הרפורמה המשפטית בראי תורת המשחקים

ניתוח של אפשרויות לפתרון הקונפליקט
צילום של נתניהו
ראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: US Military

המחאה נגד הרפורמה המשפטית והגוש התומך בה יוצרים קונפליקט שיכול לסמן את כיוונה העתידי של ישראל. מהם המרכיבים העיקריים של הקונפליקט ומהי הדרך המועדפת לפתרון?

תורת המשחקים מנתחת מצבי עימות או שיתוף פעולה בין שחקנים בעלי רציונל ורצונות שונים, כדוגמת המצבים המתעוררים במשחקי לוח, שבהם כל אחד מהשחקנים רוצה לנצח. ניצחון מותנה בקבלת החלטות שישיאו את התוצאה שלך תוך כדי ניבוי דרכי הפעולה של מתחריך. תורת המשחקים מתחלקת לשני תחומים: השיתופית והלא שיתופית. השיתופית מטפלת בקבוצות של שחקנים. לכל קבוצה מיוחס ערך מספרי שמבטא את ערכה (כוחן של מפלגות בכנסת למשל). משחק שיתופי בתיאוריית המשחקים מתאפיין בכך שהשחקנים צריכים לתאם את מהלכיהם באופן מחייב (שיטה דמוקרטית וחוקה). שיתוף הפעולה מבטיח תוצאה יעילה. חלקם של כל שחקן ושל כל קבוצת שחקנים (קואליציה לדוגמה) תלויים גם במה שיכלו להשיג לו בחרו לפרוש ולפעול לבדם, דבר שתלוי גם בכוח המיקוח שלהם. לצורך הדיון אחלק את הקבוצות במשחק השיתופי לשתיים: לראשונה אקרא גנץ – מתנגד לרפורמה, לשנייה אקרא נתניהו – תומך ברפורמה. בניתוח בסיסי של שני השחקנים גלום גם הפוטנציאל להצלחה או לכישלון של תוצאות "המשחק".

קבוצה ראשונה – גנץ. מאופיין כאדם קר רוח, רציונלי, אמיץ, אמין והגון. הניסיון הרע שרכש באינטראקציות עם נתניהו חיזק את התובנות הפוליטיות שלו, והמוניטין הציבורי שלו התחזק מאוד לאחרונה. חוזקות: שחקן רציני בעל גישה פרגמטית שמצליח לקרוא תיגר משמעותי על נתניהו. חולשות: מידה של נאיביות; אין מאחוריו כוח מרכזי גדול שניתן להסתמך עליו לזמן ארוך. איומים: התחזקות מחודשת של נתניהו; התמסמסות המחאה; אירועים ביטחוניים משמעותיים.

קבוצה שנייה – נתניהו. חוזקות: כריזמטי; פוליטיקאי בחסד עליון; מנהיג ללא ערעור במפלגתו; בעל כישורים גלובליים, שהביאו בעבר לקשרים חשובים עם מנהיגים עולמיים. חולשות: חסר אמינות; מפר הבטחות סדרתי; לחיץ; עסוק בהישרדות על חשבון כל השאר; הקואליציה שלו רצופה במחלוקות, ביצועיה גרועים והיא נשלטת על ידי מפלגות מהימין הקיצוני והחרדים; מנהיגותו נחלשה לאחרונה. איומים: החלשה מהותית של מעמדו בזירה העולמית כמו גם בזירה המקומית (לאור תוצאות הסקרים); אופוזיציה בתוך הליכוד (קיימת ועתידית); היחלשות צפויה של הליכוד, או פיצול שלו, אם יסכים למתווה של פשרה; פיצול בתוך העם; התקדמות המשפט שלו.

במצב הקיים רק אינטרסים צרים קובעים היום במגרש הפוליטי: החרדים מנסים להשיג עשרות מונים יותר מכוחם הפוליטי באמצעות חוק הגיוס וקצבאות. מפלגות הימין חותרות לכיוון של מדינת הלכה וריסוק הדמוקרטיה. הליכוד עוסק ברפורמה המשפטית ומותיר מאחור את כל הבטחות הבחירות שלו – יוקר המחיה, ביטחון פנימי ועוד. בהעדרם של אמון ואמינות שולט בכיפה משחק סכום אפס – שחקן אחד רוצה להרוויח הכול – ולא תהליך של WIN-WIN קלאסי.

שתי אופציות שקיימות היום במגרש הפוליטי: האחת, מושגת פשרה. זו יכולה לגרום להתערערות הקואליציה (אין סיכוי היום שגנץ יצטרף לנתניהו, לאור ניסיון העבר ותוצאות הסקרים). נתניהו יכול כמובן להציג לליכוד את מתווה הפשרה כהישג וכשבירת הפרדיגמה, אך זה לא ימנע את רצון פרישה של הקיצוניים (אם כי מה מחכה להם בחוץ?). תוצאה לישראל: התחזקות הכלכלה והמעמד הגלובלי, אך הממשלה עשויה להתפרק והולכים לבחירות. ההסתברות שהאופציה תתממש: בינונית ומעלה.

אופציה שנייה: שיחות הפשרה מופסקות בגין אי-הסכמה והחקיקה מתקדמת. התוצאה המיידית: עימות פנימי, היחלשות הכלכלה – ירידה מהירה בערך השקל, אינפלציה שתגאה, ירידה בדירוג האשראי. תוך כדי כך פגיעה במעמדה הגלובלי של ישראל. החלשה מהותית של הקואליציה, גם בגין הירידה בהכנסות המדינה וחוסר היכולת לעמוד בהבטחות הקואליציוניות. פגיעה מהותית במורשת של נתניהו. ההסתברות שהאופציה תתממש: נמוכה עד בינונית.

אם היינו הולכים רק לפי הרציונל הלוגי, ייתכן שהייתה מושגת פשרה. הבעיה – האינטרסים האישיים של נתניהו, שעומדים בסתירה לעקרונות המשחק השיתופי בתורת המשחקים.

על הפרק עומדת עסקת טיעון. אם עסקה זו תתממש, פני הדברים יהיו פשוטים, שכן הסיסמאות "רק נתניהו" או "רק לא נתניהו" ייעלמו מהלקסיקון הפוליטי, ובעקבותיהן יפוג עידן החרמות.

אם עסקת הטיעון לא תתממש, יש לשאול: מי מבין האופציות טובה יותר לנתניהו? באופציית הפשרה תישמר המורשת שלו, ואולי יהיה אפשר להגיע לפתרון משפטי. מימוש של אופציית העימות תייצר פוטנציאל של סיכון מהותי לישראל, וגם לקואליציה הקיימת. גם התהליך שיוביל לכאורה למסמוס המשפט עשוי לארוך זמן רב וסיכויי הצלחתו מוגבלים מאוד, אם בכלל.

טובת ישראל מחייבת היצמדות למתווה הפשרה – שיתוף הפעולה. השאלה: כיצד מגיעים לשם יחד עם פתרון ליצר ההישרדות של נתניהו? פני הדברים היום, בהיעדר אופציה קיימת אחרת, מחייבים פתרון כזה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

15 תגובות

  1. ישראל יקירי. אתה מרים אותנו כתמיד להתפלמסות אקדמית, בניגוד לסנטימנט הרגשי שמעלה את רמת הרוגז לגבהים שמדרדרים את כל הצדדים לאלימות מילולית בלתי נסבלת. התובנה הרווחת והמתבקשת היא: ניעור חזק של הבקבוק שמכיל את יין הנתזים כך שפקק השעם יעוף למרחק שיאפשר לחברה הישראלית להנות מתכולת הבקבוק. תודה ושבת שלום.
    בחברות גדולה – אודי

    1. אכן העבר מוכיח זאת וכולם יודעים זאת ומכאן הפלונטר. תודה לתגובה

  2. אכן המאמר עושה רושם אינטלקטואלי אבל למעשה הוא מסתיים במסקנה אחת שאין בלתה. ברור שהפתרון הטוב ביותר הוא עסקת טיעון בין המדינה לבין ביבי שתאיין את בעייתנו. הטוב ביותר היה יכול להיות אם הנשיא היה מנווט את הקונפליקט על פי התקדים שיצר אביו כאשר חיסל את הקטסטרופה של פרשת קו 300. אבל כל שונאי ביבי שהחליטו לסלקו בביזיון על ידי מערכת המשפט עדיין לא מסכימים ליישם פתרון מסוג זה.
    אבל הדבר היותר משמעותי הוא שרבים מבין המכונים "פריבילגים" לא מפנימים שהפוליטיקה הישראלית הגיעה לנקודת מפנה היסטורית. כוחם האלקטורלי של "הפריפרים" רק ילך ויתחזק. על כן כל זמן שישראל תישאר דמוקרטיה כוח המעמדות השליטים של העבר בחברה הישראלית ילך ויתנדף. הפתרון היחידי לשרידותה של מדינת ישראל הוא פירוק הלטיפונדיות (החצרות) המושחתות של החרדים בישראל והצטרפותם צעיריהם למאמץ על קיום והגנת המדינה. זה יהיה קשה כיוון שחבורה מושחתת עד היסוד של "אדמו"רים" שולטת בצאן מרעיתם. יכול להיות שהטבע יעשה את שלו.

  3. תודה לתגובה המלומדת הקובעת שהמשך הדמוקרטיה יפיג את כוחם של המעמדות השולטים. קרי, יפיג את כוחם של העמלים, משלמי המסים והמגנים על גבולותינו. אכן. לאן הכוח הזה עתיד לעבור? מאידך גיסא אתה רואה סכנה מהשינוי הדמוגרפי מהצד החרדי. נכון מאוד. אז מה אנו עושים בנדון? אנא אנו הולכים? בדרך מאמר אחר שלי בנושא הכאוב הזה. שבת שלום ושוב תודה רבה

  4. הדיבור המעניין הוא של הדור הצעיר….ישראל הראשונה והשניה.
    ציונות שעליה נלחמו הדורות הקודמים מודרת מהשיח.
    בגלל תרבות ה"ריכוז המצומצם" של דור הפייסבוק והאינסטגרם כל השיח נופל על אוזניים סתומות. הדמוגרפיה ניצחה והשאלה אם תאפשר קיום לשונה או שמדינת הלכה זה כבר עובדה מוגמרת….

  5. ההצעות שלך הגיוניות. אפשר להתווכח ולהוריד או להוסיף סעיפים אבל זה הכיוון. למה זה לא קורה. למה אנשים לא מאמינים שמשהו הגיוני יקרה?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של דורון

גַּלִּי

שיר על "כולם"