם בזמן מערכת הבחירות שהוא ידאג להם, הם יסבלו יותר מאחרים כתוצאה מן התכנית הזאת.

נוסף לכך, ברצוני להפנות את תשומת הלב לעוולה נוספת שהמס הזה יגרום. יש בארץ יותר מ-600 אלף משקי בית שגרים בשכירות. לפי מפקד האוכלוסין מ-2008, כבר אז היו בארץ 606 אלף משקי בית שגרו בשכירות. ועל פי סקר כוח אדם משנת 2013 המספר גדל, ו-617 אלף משקי בית גרו בשכירות. זהו מספר הדירות המושכרות בקירוב. מכאן שמ-2008 עד 2013 נוספו בסך הכל 11 אלף דירות בהשכרה, כלומר מרבית הדירות המושכרות נרכשו לפני 2008 – חלק גדול שנים רבות לפני כן, ואין כל קשר בין רכישתן ובין התייקרות הדירות אחרי 2008.

חלק גדול מהדירות המושכרות הן בבעלות אנשים בגיל הפנסיה, ששכר הדירה הוא הפנסיה שלהם. יש בארץ מאות אלפי אנשים בגיל הפנסיה שאין להם פנסיה. לפי הסקר החברתי ל- 2012 שפירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היו אז בארץ יותר מ-400 אלף אנשים שגילם מעל 65 שאין להם שום "הסדר פנסיוני", כלומר אין להם פנסיה תקציבית, קופת גמל, ביטוח מנהלים וכדומה – ומדובר ב-53% מכלל האוכלוסייה בגילים אלה.

"חוק פנסיית חובה" נכנס לתוקף רק ב-2008. כל העצמאים שהגיעו לגיל הפרישה עד אז, כלומר כל בעלי המלאכה, עובדי המוסכים, האינסטלטורים, בעלי חנויות, אדריכלים, קוסמטיקאיות ועוד ועוד, וכל השכירים שעבדו במקומות עבודה שלא צירפו את עובדיהם לקרן פנסיה, לכולם אין שום הסדר פנסיוני. רבים מהם השקיעו בדירות כדי ששכר הדירה יהיה הפנסיה שלהם.

הרטוריקה והדמגוגיה של שר האוצר ושל דובריו והפרשנים מטעמו הפכו את המשקיעים האלה ל"אויבי העם" ממש, כאילו הם האשמים בהתייקרות הדירות. והם בסך הכול פנסיונרים בלי פנסיה שביקשו להבטיח לעצמם הכנסה לעת זקנה. במסגרת הכללים וחוקי המס שהיו נהוגים במשק בעשורים האחרונים זאת הייתה כמעט הדרך היחידה לאנשים מהמעמד הבינוני שאין באפשרותם להסיט השקעות לארצות אחרות.

ההצעה של כחלון היא להטיל עליהם מס, נוסף למס הכנסה, משכר הדירה שהם מקבלים. שכר הדירה מדירות מושכרות מהווה בדרך כלל בין 2% ל-3% משווי הדירה. מס של 1% משווי הדירה הוא מס של בין 33% ל-50% משכר הדירה. זאת אפליה מקוממת להטיל על הפנסיונרים האלה מס מיוחד שכל הפנסיונרים האחרים פטורים ממנו, למשל כל עובדי המדינה המקבלים פנסיה תקציבית.

אם שר האוצר רוצה להטיל מס מיוחד, נוסף למס הכנסה, על פנסיונרים, למה שלא יתחיל עם מקבלי הפנסיות התקציביות הענקיות, כמו אלה של המנכ"לים, חברי הכנסת, השרים, אלופי צה"ל, שרבים מהם, נוסף לפנסיות המכובדות שלהם, מכהנים כדירקטורים בחברות ציבוריות ותאגידים ציבוריים שונים. הפנסיה שאלה מקבלים שקולה במקרים רבים לשכר הדירה שאפשר לקבל מעשר דירות ואף יותר.

פרשת התכנית הזאת מעוררת ספק אם שר האוצר משה כחלון ויועציו מבינים את מה שהם עושים. האם הם לומדים את הנושאים ובודקים את הנתונים, והאם הם בודקים את ההשלכות של כל הרעיונות שיוצאים מלשכת השר?

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

4 תגובות

    1. זה לא מס על עשירים, כפי שמוסבר במאמר המס הזה יחול על הרבה עשרות אלפים פנסיונרים ששכר הדירה שהם מקבלים – מ-3 דירות הוא בקושי 10 אלפים

  1. המצב לאמיתו של דבר גרוע הרבה יותר, שכן מדובר במס מלאי ולא במס על השכרה. יתכן מצב שבו אדם מחזיק שלוש דירות, גר באחת מהן וילדיו גרים בשתיים הנותרות, ובכל זאת יחויב במס. מס על השכרת דירות מוצדק לחלוטין בדומה למס על רווח מכל מקור שהוא.
    תארו לעצמכם שהממשלה תחליט להטיל מס על חשבונות בנק ולא על הרווח מחשבונות אלה. אם יש לך חשבון אחד של 10 מיליון לא תשלם מס ואם יש לך 3 חשבונות של מיליון, תשלם על השלישי.
    אבסורד!!!!!!!!!!!!!!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך