השנה לא ירד כמעט גשם

המשחק הפוליטי ממשיך
תמונה של יורם
ד"ר יורם רבובסקי

עד לפני שנים מועטות עסקנו בתקשורת ובמדינה כולה בשאלת הגשם אשר ממאן לפקוד את מחוזותינו. תילי תילים של טקסטים נכתבו על הנושא וכולנו הרמנו מבט אל על, בעודנו מקמטים את מצחנו בדאגה, לעתים רחרחנו קלות באוויר וחרצנו בביטחון: "לא, לא יירד גשם. בעיה… כן בעיה… הכנרת…" הפטרנו ולא יספנו.

באפריקה למודת הבצורות עדיין מביטים אל על ומצקצקים. הרי היפופוטמיות מפילות את ולדיהן אל בורות מים ריקים ונקבות הבבון זונחות את תינוקותיהן אם יבש חלבן בשנים שכאלה. בסומליה יש רעב. בבנגלדש נהר הגנגס מציף. באוקיינוס השקט ייתכן צונאמי ואף ייתכנו רעידות אדמה באינדונזיה או בפיליפינים. ואם לא די בכל זאת, בארצות הברית יורים באנשים למוות, ובנורווגיה… נו טוב… בנורווגיה. ועם כל הזמן המיותר הזה מה אנו עושים? תופסים פוזיציה כמובן. הו, הפוזיציה.

איזה כיף שיש לכולנו די זמן והפוגה מצרות קיומיות כדי להתפנות למלחמת אחים. תענוג.

כשני מתגוששים מחפשים אנו נקודות תורפה. כיצד נוכל לחזור להכריז על עמדתנו הידועה מראש. כמו דף מסרים אנו פולטים את "אמיתותינו", מחכים בקוצר רוח לסיום גיבובי המילים של האדם שלפנינו, ההוא מ"הצד השני", אוצרים במוחנו את שטף הטיעונים שלנו, הנכונים, ואז מקיאים אותם בסערה, מאושרים שהצלחנו לאחוז בהם מבלי להקשיב לצד היריב. דומים אנו לשני ילדי בית ספר שצועקים בפני המורה "הוא התחיל", אך הפעם אין מורה, אין מתווך ואין כל ביטחון שיהיה מי שיפריד. ועדיין אנו חוזרים ואומרים "שהם ייסוגו" וש"הם הורסים הכול". וכולנו יודעים בדיוק ש"הפעם, הפעם לא נוותר" משום ש"הגיעו מים עד גועל נפש". ומפגינים מזה ומחוקקים מזה ואל המוות אנו מישירים מבט… אך הפעם אין מי שישפיל את עיניו.

ואם אמליץ "עשו זאת בהידברות", הרי שאני בא מהשקפה מסוימת ולכן אין להקשיב לי. ואם אומר כי "קיבלנו את המנדט ולכן נעשה בהתאם ליכולתנו", הרי שאני מציג את עמדתי ולכן אין להקשיב לי.

אולי כדאי שכולנו נדע כי קבלת החלטות היא הליך שתמיד, אבל תמיד, אין ממנו חזרה. בכל פעם שמבוצעת פעולה, לא ניתן להשיב את שנעשה. או במילים אחרות, לא ניתן לבקר את אותו נהר פעמיים. במיוחד בהופכו לביצה טובענית. כאשר צד פוליטי מקבל החלטה – שהיא כמובן הרת אסון עבור הצד השני – לעולם לא יהיה ניתן להחזיר את המצב לקדמותו. לא כשרוצחים ראש ממשלה, אך גם לא כשמחליטים על "הסכם אוסלו". לא כשנסוגים חד-צדדית מחבל קטיף, וגם לא, ככל הנראה, כשמנסים לערוך "מהפכה שיפוטית". או כשמקדמים, להבדיל, "אקטיביזם שיפוטי". שוב לא נחזור אל "אותו הנהר" ו"המים, שוב לא יהיו אותם המים".

אך האם אין זו משמעותו של "המשחק הפוליטי"? פעם זה מנצח, ואולי פעמיים או שלוש, ופעם זה. נכון, לעולם לא נחזור לאותה נקודת התחלה ונערוך אתחול של המערכת, אך גם לא שבנו אליה במהלך כל המהלכים הפוליטיים הקודמים. כל מי שטוען כי בצידו בלבד נמצאת "האמת" מחזיר אותנו אל מקומות פילוסופיים מסוכנים לא פחות, שכן כולנו יודעים מי חשב בעבר כי האמת והצדק לצידו, בעודו דורס את זכויותיהם של היריבים. המטוטלת נעה וחוזרת מצד אל צד אך לעולם לא חורטת את אותה חריטה בחול החברתי, הפוליטי והרעיוני. שכן כולנו מתקדמים אל מקום חדש. שני הצדדים הפוליטיים כוחניים באותה מידה ומחפשים נקודות אחיזה שנראות לצד השני כ"לא לגיטימיות" או "לא דמוקרטיות", אך שניהם מבצעים זאת ושלא יחשבו אחרת. אין צד נאור וצודק. יש רק מאבק על כוח פוליטי. והגשם, לכשירד, לא ינקה את הלכלוך. מקסימום יוסיף כמה טיפות מים לביצה הטובענית שהפכה לביתנו.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

12 תגובות

  1. הסיומת של הסימטריה בין שני המחנות מרגיזה במיוחד. ממשלת בנט-לפיד אפילו לא העבירה את חוק הנאשם, כי זה חוק פרסונלי ואילו הממשלה הנוכחית היא בבליץ חקיקה פרסונלית – דרעי, נתניהו ועוד. וזה בלי להשוות את חוקי ההפיכה המשטרית שמריצים עכשיו, שאליהם אי אפשר להשוות שום דבר שעשו הממשלות בצד השני. צריך להיות עיוור או רשע כדי לטעון שהמשחק הפוליטי משוחק באותה צורה בשני הצדדים.

    1. כשמלמדים "דיבייט" משתדלים בעצם להראות לכל צד שניתן לראות כל דבר משני הצדדים. העובדה שכל צד אומר שאין סימטריה, מראה בדיוק את זה, שיש שתי עמדות והן לא צריכות או אמורות להיות סימטריות. על כל דוגמא יש לפחות מספר דוגמאות שממול. רק כדאי לחשוב על זה…..

      1. ליום: זה לא דיבייט (הייתי בנבחרת הדיבייט של האוניברסיטה העברית לפני יותר מיובל) אני מניח שיש לך עמדה ומצפה שתביע אותה.

      2. יורם- אני מצטרף לדעתו של נח, ממשלת השינוי התאמצה לעשות פוליטיקה אחרת בתנאים כמעט בלתי אפשריים, ועל הפסדה עוד נבכה רבות

  2. לא מסכימה ששני הצדדים אותו דבר בהתנהגותם. כן מסכימה שאנחנו בביצה פוליטית.

    1. נכון, שני הצדדים לא מסכימים ששני הצדדים סימטריים. זו בדיוק הנקודה…..

    2. למה אנחנו בביצה פוליטית? הנה אפילו ברברה הסקסית הגיעה לבקר אותנו עם הרבה נשיאים ורוח, אבל גם עם הרבה גשם. אבל אפילו גשם זה לא ייצור ביצות. למה – כי אנחנו מדינה עם שיאי דמוקרטיה. לא הצליחו ליצור ממשלה, הלכו עוד פעם לשאול את העם. חמש פעמים. עד שבפעם החמישית איזו אישה טיפשה (ששמה מתכתב עם מקסימום) עשתה טעות אסטרטגית ואחד הצדדים הפסיד ארבעה חברי כנסת וכך נשבר התיקו.
      הדס היקרה, זו לא ביצה. זו דמוקרטיה. במיטבה.

  3. הבעיה היא שהמצב שהולך ונוצר יביא לכך שלא יהיו בעתיד חילופי שלטון מידי פעם

  4. נכון יש ביצה. אבל יש לציונים ניסיון ביבוש ביצות. זה יקח קצת סמן אחרי שהשמאל בנה את הביצות עשרות שנים

  5. אחרי השינויים לכאן ולכאן המגמה הכללית היא שלילית. הולכים אחורה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של אפרים כהנא

מנהיגים והחלטות

כיצד התקבלה ההחלטה על המלחמה נגד עיראק בשנת 2003?