קנייתו של נכס מקרקעין לצרכי מגורים היא בהחלט צעד מרגש ומבורך. מדובר לרוב אף בצעד הכלכלי הגדול והמשמעותי ביותר עבור מרבית הרוכשים והרוכשות.
בטרם החתימה על העסקה, הרוכשים מקבלים לידיהם ספר עב כרס הלא הוא חוזה המכר הניתן מטעם הקבלן. טעות רווחת בקרב הרוכשים היא לשער כי עורך הדין מטעם הקבלן אשר מתלווה אל העסקה, הוא עו"ד הפועל גם מטעמם ועבורם.
על אף החיוכים והאווירה החגיגית, המציאות מלמדת כי חוזי מכר הניתנים מטעם הקבלן מצריכים בדיקה דקדקנית בשבע עיניים, והם מביאים עמם לא מעט שינויים בסעיפים ותתי-סעיפים; זאת כדי למגן את האינטרס של הרוכשים ולהבטיח הליך נכון ובריא כלכלית.
האם ניתן לבדוק את החוזה עצמאית?
את החוזה ניתן לבדוק עצמאית, אך ההמלצה הרווחת היא לצוות אל בדיקת החוזה עורך דין מקרקעין אשר יבחן את הדברים באופן מעמיק ויסודי.
את תפקידו של עורך דין המקרקעין ניתן לתאר לא אחת כמעין שומר הסף של הרוכשים אשר בוחן בקפידה את העסקה וסעיפיה, ומבטיח את האינטרס האישי שלהם. זכרו בשנית, עורך הדין למקרקעין מטעם הקבלן מייצג את האינטרסים הנוגעים לו ורק לו.
בדיקה קניינית
במידה ומדובר בפרויקט שטרם החל בתהליך הבנייה, הרי שאחד מן הצעדים הראשוניים אותם יבצע עורך הדין נוגעים לשלב הקודם לבחינת חוזה המכר; בראשיתו, יבדוק עוה"ד אם אכן הקבלן מחזיק בכל הזכויות הנדרשות עבור הקרקע.
חשוב לדעת כי במידה והזכויות אינן במובהק משויכות לקבלן, הרי שהוא עלול למצוא עצמו בתרחיש בעייתי ובו הוא איננו חופשי לממש את כל הבטחותיו, הלכה למעשה.
כמו-כן, חשוב לבחון אם ישנו היתר בנייה. לצד בדיקה מטעם עורך דין, הרי שזוהי שאלת בסיס חשובה בעת הפגישה עם נציג המכירות מטעם הקבלן. דעו כי גם אם הקבלן הכריז כי היתר הבנייה במרחק של חודשים ספורים, הרי שדבר איננו מבטיח זאת במדויק.
שינויים ותוספות
בבחינת חוזה המכר אל מול הקבלן, הרוכשים לרוב יבקשו לערוך שינויים ניכרים במפרט הבסיסי אשר ניתן מטעם הקבלן / היזם.
נושא זה מוכרח להגיע לכדי הסדר כתוב ומסודר במעמד חוזה ההתקשרות. כל 'שטח אפור' ולו הקטן ביותר עלול להוביל למחלוקות משפטיות וכן לתוספות תשלום אשר בהחלט יכולות לתפוס את הרוכשים בהפתעה מוחלטת, וללא היערכות תקציבית נכונה.
הגדרת מועדים
התחיקות בדיני המקרקעין הקיימות במדינת ישראל, שמות להן למטרה להגן על הרוכשים; עם זאת המציאות מלמדת כי חוזה המכר מציג תנאים שונים בתכלית, ולעתים אשר רומסים את זכויותיהם של הרוכשים.
מעבר לקביעתו של פיצוי כאמור בחוק ואשר יוסכם במעמד החוזה בגין איסור במסירה, עורך דין אשר יבחן את החוזה לעומקו, יקבע תתי-סעיפים נוספים אשר פועלים לטובת הרוכש; לדוגמה: פרק זמן שלאחריו אם לא יימסר הנכס לחזקת הרוכש, הרי שהעסקה תהא בטלה ומבוטלת.
דוגמאות אלו הינן טעימה קטנה מתוך סך נרחב של בדיקות שונות אותן עורכים עורכי דין המומחים לדיני מקרקעין. באתרה של עורכת דין מיטל אוטמזגין https://www.otmazgin-law.com/ תוכלו לקבל ייעוץ מקיף בדיני הנדל"ן וליווי משפטי לכל אורך הליך רכישת הנכס מן הקבלן.