מצעד האיוולת של המפלגות החרדיות

הדמוקרטיה מאפשרת את עוצמתם של הפוליטיקאים החרדים
תמונה של יזהר
פרופ' יזהר אופטלקה

בכתיבתה הקולחת ומעוררת הסקרנות מובילה ההיסטוריונית הנודעת, ברברה טוכמן, את הקורא בנבכי הפוליטיקה באירופה שקדמה למלחמת העולם הראשונה, ומראה כיצד הפוליטיקאים של אותם הימים צעדו לקראת מלחמה, אף שזו סתרה את האינטרסים שלהם והובילה בסופו של דבר למפלתם שלהם. לספרה היא קראה – מצעד האיוולת. כמאה שנים חלפו, והפוליטיקאים החרדים צועדים גם הם במסלול האיוולת ועיניהם סומות מלראות זאת.

עד שנת 1977 בחרו המפלגות החרדיות להישאר באופוזיציה וניהלו מעת לעת דיאלוגים שונים עם מפלגת השלטון, מפא"י ההיסטורית. ברם, עם עלייתו של בגין לשלטון והבשורה של היהדות המסורתית שהביאה מפלגתו, נכנסו המפלגות החרדיות לקואליציה, זכו בתקציבי עתק, והחלו להשפיע על חייהם של ישראלים חרדים ולא חרדים, יהודים וערבים, במגוון תחומי חיים.

לוותיקים שבין קוראי טור זה זכורות הפגנות מחאה כנגד "השתלטות החרדים" אשר הובילו בין השאר לעלייתן של מפלגות שחרטו על דגלן מלחמה בזכויות היתר שלהן זוכים החרדים. בעצם, הסתכלות על המערכת הפוליטית בארבעים השנים האחרונות מציירת תמונה של מטוטלת: במרבית המקרים מהווים החרדים חלק מהשלטון וזוכים לתגמולים רבים בעבור תמיכתם בממשלה, ובמקרים המעטים שהם אינם בשלטון הם צועקים "גוועלד" על אפלייתם (כביכול).

מהיכן מגיעה עוצמתם הרבה של הפוליטיקאים החרדים? כיצד קבוצת אנשים המונה כיום מיליון ומאתיים אלף איש זוכה להשפעה רבה כל כך על מדינת ישראל ותושביה בלי שמרבית בניה ובנותיה מצויים בתפקידים החשובים לחברה כרופאים, מהנדסים, כלכלנים, אנשי עסקים, בעלי מפעלים, ואנשי מערכת הביטחון? הרי בכל מקום אחר בעולם היה המיעוט החרדי בחזקת קבוצה חלשה ביותר שבני הקבוצות האחרות מדירים אותה ממוקדי הכוח ואנשיה נתמכים על ידי קרנות צדקה למיניהן. בעצם, בכל מקום אחר נראה שהציבור החרדי היה מחויב לחנך את ילדיו במערכת חינוך המלמדת את המקצועות החשובים בחברה המודרנית לשם הישרדותו.

התשובה לשאלתי פשוטה – החברה החרדית זוכה לדומיננטיות רבה כל כך במהלך השנים הואיל ומדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית המאפשרת לכל אזרח, ללא קשר למידת תרומתו לביטחון ולכלכלה, להצביע בבחירות. ברגע שהדמוקרטיה הישראלית תפנה את מקומה לדיקטטורה, לא זאת בלבד שהחרדים יאבדו מכוחם, אלא קרוב לוודאי שהם יהפכו לשעיר לעזאזל של השלטון אשר יצהיר שבעטיים עם ישראל "סובל" ולכן זקוק הוא לדיקטטור שיגן עליו מפניהם.

לפני שנים רבות נדרש פרופ' ישעיהו ליבוביץ' לסוגיית התקנות והחוקים שחוקקה הממשלה באותם הימים כדי לספק את דרישות המפלגות חרדיות. לטענתו, לרב שך, מי שהיה המנהיג הכול יכול של הציבור החרדי, אין בעצם משטרה או צבא ולכן מי שכופה על החילונים את ההחלטות הללו הם החילונים עצמם. במילים אחרות, למפלגות החרדיות ולחרדים אין באמת כוח, וכיצד יהיה? מי שמדיר עצמו משירות צבאי או משטרתי, נמנע מכניסה לשוק העבודה המודרני, ונסמך בחלקים רבים שלו על הקצבות ממשלתיות שמקורן בעיקר בכספי משלם המיסים הלא חרדי, יכול להיות חלק מהשלטון רק במשטר דמוקרטי.

וכעת, האיוולת החרדית בעיצומה; המפלגות החרדיות מבקשות להצר את צעדי בג"ץ ומערכת המשפט, אותה מערכת ששומרת על הרוח הדמוקרטית של מדינת ישראל ומונעת מהרוב לרדות במיעוט. זו מערכת המשפט שדואגת שהבחירות תתקיימנה בזמן, טוהר הבחירות יישמר, והכנסת והממשלה יפעלו בהתאם לחוקים של זכויות אדם, כבוד למיעוטים ועוד כהנה וכהנה.

נניח כעת ש"הרפורמה המשפטית", כפי שהיא מכונה, תחוקק ותוטמע. לא ירחק היום והכוח הרב שיצבור ראש ממשלה יאפשר לו לוותר על הכנסת, הזירה שממנה שואבות המפלגות החרדיות את כוחן. את האסונות הכלכליים שיגיעו במהרה הוא ייחס לחרדים והתקשורת תצטרף אליו בשמחה. תקציבי החרדים יקוצצו במלואם, בדיוק כמו שקוצצו תקציבי המוסדות להשכלה גבוהה בהונגריה, ובית המשפט כבר לא יהיה שם להושיעם כפי שעשה בתקופת ממשלת בנט-לפיד. קולו נדם ואיתו קולה של הדמוקרטיה שהטיבה כל כך עם החרדים בעשורים האחרונים.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

14 תגובות

  1. הדמוגרפיה הישראלית על כל מרכיביה מובילה להתחזקות של החרדים ולסיום הפרק השל הישות הציונית
    אין מה לעשות

  2. החרדים באמת כלל לא חושבים קדימה
    הם מנסים למקסם מה המקסימום שהם מצליחים להוציא עבור עצמם
    ומה בעתיד? הגישה היא: יהיה טוב
    שהרי "הכל ברצון האל"

  3. אם הם לא היו חרדים, או לפחות היו תומכים בהפרדת הדת מהמדינה, רק אז היה ניתן לחשוב על אי קיום מצעד האיוולת

  4. אין ספק רק שבדרך יש עוד נעלם אחד – הדתיים הלאומיים המשיחיים שבתקופת חורבן בית שני לחמו ביהודים החרדים של אז. האם יקום הדיקטטור מהם? יש סימנים לכך כל הזמן ואז החרדים יהיו בבעיה רצינית כי הלאומנות היהודית סותרת לחלוטין את החרדיות וכאשר מדובר בשתי קבוצות לא ליבראליות פיצוץ כוחני אלים הוא רק שאלה של זמן.

  5. דרכם של המפלגות החרדיות צלחה הפעם מהסיבות הבאות:
    – נתניהו עומד למשפט ומוכן לשלם כול סכום למי שיתמוך במפלגתו לשלטון
    -המפלגות החרדיות מעוינות בדבר אחד והוא לקבל מענקים ממשלתיים לתחזוקת צאן מרעיתם הלא עובדת לפרנסתם- ומצאו בנתניהו מי שמוכן לשלם את האתנן המתאים לתמיכם בו
    – למפלגות החרדיות אין מדיניות לאומית וחלקם מתאבים כול זיקה של הכרה במוסדות הממלכתיים שלא לדבר
    על שלילת השתתפות במאמץ הביטחוני והכלכלי.- רק הכסף שבאמצעותו הם יכולים לתגמל את עניי העם למען אחיזתם בכבלי הדת והממסד הרבני.
    -המפלגות החרדיות מנצלות היטב את שיטת הבחירות הדמוקרטית לפיה די ב 3.25 אחוז לקבל מושב טוב סביב קערת התקציב הלאומי ולינוק ממנו בקשית את כספי עמל המגזר העובד, זה היתרון של היותם מפלגות מאזניים סקטוריאליות סחטניות ובהצלחה רבה.
    לכן. מאחר ואין ביטחון שדרכם זו תצלח תמיד, הן נחפזות להעביר עכשיו חוקים שיטיבו עם צאן מרעיתם כולל תשלומים , השתמטות מגיוס וכו

    1. מדוייק!
      ואכן, בניגוד למדינות העולם בהן מצויות קהילות חרדים, בישראל הם פוליטיים, וכדבריך זה נותן למנהיגיהם כוח רב מול הציבור החילוני ציוני ומוסדות המדינה. אבל לא רק במובן זה אלא גם בתוכם. הכוח הפוליטי שלהם המתבטא בעיקר בכסף, אבל לא רק, מאפשר למנהיגיהם הדיקטטורים לשלוט באנשיהם, ולהקפיד על מסך ברזל בין צאן מרעיתם לבין השכלה כללית וכל רעיון או עובדה שתערער את שטיפת המוח שהם עוברים מגיל אפס. לעיתים נראה שהם מצפצפים על הצבא לא רק משום שהם מאמינים שהכל בידי שמיים, אלא – וזה אולי נשמע מחריד הגם סביר- מפני שהם לא דואגים בכלל ממפלת מדינת ישראל בידי המוסלמים. הם יסתדרו יפה מאד איתם.

  6. פרופ' יזהר אופלטקה מכובדי,
    מאמר בהחלט מעניין. אולם נראה שהוא יותר בבחינת WISHFULL THINKING מאשר תסריט שיתחולל בזמן הנכון. גם אם אכן תסריט כזה יתחולל מתי שהוא זה יהיה כבר די מאוחר. עד אז ייעשה נזק רב. ועוד דבר – למפלגות הדתיות יש כרגע 32 ח"כים. זה כוח פוליטי אדיר. על פי תהליך דמוגרפי רב-שנתי בישראל, כולל השפעת הכנסת שלילת סעיף הנכד מחוק השבות, כוחם האלקטורלי יעלה עוד יותר. ומכיוון שאנו דמוקרטיה, כפי שנכון כתבת, יש לצפות להחמרה ב"חרדיזציה" של ישראל, על כל המשתמע מכך. זה הכיוון. הוא חייב להשתנות. איך ומתי – ימים יגידו. (ד"ש ממועצת העיר).

  7. חילונים מובהקים בליכוד עלולים להפרד מהגוש בשל דרישות החרדים וזה כמובן יוביל לנפילת הגוש

  8. את הבעיה אי אפשר לפתור
    השאלה היא רק קצב הצמיחה של הבעיה
    כאשר הם יהיו חזקים עוד יותר השאלה היא האם הדתיים הלא חרדיים יעטפו אותם או יתרחקו מהם
    וזה יקבע את הקצב אל סוף הדרך

  9. ההקצנה שלהם תהפוך אותם כאמור לבילתי נסבלים והם הרי לא יכולים לחיות כמדינה בזכות עצמם. אלא שאם מחברים זאת לכל מה שמתרחש במדינה ובחברה הישראלית יתכן שאין לכך שום פתרון חיובי

  10. איש שמאל אפילו בישראל יכול להפוך דעתו ולעבור לימין. הפוך יכול לקרות לאיש ימין. רק חרדים לא ישנו דעתם. ומגיעים כולם להצבעה. כך שאין סיכוי שמשהו בנושא שלהם ישתנה.

  11. בינתיים אישרו להם מיליארדים בתקציב גלוי ועוד הרבה מאוד בעשרות נתיבים חסויים ומוחמאים. לכן אין סיכוי שינטשו. רק זה מעניין אותם.

  12. בינתיים הם מתגלים כמתוחכמים. ראה את האות שגפני אתמול שלח לביבי.

  13. דוקא נראים חכמים
    לא ניצבים בחזית המאבק
    לא מתלהמים
    רק דורשים בשקט
    ומקבלים הכל מאחורי הקלעים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של אפרים כהנא

מנהיגים והחלטות

כיצד התקבלה ההחלטה על המלחמה נגד עיראק בשנת 2003?